Πολιτική
Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2011 15:55

Βουλή: Ξεκίνησε η συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού

Με εκκλήσεις για συναίνεση από τους εισηγητές του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και με δριμεία κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ξεκίνησε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η συζήτηση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2012.

Με εκκλήσεις για συναίνεση από τους εισηγητές του κυβερνώντος κόμματος ξεκίνησε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η συζήτηση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2012.

«Η μόνη οδός για να ξεφύγουμε από τον εναγκαλισμό του χρέους, είναι δυστυχώς, επίπονη και δραματική. Βαδίζουμε σε τεντωμένο σκοινί, αλλά έχουμε εμείς οι ίδιοι την δυνατότητα να βρεθούμε σε στέρεο έδαφος. Η συστράτευση είναι πολύτιμη», παρατήρησε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Σπ. Μαργέλης.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι το χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο, αν υπάρξουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες δημοσιονομικές περικοπές, σε όσο το δυνατόν μικρότερο διάστημα.

Εκ μέρους της ΝΔ, ο Κώστας Μουσουρούλης ανέφερε πως η αξιωματική αντιπολίτευση καταψηφίζει το προσχέδιο για τα «αδιέξοδα» στα οποία βυθίζει την χώρα η κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, «δεν έχει επαληθευτεί ούτε σε έναν αριθμό».

«Οι οποιεσδήποτε επιπτώσεις θα αποδοθούν. Μην νομίσετε πως θα γλιτώσετε με δημοψηφίσματα. Όλοι καταλάβαμε χθες τι πήγατε να αρχίσετε», τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε αντιλαϊκό τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα το 2012, δεδομένου ότι οδηγεί σε χρεοκοπία τη λαϊκή οικογένεια, χωρίς τελικά να οδηγεί και σε αποφυγή της ελεγχόμενης χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας. «Η λαϊκή απάντηση πρέπει να είναι βίαιη, με αμφισβήτηση της αστικής νομιμότητας και του κεφαλαιοκρατικού συστήματος», πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Μάκης Βορίδης, επισήμανε ότι με δεδομένη την υποχρέωση καταβολής τοκοχρεολυσίων προς τους δανειστές της Ελλάδας (όσο τουλάχιστον δεν επιτυγχάνεται μια συνολική ευρωπαϊκή λύση για το δημόσιο χρέος) και την ύφεση που εξανεμίζει την φοροδοτική ικανότητα των επιχειρήσεων, η όποια κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να επιδιώξει δημοσιονομική προσαρμογή. «Ο βασικός λόγος που καταψηφίζουμε, είναι ότι η δημοσιονομική προσαρμογή δεν γίνεται με μείωση των δαπανών», σημείωσε.

«Το 2012 μας αναμένει πολύ μεγάλο κραχ και διάλυση της ευρωζώνης», εκτίμησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ,Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Η κρίση θα υποτροπιάσει και εξ αυτού του λόγου, ο Προϋπολογισμός του 2012 είναι ένα κουρελόχαρτο για τα σκουπίδια», ανέφερε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ακολουθεί κατά πόδας την τρόικα και τη ΝΔ ότι συμπαρατάσσεται στην ίδια λογική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ