Την πλήρη στήριξή του προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, εξέφρασε το υπουργικό συμβούλιο, μετά τη συνεδρίασή του όπου συζητήθηκε το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τη φονική έκρηξη στο Μαρί.
Την πλήρη στήριξή του προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, και όσα δήλωσε για το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, εξέφρασε το υπουργικό συμβούλιο.
Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα αποδίδει σοβαρές θεσμικές και προσωπικές πολιτικές ευθύνες στον πρόεδρο Χριστόφια και στους τέως υπουργούς Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού και Αμυνας Κώστα Παπακώστα.
Μετά τη λήξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε αργά χθες το βράδυ στην οικία του Δ. Χριστόφια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι «το υπουργικό συμβούλιο αναμένει τα αποτελέσματα της διερεύνησης από την Αστυνομία για πιθανές ποινικές ευθύνες για να ολοκληρώσει τη συζήτηση του σε επόμενη συνεδρία».
Τόνισε παράλληλα ότι το Υπουργικό Συμβούλιο εκφράζει την πλήρη στήριξή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στα όσα ο Πρόεδρος δήλωσε.
Νωρίτερα χθες ο κ. Χριστόφιας απέρριψε κατηγορηματικά ότι υπέχει οποιασδήποτε προσωπικής ευθύνης για την τραγωδία στο Μαρί, όπως του καταλογίζεται στο πόρισμα του νομικού Πόλυ Πολυβίου, και διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί.
Τόνισε, επίσης, ότι το συμπέρασμα του πορίσματος για τον ίδιο δεν τεκμηριώνεται από τις μαρτυρίες και το υλικό, που παρουσιάστηκε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής.
Την ώρα της συνεδρίασης, πραγματοποιήθηκε έξω από το προεδρικό μέγαρο νέα μαζική συγκέντρωση πολιτών, που αξίωσαν και πάλι την παραίτηση του Κυπρίου προέδρου, ειδικά μετά και τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής.
Την παραίτηση Χριστόφια ζήτησε σύσσωμη η αντιπολίτευση.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Χάρης Γεωργιάδης κάλεσε τον κ. Χριστόφια είτε να παραιτηθεί είτε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, δεδομένων, όπως επισημαίνει, των ασήκωτων προσωπικών και θεσμικών ευθυνών που του καταλογίζει το πόρισμα Πολυβίου.
Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έπρεπε να είχε αναλάβει από την πρώτη στιγμή τις ευθύνες, οι οποίες του καταλογίζονται τώρα με τρόπο ξεκάθαρο και απερίφραστο. «Ας μην επιχειρήσει το ΑΚΕΛ να τον απαλλάξει από τις ευθύνες του», διεμήνυσε ο εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ και ανακοίνωσε ότι το πόρισμα θα συζητηθεί σε έκτακτη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος την Τρίτη. Ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης αναμένετο να προβεί σε δημόσια δήλωση αργότερα, το μεσημέρι της Τρίτης.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος δήλωσε ότι όσα καταλογίζει στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Πόλυς Πολυβίου, καταδεικνύουν τη μέγιστη πολιτική, θεσμική και προσωπική ευθύνη του προέδρου, η οποία πρέπει, όπως αναφέρει, να τον οδηγήσει σε παραίτηση. «Το λιγότερο που πρέπει να γίνει είναι να γίνει άμεση σύγκληση του συμβουλίου αρχηγών, ώστε να υπάρξει επιτέλους ένα κοινής αποδοχής σχέδιο για μία συντεταγμένη εθνική πορεία εξόδου από τα σημερινά αδιέξοδα» συμπλήρωσε.
Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας έχει την κύρια ευθύνη για την τραγωδία στο Μαρί, γεγονός που χαρακτήρισε πρωτόγνωρο στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ.Παπαδόπουλος είπε ότι αυτό που αναμένεται τώρα είναι ο πρόεδρος Χριστόφιας να αναλάβει τις ευθύνες του, προσθέτοντας πως αν ήταν στη θέση του προέδρου θα είχε παραιτηθεί.
Την ανάληψη πολιτικής ευθύνης που θα πρέπει να οδηγήσει αναποφεύκτως σε παραίτηση του προέδρου αξίωσε και το κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος υπογράμμισε ότι όπως πιστοποιείται από τα συμπεράσματα του πορίσματος, ο Πρόεδρος ήταν και ο επικεφαλής της πολιτικής διαχείρισης του φορτίου της πυρίτιδας μέχρι και την έκρηξή του. «Τώρα δεν υπάρχει τρόπος ούτε μετακύλισης ούτε αποποίησης των ευθυνών. Τα ευρήματα του πορίσματος αναδεικνύουν φαινόμενα ανεπάρκειας, ευθυνοφοβίας, ανικανότητας, απόπειρας μετακύλισης ευθυνών και θεσμικής κρίσης» τόνισε ο εκπρόσωπος της ΕΔΕΚ.
Το Ευρωπαϊκό Κόμμα ανακοίνωσε ότι θεωρεί ασήκωτες τις προσωπικές και τις θεσμικές ευθύνες που βαραίνουν τον Πρόεδρο Χριστόφια, καλώντας τον να παραιτηθεί. Ο γενικός γραμματέας του Ευρωκό, Ρίκκος Ερωτόκριτου, σημείωσε ότι ασήκωτες είναι και οι ευθύνες που βαραίνουν τους τέως υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας για την απαράδεκτη αναβλητικότητα που έχουν επιδείξει, καθώς και για την ολιγωρία και αμέλεια στη φύλαξη και τη διαχείριση του φορτίου.
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης σημείωσε ότι μετά το πόρισμα ο Πρόεδρος πρέπει να θεωρείται έκπτωτος. Η γενική γραμματέας των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου κάλεσε τον Γενικό Εισαγγελέα να ακολουθήσει το πνεύμα και το γράμμα του πορίσματος και να προχωρήσει σε εξέταση διάπραξης αδικημάτων για όλους τους εμπλεκόμενους, μηδενός εξαιρουμένου, ούτε και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και των άλλων πολιτικών υπευθύνων, όπως τους κατονομάζει το πόρισμα Πολυβίου.
Τέλος, συγγενείς των δεκατριών θυμάτων εξέφρασαν ικανοποίηση για το περιεχόμενο του πορίσματος και δήλωσαν ότι το πόρισμα μιλά από μόνο του, οι ευθύνες έχουν καταλογισθεί και πρέπει να αναληφθούν.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν θα παραιτηθεί, απάντησε από την πλευρά του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, χαρακτηρίζοντας φυγομαχία να αποχωρήσει ο κ. Χριστόφιας και να παραιτηθεί από το πόστο του, οδηγώντας τον τόπο σε μια έντονη προεκλογική διαμάχη.
«Ολα τα κόμματα ανεξαιρέτως ζήτησαν σήμερα την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, με αφορμή το πόρισμα του κ. Πολυβίου. Δικαίωμα τους. Εχουν το κάθε δημοκρατικό δικαίωμα να το κάνουν. Εμείς όμως απαντούμε με το ίδιο δημοκρατικό δικαίωμα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα παραιτηθεί», ξεκαθάρισε ο κ. Κυπριανού σε ομιλία του στην Εκλογική Συνέλευση για ανάδειξη των υποψηφίων του ΑΚΕΛ Στροβόλου, στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.
«Ούτε ο Δημήτρης Χριστόφιας είναι φυγόμαχος, ούτε και το ΑΚΕΛ στα 85 χρόνια ζωής του φυγομάχησε ποτέ από τις ευθύνες του έναντι στον τόπο και στο λαό. Θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας πάντοτε με το κεφάλι ψηλά, γιατί δολοφόνοι δεν υπάρχουν στις δικές μας τάξεις. Αυτούς να τους αναζητήσουν αλλού. Εμείς κοιτάζουμε κατάματα τον κυπριακό λαό και δεν έχουμε απολύτως καμιά αμφιβολία ότι με την ίδια ζέση που αγκάλιαζε ο κυπριακός λαός τον Δημήτρη Χριστόφια και το κόμμα θα μας αγκαλιάσει για άλλη μια φορά», πρόσθεσε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ.
Παράλληλα διεμήνυσε πως το ΑΚΕΛ θα ασκήσει το δημοκρατικό του δικαίωμα να κρίνει το πόρισμα Πολυβίου, τονίζοντας πως «κανένας δεν είναι αλάνθαστος». Όπως έκανε γνωστό, το ΑΚΕΛ έχει αναθέσει σε ομάδα νομικών να μελετήσει το πόρισμα πολύ εξονυχιστικά, γιατί θέλει να δει κατά πόσο αυτά τα οποία υποστηρίζει στα συμπεράσματα του συνάδουν με τις απόψεις που έχουν διατυπωθεί στις διάφορες καταθέσεις.
Διαβεβαίωσε μάλιστα τον κυπριακό λαό ότι τα ευρήματα αυτή της διερεύνησης θα δοθούν στη δημοσιότητα, γιατί όπως σημείωσε «κανένας δεν μπορεί να τοποθετείται για τόσο σημαντικά ζητήματα δημόσια, χωρίς να κρίνεται για το κατά πόσο είναι αντικειμενικός, αμερόληπτος και κατά πόσο έχει επιτελέσει τα καθήκοντα του με το σωστό τρόπο».
Αναφερόμενος στο πόρισμα του Πόλυ Πολυβίου, ο κ. Κυπριανού εκτίμησε πως με το πόρισμα αυτό ο κ. Πολυβίου «έχει υπερβεί τους όρους εντολής του», καθώς όπως είπε, «έκανε πολιτικές τοποθετήσεις, που δεν είναι δουλειά ενός ανθρώπου που ερευνά ένα συμβάν και στο τέλος δίνει στη δημοσιότητα ένα νομικό πόρισμα».
«Εκανε πολιτικές αναλύσεις και τοποθετήθηκε πάνω σε πολιτικές θέσεις της Κυβέρνησης. Πήρε πολιτική θέση και έπρεπε να γνωρίζει ένας έγκριτος νομικός ότι δεν θα έπρεπε αυτό να αποτελέσει αντικείμενο της έρευνας του. Ο ίδιος τόνιζε ότι δεν είναι δουλειά του να αποδώσει πολιτικές ευθύνες, ωστόσο δεν έκανε καμιά άλλη δουλειά. Προκάλεσε σε μια πολύ μεγάλη μερίδα του κυπριακού λαού πολλά ερωτηματικά ο τρόπος με τον οποίο σήμερα ο κ. Πολυβίουν έκανε τη δήλωση του στα ΜΜΕ. Ακουσα πολύ κόσμο να διαμαρτύρεται και για το ύφος, αλλά και για τον τόνο της φωνής του κ. Πολυβίου», ισχυρίστηκε ο κ. Κυπριανού.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ακόμη πως το κόμμα του αναμένει από τον κ. Πολυβίου να παραθέσει τεκμήρια πειστικά, τα οποία να επιβεβαιώνουν αυτά που λέει και πρόσθεσε πως θεωρεί ότι είναι πάρα πολλές οι ατεκμηρίωτες αναφορές, που γίνονται στο πόρισμα του και για τις οποίες έχει υποχρέωση να τις τεκμηριώσει ενώπιον του κυπριακού λαού.
Τέλος, υπενθύμισε πως το πόρισμα του κ. Πολυβίου αποτελεί μόνο ένα μέρος της έρευνας, η οποία διεξάγεται αναφορικά με την έκρηξη στο Μαρί, για να προσθέσει πως η έρευνα που διεξάγεται από την Αστυνομία με την καθοδήγηση του Γενικού Εισαγγελέα είναι το άλλο μεγάλο μέρος αυτή της διερεύνησης. «Περιμένουμε», είπε, «να δούμε και εκείνη την έρευνα για να εξαγάγουμε ολοκληρωμένα συμπεράσματα, για το τι πραγματικά έχει συμβεί».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, ΚΥΠΕ