Κόσμος
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2002 11:45

Οι ΗΠΑ ελπίζουν να πείσουν τη Ρωσία για ένα νέο ψήφισμα του ΟΗΕ κατά του Ιράκ

Παρά το γεγονός, ότι, η Ρωσία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θεωρεί απαραίτητη μία νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ιράκ, οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι τελικά θα πείσουν τη Μόσχα να υποστηρίξει το σχέδιο ψηφίσματος που προωθούν και προβλέπει τη χρήση βίας εναντίον της Βαγδάτης.

«Εργαζόμαστε σκληρά για μία απόφαση (του ΟΗΕ) και ελπίζουμε ότι όταν θα ολοκληρωθεί η σύνταξη του σχεδίου της απόφασης και το δείξουμε στους Ρώσους φίλους μας, εκείνοι θα το εκτιμήσουν. Και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να τους πείσουμε ότι είναι απαραίτητη άλλη μία απόφαση», δήλωσε στο πρακτορείο Ιταρ Τας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

Μάλιστα, ο Κόλιν Πάουελ, επεσήμανε, ότι, ο Ρώσος ομόλογός του, Ιγκόρ Ιβανώφ, αρχικά έλεγε ότι δεν είναι απαραίτητη μία νέα απόφαση, αλλά στη συνέχεια διευκρίνισε ότι «απαντούσε με δεδομένο το γεγονός ότι δεν του είχε παρουσιασθεί καμμία απόφαση για να την μελετήσει».

«Θα έλεγα ότι βρισκόμαστε σε διαβουλεύσεις (με τη Ρωσία)», δήλωσε ο Κόλιν Πάουελ. Απέφυγε πάντως να προβλέψει εάν οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας θα καταλήξουν σε κάποια συμφωνία για το θέμα αυτό στη διάρκεια της επόμενης συνάντησής τους, στο περιθώριο του φόρουμ του APEC, τον Οκτώβριο.

«Πολλά θα συμβούν από τώρα μέχρι τη συνάντηση των δύο προέδρων», επεσήμανε ο Κόλιν Πάουελ, προσθέτοντας ότι είναι πεπεισμένος για ένα θέμα : «Οτι το επίπεδο της συνεργασίας και του διαλόγου μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση οποιουδήποτε δύσκολου προβλήματος προκύψει».

«Εάν οι Ιρακινοί είναι σοβαροί, τότε δεν θα έχουν καμμία αντίρρηση για μία νέα απόφαση, στην οποία θα αναφέρονται λεπομερώς οι υποχρεώσεις τους και το πώς θα γίνουν οι επιθεωρήσεις του οπλοστασίου, ώστε να επιτύχουν το στόχο τους», πρόσθεσε ο Κόλιν Πάουελ.