Πρόκληση χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ότι η Αγκυρα θα παγώσει τις σχέσεις της με την Ε.Ε., εάν δεν βρεθεί λύση στο Κυπριακό μέχρις ότου αναλάβει η Κύπρος την προεδρία της Ένωσης, ο Κύπριος πρόεδρος, Δ. Χριστόφιας.
Πρόκληση χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ότι η Αγκυρα θα παγώσει τις σχέσεις της με την Ε.Ε., εάν δεν βρεθεί λύση στο Κυπριακό μέχρις ότου αναλάβει η Κύπρος την προεδρία της Ένωσης, ο Κύπριος πρόεδρος, Δ. Χριστόφιας.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη «συμφωνία» Τουρκίας και ψευδοκράτους για την υφαλοκρηπίδα, τονίζοντας παράλληλα οι λεκτικοί εκφοβισμοί της Αγκυρας και οι απειλές εναντίον της άσκησης του κυριαρχικού της δικαιώματος της Κύπρου να ερευνά τα αποθέματα φυσικού αερίου, που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, «παρεμβάλλουν εμπόδια και προκαλούν».
Οι ενέργειες αυτές «δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες προς την εξεύρεση λύσης», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας τη λύπη του για τη στάση της τουρκικής πλευράς, δεδομένου, όπως είπε, ότι η ανακάλυψη νέων πηγών ενέργειας θα ήταν για το κοινό όφελος ολόκληρου του λαού της Κύπρου.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι αν πρόκειται να λύσουμε το Κυπριακό, όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν και να ενεργήσουν με την αναγκαία καλή θέληση, που είναι το βασικό στοιχείο το οποίο χρειάζεται για την επίτευξη λύσης», επισήμανε ο κ. Χριστόφιας.
Κάλεσε παράλληλα την Τουρκία να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις, που έχει αναλάβει απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και την ΕΕ, «συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης να στηρίξει ενεργά τις προσπάθειες επίτευξης λύσης».
Ο Κύπριος πρόεδρος σημείωσε ότι η βάση λύσης του Κυπριακού συμφωνήθηκε μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, πριν από την έναρξη των συνομιλιών και προνοεί για μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προβλέπει ένα κράτος με μία και αδιαίρετη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.
«Το κλειδί για επίτευξη της επανένωσης της Κύπρου, το συντομότερο δυνατό, είπε, είναι η δέσμευση προς την εν λόγω βάση λύσης, τόσο στα λόγια όσο και στις πράξεις», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό όλες οι πλευρές να επιδείξουν καλή θέληση και την απαραίτητη ευελιξία για να σημειωθεί πρόοδος σε όλα τα κεφάλαια μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και την επόμενη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ.
Πρόσθεσε τέλος ότι δηλώσεις από τον Τούρκο Πρωθυπουργό οι οποίες αποκλείουν εδαφική αναπροσαρμογή, όπως την επιστροφή των Βαρωσίων, της Μόρφου και της Καρπασίας, «δεν είναι εποικοδομητικές» προς αυτή την κατεύθυνση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ