«Σημαντικές» χαρακτήρισε ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν τις αποφάσεις που πήρε έως και την Κυριακή η ελληνική κυβέρνηση, προσθέτοντας όμως πως εξετάζεται αν τα μέτρα αυτά είναι επαρκή για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
«Σημαντικές» χαρακτήρισε ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν τις αποφάσεις που πήρε έως και την Κυριακή η ελληνική κυβέρνηση, προσθέτοντας όμως πως εξετάζεται αν τα μέτρα αυτά είναι επαρκή για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
«Η Ελλάδα έλαβε σημαντικές αποφάσεις αυτές τις τελευταίες εβδομάδες και μέχρι και χθες (Κυριακή) ... Οι ομάδες μας βρίσκονται στην Αθήνα, η αποστολή συνεχίζει το έργο της για την αξιολόγηση των μέτρων που ελήφθησαν από την ελληνική κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεν προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Εurogroup στο Λουξεμβούργο.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του τμήματος Δημοσιονομικών Σχέσεων του ΔΝΤ επισήμανε πως η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή, τονίζοντας πως το έλλειμμα του προϋπολογισμού πρέπει να μειωθεί και φέτος και το επόμενο έτος. «Εχουμε μία ομάδα στην Αθήνα που θα αξιολογήσει ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν» προς αυτήν την κατεύθυνση, πρόσθεσε.
Πάντως αρνήθηκε να διευκρινίσει πόσο μεγάλη θεωρεί ότι πρέπει να είναι αυτή η περαιτέρω προσαρμογή, ενώ δεν έκανε και σχόλιο για τα μεγέθη του προσχεδίου του προϋπολογισμού που εγκρίθηκε την Κυριακή από το υπουργικό συμβούλιο και κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή.
Παρ' όλα αυτά, πηγή της ΕΕ δήλωσε στο περιθώριο της συνεδρίασης πως θα ήταν «πρόωρο» να υποθέσουμε ότι η Ελλάδα θα αποκοπεί από τη διεθνή βοήθεια απλά επειδή δεν θα επιτύχει τους στόχους του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2011, σημειώνοντας πως ότι μπορεί επίσης η ύφεση να φταίει γι’ αυτό. Η πηγή - μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας δήλωσε ότι θα μπορούσε για παράδειγμα να γίνει κατανοητό ότι η Ελλάδα μπορεί να μην έχει επιτύχει τις δεσμεύσεις τις για το 2011, αλλά έχει σημειώσει επαρκή πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων της επόμενης χρονιάς.
ΥΠΟΙΚ: Αποφασίσαμε όλα τα απαραίτητα και δύσκολα μέτρα
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης επισήμανε πως η Ελλάδα αποφάσισε όλα τα απαραίτητα και δύσκολα μέτρα, προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους θεσμικούς εταίρους της. Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, τον χαρακτήρισε «πολύ φιλόδοξο», επαναλαμβάνοντας πως στόχος της Ελλάδας είναι να παρουσιάσει, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,2 δισ. ευρώ. Καταλήγοντας τόνισε πως «η Ελλάδα είναι μια χώρα με διαρθρωτικές δυσκολίες, αλλά δεν είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος της Ευρωζώνης». «Η Ελλάδα είναι μια περήφανη χώρα. Έχουμε τη δυνατότητα και την ικανότητα να προχωρήσουμε, παρά τη βαθιά ύφεση, του 12% του ΑΕΠ μας κατά τα τελευταία τρία χρόνια» συμπλήρωσε.
Βέλγιο: Να μην πεθάνει θεραπευόμενη η Ελλάδα
Από το Λουξεμβούργο ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς χαιρέτισε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης στα θέματα των δημόσιων οικονομικών, καλώντας τις χώρες της ευρωζώνης να καταβάλουν επιπλέον προσπάθειες για να μην επιτρέψουν «να πεθάνει θεραπευμένη η Ελλάδα». Τα μέτρα που λαμβάνονται από την Αθήνα «είναι εντελώς εξαιρετικά» δεδομένου ότι υπάρχει «μια πάντα παρούσα ύφεση», δήλωσε ο Ρέιντερς μιλώντας πριν από τη σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ. «Το να πάνε πέρα από αυτό, δεν είναι αποδεκτό ούτε πολιτικά ούτε κοινωνικά, ούτε ακόμη σε οικονομικό επίπεδο: ο στόχος δεν είναι η Ελλάδα να πεθάνει θεραπευμένη, είναι να καταφέρουμε να την βοηθήσουμε πραγματικά» συνέχισε.
Θα πρέπει «από καιρού σε καιρό να λέμε σε ορισμένους από τους συναδέλφους μας ότι αντί να κοιτούν διαρκώς προς την Ελλάδα, πρέπει να κοιτάξουν προς τα εθνικά τους κοινοβούλια και να ψηφίσουν το κείμενο που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο» πρόσθεσε, υπαινισσόμενος τη Σλοβακία, η οποία χρονοτριβεί για να ψηφίσει τη διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα σήμερα ή τις επόμενες ημέρες να ληφθεί η απόφαση κατοβολής της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα. «Οι Έλληνες καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες, εναπόκειται στις χώρες της ζώνης του ευρώ να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει και εκείνες να κάνουν τη δουλειά τους: να ψηφίσουν το κείμενο της συμφωνίας» σημείωσε.
«Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συνομιλίες τρόικας - ελληνικής κυβέρνησης»
Νωρίτερα, πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters ανέφεραν πως οι συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των επιθεωρητών της τρόικας σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς τη χώρα δεν έχουν ολοκληρωθεί. «Οι συνομιλίες δεν έχουν ολοκληρωθεί», ανέφερε στο πρακτορείο αξιωματούχος με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων. Το κλιμάκιο της τρόικας εξακολουθεί να εξετάζει τα στοιχεία του Προϋπολογισμού και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν ζητηθεί προκειμένου να εκταμιευθεί η έκτη δόση.
Το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, δήλωσε ότι οι διαβουλεύσεις με την τρόικα έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί. «Στο βαθμό που πείστηκαν ότι είναι πραγματική η βαθύτερη ύφεση, νομίζω ότι βρήκαμε μια άκρη...κατ' ουσίαν έχουμε τελειώσει...Νομίζω ότι τα έχουμε καλύψει όλα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Πρόσθεσε ότι η τρόικα θα πραγματοποιήσει δύο συναντήσεις ακόμη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πριν αρχίσει να γράφει την έκθεσή της την Τετάρτη.