Πολιτική
Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2011 17:05

ΥΠΕΞ: Τροχοπέδη στη διμερή συνεργασία η συμπεριφορά της Τουρκίας

Νέο κάλεσμα στην Αγκυρα να απόσχει από απειλές και ενέργειες που προκαλούν ένταση και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, απηύθυνε από τη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, Στ. Λαμπρινίδης.

Νέο κάλεσμα στην Αγκυρα να απόσχει από απειλές και ενέργειες που προκαλούν ένταση και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, απηύθυνε από τη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, Στ. Λαμπρινίδης.

«Η οδός των εντάσεων είναι λανθασμένη και επικίνδυνη», υπογράμμισε ο ΥΠΕΞ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κυριάκου Βελόπουλου.

Ο κ. Λαμπρινίδης παρατήρησε ότι οι πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας με αφορμή την άσκηση του αυτονόητου κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει σε αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου αντιστρατεύονται το διεθνές δίκαιο, υπονομεύουν τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία.

Επανέλαβε ακόμη ότι το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις και βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με την κυπριακή δημοκρατία. «Είμαι σε συνεχή συνεννόηση και με την Κύπρια ομόλογο μου για τις κινήσεις του "Πίρι Ρέις" και προβαίνουμε ακαριαία, σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και τις σταματάμε, κάθε φορά που οι αρμόδιες αρχές μας αναφέρουν τουρκική παραβατική συμπεριφορά σε περιοχή δικαιοδοσίας της Ελλάδος», διαβεβαίωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε ότι αποτελεί ένα σταθερό μήνυμα προς την Τουρκία, ότι συμπεριφορές, όπως αυτές που είδαμε τον τελευταίο καιρό, δεν είναι αποδεκτές και συνιστούν τροχοπέδη στη συνεργασία και την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος.

Υπογράμμισε επιπλέον ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος στο νησί και ασκεί με βάση το διεθνές δίκαιο, τα δικαιώματα σύναψης διεθνών συμφωνιών και εκμετάλλευσης πλουτοπαραγωγικών πηγών. «Σε αυτό το πλαίσιο είναι άκυρη και φυσικά χωρίς κανένα περιεχόμενο, η λεγόμενη συμφωνία της Τουρκίας με τα κατεχόμενα», πρόσθεσε.

«Η επίκληση του διεθνούς δικαίου είναι η επίκληση του αδύναμου. Οι Τούρκοι, με την λογική του κατευνασμού που ακολουθείται από την πλευρά μας, καταφέρνουν συνεχώς να ακυρώνουν τα δίκαια που έχουμε εμείς», υποστήριξε από την πλευρά του, ο κ. Βελόπουλος.

«Η Τουρκία, είναι σε πανικό, έχει πρόβλημα, είναι στριμωγμένη. Κρούω το κώδωνα κινδύνου ότι θα βγάλει αυτό το στρίμωγμα στο Καστελόριζο», συμπλήρωσε, κατηγορώντας την Αγκυρα ότι επιχειρεί να στρατιωτικοποιήσει το θέμα.

«Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα και να στείλουμε στρατό εκεί αλλά πρέπει να κάνουμε ΑΟΖ στην περιοχή. Και δεν είναι μόνο το Καστελόριζο. Αφού έχουμε δίκαιο, κάντε την ΑΟΖ με την Κύπρο και το Ισραήλ», σημείωσε ο βουλευτής.

«Έχουμε και την ψυχραιμία και την αποφασιστικότητα να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα χωρίς να επιτρέψουμε στην Τουρκία να ορίσει τον ρυθμό αυτών των εξελίξεων και χωρίς να της επιτρέψουμε να ορίσει και τον τρόπο με τον οποίο συζητούμε στην Ελλάδα τα ζητήματα αυτά», αντέτεινε ο κ. Λαμπρινίδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ