Αθλητικά
Κυριακή, 02 Οκτωβρίου 2011 22:29

Σούπερ Λίγκα: Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 2-1

Ο Ολυμπιακός ήταν νικητής στο πρώτο φετινό ντέρμπι της Σούπερ Λίγκας. Οι ερυθρόλευκοι, παίζοντας καλή μπάλα, επικράτησαν με 2-1 του ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη, χάρη στα γκολ των Φουστέρ και Τζιμπούρ, αν και οι φιλοξενούμενοι ήταν εκείνοι που προηγήθηκαν στο σκορ με το Μπαλάφα.

Ο Ολυμπιακός ήταν νικητής στο πρώτο φετινό ντέρμπι της Σούπερ Λίγκας. Οι «ερυθρόλευκοι», παίζοντας καλή μπάλα, επικράτησαν με 2-1 του ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη, χάρη στα γκολ των Φουστέρ και Τζιμπούρ, αν και οι φιλοξενούμενοι ήταν εκείνοι που προηγήθηκαν στο σκορ με το Μπαλάφα.

Και οι δυο ομάδες προέρχονταν από δύσκολες εκτός έδρας αποστολές μεσοβδόμαδα για τις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις και έτσι σε μεγάλο βαθμό το παιχνίδι θα κρινόταν από το ποια ομάδα θα παρουσιαζόταν πιο φρέσκια στον αγωνιστικό χώρο. Αυτή αναμφίβολα ήταν ο Ολυμπιακός, καθώς οι Πειραιώτες κυριάρχησαν στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης και έχασαν ουκ ολίγες ευκαιρίες για να πάρουν μια πολύ πιο άνετη νίκη.

Στον αντίποδα, ο «δικέφαλος» του Βορρά περιορίστηκε σε έναν τελείως παθητικό ρόλο και έβγαλε μια εικόνα ομάδας που δεν είχε καμία σχέση με εκείνη στο Καζάν κόντρα στη Ρούμπιν.

Από τα πρώτα λεπτά της συνάντησης οι παίκτες του Ερνέστο Βαλβέρδε πήραν την πρωτοβουλία των κινήσεων και πίεσαν για το γκολ, κλείνοντας τους φιλοξενούμενους στα καρέ τους. Ο ΠΑΟΚ μόνο μετά το 20λεπτο μπόρεσε να ισορροπήσει το ματς, αλλά ευτύχησε στην πρώτη μόλις καλή του φάση στο παιχνίδι να πάρει κεφάλι στο σκορ.

Σε κόρνερ του Γκαρσία από τα δεξιά ο Κοστάντσο με γροθιά, αντί να διώξει τη μπάλα, την έστρωσε για τον Μπαλάφα και ο τελευταίος εκμεταλλεύτηκε αυτό το ανέλπιστο δώρο και με πλασέ από το μισό μέτρο έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του.

Το 1-0 μπορεί να έγινε κόντρα στη ροή του παιχνιδιού, φαίνεται όμως ότι πείσμωσε περισσότερο τους γηπεδούχους. Μέχρι εκείνο το σημείο οι «ερυθρόλευκοι» έβγαζαν αρκετή βιασύνη και υπεροψία στο παιχνίδι τους και γι' αυτό δεν είχαν καταφέρει να κάνουν γκολ τις φάσεις που δημιούργησαν. Αυτό θα άλλαζε όμως πλέον, με την αντίδραση από την πλευρά τους να έρχεται ένα ένα δεκάλεπτο αργότερα.

Αρχικά ήρθε η ισοφάριση στο 36' με τον Φουστέρ, όταν ο Τοροσίδης από τα δεξιά με εξαιρετική ενέργεια πέρασε τον Βιεϊρίνια και σέντραρε για τον Ισπανό, ο οποίος ανενόχλητος με καρφωτή κεφαλιά έγραψε το 1-1.

Σε μια καρμπόν φάση, αλλά από τα αριστερά και με σέντρα του Μιραλάς τρια λεπτά πριν το τέλος του πρώτους μέρους, ο Τζιμπούρ θα έβαζε στη θέση του οδηγού την ομάδα, επιτρέποντάς της να πάει χωρίς άγχος στα αποδυτήρια.

Αξίζει να σημειωθεί πως και στα δυο γκολ στο κέντρο της άμυνας του «δικεφάλου βρισκόταν, χωρίς να κάνει τίποτα, ο Τσιρίλο, που αντικαθιστούσε τον τραυματία Κοντρέρας, δείγμα του πόσο έλειψε από την ομάδα του Λάσλο Μπόλονι στο συγκεκριμένο παιχνίδι ο Ουρουγουανός.

Ο Ολυμπιακός συνέχισε στο ίδιο τέμπο και στην επανάληψη, αλλά τώρα ο ΠΑΟΚ ήταν αναγκασμένος να βγει πιο μπροστά και να πιέσει. Έτσι τα κενά στην άμυνά του μεγάλωσαν ακόμα περισσότερο, με τους «ερυθρόλευκους» να δημιουργούν μονίμως επικίνδυνες καταστάσεις στα μετόπισθέν του. Παρόλα αυτά, Μιραλάς και Τζιμπούρ ήταν ξανά απρόσεχτοι στην πλειονότητα των φάσεων που βγήκαν απέναντι στην άμυνα των αντιπάλων τους με καλές προϋποθέσεις και οι φιλοξενούμενοι γλίτωσαν τα χειρότερα.

Αυτή η χαλαρότητα, όμως, των «ερυθρολεύκων» ενδεχομένως του κόστιζε, αν στη μοναδική άλλη αξιόλογη ευκαιρία του ΠΑΟΚ στο παιχνίδι στην εκπνοή των καθυστερήσεων ο Γεωργιάδης έκανε ένα λίγο πιο δυνατό σουτ, όταν του στρώθηκε η μπάλα μέσα στην περιοχή του Ολυμπιακού.

Οι συνθέσεις:

Ολυμπιακός (Ερνέστο Βαλβέρδε): Κοστάνσο, Μέλμπεργκ, Ιμπαγάσα (67' Μακούν), Φέισα (70' Μοδέστο), Τζιμπούρ, Μιραλάς (90+' Αμπντούν), Φουστέρ, Χολέμπας, Μαρκάνο, Ορμπάιθ, Τοροσίδης

ΠΑΟΚ (Λάζλο Μπόλονι): Κρέσιτς, Μπαλάφας, Γκαρσία, Τσιρίλο, Σαλπιγγίδης (77' Γεωργιάδης), Μαλεζάς, Λίνο, Φωτάκης (74' Ίβιτς), Βιεϊρίνια, Αθανασιάδης, Ετό (87' Σπαντάσιο)

Δήλωσαν:

Ερνέστο Βαλβέρδε (προπονητής Ολυμπιακού): «Σήμερα ήταν ένα πολύ δύσκολο ματς για εμάς γιατί αντιμετωπίσαμε τον ΠΑΟΚ, έναν πολύ δύσκολο αντίπαλο. Πιστεύω ότι παίξαμε αρκετά καλά. Ξεκινήσαμε με πολύ καλό ρυθμό. Ήμασταν αρκετά γρήγοροι και καλοί στο παιχνίδι και ο κίνδυνος που είχαμε ήταν από στημένες φάσεις, δηλαδή φάσεις στρατηγικής. Καταφέραμε να γυρίσουμε το παιχνίδι. Να πάρουμε το πλεονέκτημα αν και χάναμε. Στο Β' μέρος υπήρχε λιγότερο παιχνίδι και από τους δύο. Δεν ήταν τόσο καλός ο ρυθμός. Προσπαθήσαμε να βάλουμε άλλο ένα γκολ. Δεν τα καταφέραμε. Ο ΠΑΟΚ είχε μία καλή ευκαιρία προς το τέλος και έτσι τελείωσε ο αγώνας».

Λάσλο Μπόλονι (προπονητής ΠΑΟΚ): «Είχαμε ένα ντέρμπι. Πιστεύω ότι στην πραγματικότητα δεν κάναμε ένα μεγάλο παιχνίδι. Υπήρχαν πολλά λάθη, φάνηκε ότι οι παίκτες μου είναι κουρασμένοι από τα συνεχόμενα παιχνίδια και τα ταξίδια. Για εμάς ήταν υπερβολικό το πρόγραμμα και πιστεύω ότι μια μέρα παραπάνω ξεκούραση είναι σημαντική, αλλά όπως και να έχει πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο Ολυμπιακός μας πίεσε πολύ στο πρώτο ημίχρονο και εκεί ήμασταν απρόσεκτοι».