Ένα νησιωτικό σύμπλεγμα του Ειρηνικού Ωκεανού είναι και πλέον το μεγαλύτερο καταφύγιο καρχαριών στον κόσμο. Το κοινοβούλιο των Νήσων Μάρσαλ υιοθέτησε ομόφωνα νόμο, βάσει του οποίου απαγορεύεται η εμπορική αλιεία καρχαριών στο σύνολο των χωρικών υδάτων τους.
Ένα νησιωτικό σύμπλεγμα του Ειρηνικού Ωκεανού είναι και πλέον το μεγαλύτερο καταφύγιο καρχαριών στον κόσμο. Το κοινοβούλιο των Νήσων Μάρσαλ υιοθέτησε ομόφωνα νόμο, βάσει του οποίου απαγορεύεται η εμπορική αλιεία καρχαριών στο σύνολο των χωρικών υδάτων τους. Πρόκειται για μια έκταση 2 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, δηλαδή περίπου δεκαπέντε φορές μεγαλύτερη της Ελλάδας.
Εκτός από την αλιεία, στο εξής θα απαγορεύεται η πώληση καρχαριών ή προϊόντων τους. Επιπλέον, όλα τα αλιευτικά σκάφη θα είναι υποχρεωμένα να μεταφέρουν το φορτίο τους σε ένα από τα λιμάνια των Νήσων Μάρσαλ, ενώ εάν κάποιο σκάφος πιάσει κατά λάθος καρχαρία, οφείλει να τον απελευθερώσει. Όποιος συλληφθεί να ψαρεύει καρχαρίες ή έχει στην κατοχή του πτερύγια, τα οποία διοχετεύονται στις ασιατικές κυρίως αγορές προς τεράστια ποσά, αντιμετωπίζει πρόστιμο ύψους 19.000 έως 150.000 ευρώ.
«Μπορεί να ζούμε σε μια μικρή νησιωτική χώρα, όμως τα ύδατά μας είναι τώρα το μεγαλύτερο καταφύγιο καρχαριών», δήλωσε ο Τόνι Ντεμπρούμ, εκπρόσωπος μιας από τις 29 κοραλλιογενείς ατόλες που αποτελούν τις Νήσους Μάρσαλ και εισηγητής της νομοθεσίας. «Η υιοθέτηση αυτής της νομοθεσίας αποτελεί την καλύτερη δήλωση που θα μπορούσαμε να κάνουμε για τη σημασία που έχουν οι καρχαρίες στην κουλτούρα, το περιβάλλον και την οικονομία μας».
Η Περιβαλλοντική Οργάνωση Pew χαιρέτισε τη νομοθεσία ως «την ισχυρότερη που έχουμε δει ποτέ για την προστασία των καρχαριών», με το διευθυντή του αρμόδιου προγράμματος, Ματ Ραντ, να επισημαίνει ότι «η δυναμική για την ανάγκη προστασίας αυτών των ζώων συνεχίζει να εξαπλώνεται ανά την υφήλιο, καθώς οι ηγέτες αναγνωρίζουν τη σημασία που έχουν για τους ωκεανούς μας οι υγιείς πληθυσμοί καρχαριών».
Το εν τρίτο των καρχαριών στους ωκεανούς περιλαμβάνονται στη διεθνώς αναγνωρισμένη Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών. Είναι ευάλωτοι σε σχέση με άλλα ζώα και ψάρια καθώς αναπτύσσονται και αναπαράγονται με αργούς ρυθμούς.
Οι Νήσοι Μάρσαλ δεν είναι η πρώτη χώρα που χαρακτηρίζει τα χωρικά της ύδατα προστατευόμενη περιοχή. Την αρχή έκανε το Παλάου, πριν από δύο χρόνια, ενώ ακολούθησαν οι Μπαχάμες και άλλα κράτη. Τον περασμένο μήνα, οκτώ χώρες, ανάμεσά τους και το Μεξικό, υπέγραψαν διακήρυξη, με την οποία δεσμεύονται να προωθήσουν ανάλογα μέτρα για την προστασία των καρχαριών σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μένει να αποδειχθεί εάν οι αρχές των Νήσων Μάρσαλ έχουν τα μέσα να εφαρμόσουν το νόμο σε μια τόσο μεγάλη έκταση, καθώς πολλοί φοβούνται ότι οι καλές προθέσεις δεν είναι αρκετές.