Εμφαση στην ελληνική πολιτιστική και πνευματική δημιουργία, καθώς και στην ανάδειξη θεμάτων και προβληματισμών που αφορούν στις σημερινές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές συνθήκες» δίνει το Megaron Plus για την περίοδο 2012-2013. Το πρόγραμμα αναλυτικά.
«Το Megaron Plus δίνει φέτος ιδιαίτερη έμφαση στην ελληνική πολιτιστική και πνευματική δημιουργία, καθώς και στην ανάδειξη θεμάτων και προβληματισμών, που αφορούν στις σημερινές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές συνθήκες», δήλωσε ο Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Ιωάννης Μάνος, στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου προγράμματος του Megaron Plus για την περίοδο 2012-2013.
Το πρόγραμμα του Megaron Plus για το διάστημα Οκτωβρίου 2011 – Ιουνίου 2012, το οποίο παρουσίασε η Διευθύντρια Παραγωγής κα. Ειρήνη Ανδρεάδη, περιλαμβάνει:
ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ
-Ο Γιώργος Βέλτσος, καθηγητής Θεωρίας της Επικοινωνίας του Παντείου Πανεπιστημίου, ποιητής και συγγραφέας, «παίζει» έναν ποιητικό μονόλογο όπου μιλά το Ουδέτερο για την ηλικία και το θάνατο, σε σκηνοθεσία της Ρούλας Πατεράκη, με μια εικαστική παρέμβαση του Χρόνη Μπότσογλου και με συνοδεία μουσικής του Γιώργου Κουμεντάκη. Τίτλος του: «Ποιο είναι αυτό που μιλάει και ρημάζει;» (20/10/11).
-Οι επιφανείς Αμερικανοί αρχιτέκτονες Ελίζαμπεθ Ντίλερ και Ρικάρντο Σκοφίντιο κάνουν μια «Παρουσίαση παλαιότερων και μελλοντικών έργων» τους (2/11/11).
-O Ισπανός αρχιτέκτων τοπίου Φερνάντο Καρούντσο θα μιλήσει για το έργο του, σε μία διάλεξη με τίτλο: «Από τη γραμμή στο τοπίο» (21/11/11).
-Διάλεξη του οικονομολόγου και συγγραφέα Χα-Τζουν Τσανγκ (1/12/11)
-«Τα πάθη της ψυχής και η Λογοτεχνία» θα απασχολήσουν την συγγραφέα και Καθηγήτρια Ψυχολογίας Φωτεινή Τσαλίκογλου και την συγγραφέα Ζυράννα Ζατέλη (13/12/11).
-«Εμείς και η Παγκοσμιοποίηση» (19/1/12) και «Η φιλοσοφία της παιδείας» (3/4/12) είναι οι τίτλοι των διαλέξεων που θα δώσει ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και επίτιμος διδάκτωρ του Α.Π.Θ., Θεοδόσης Π. Τάσιος.
-Για την «Αρχαία Μεσσήνη: Πριν και Μετά» θα μιλήσει ο Καθηγητής της Κλασικής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης (7/2/12).
-«Time out–Η ελληνική αίσθηση του χρόνου» είναι ο τίτλος διάλεξης του φιλόσοφου Στέλιου Ράμφου (16/2/12).
-Ο Ζεράρ Μορτιέ, καλλιτεχνικός διευθυντής του Τεάτρο Ρεάλ της Μαδρίτης, θα μιλήσει για το θέμα: «H άνοδος και η πτώση της πόλης του Μαχαγκόνυ: μια όπερα για την εποχή μας» (12/3/12).
-Με αφορμή τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και τις γενικότερες επιπτώσεις τους, ο έγκριτος δημοσιογράφος Ζαν Μαρί Κολομπανί θα συνομιλήσει με δύο διακεκριμένους εκπροσώπους της κεντρικής πολιτικής σκηνής της Γαλλίας: τον Τζακ Λανγκ πρώην Υπουργό Πολιτισμού και στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και τον Ξαβιέ Νταρκός, πρώην Υπουργό Παιδείας και στέλεχος του UMP, του κόμματος του Προέδρου Σαρκοζί (2/2012).
-O συγγραφέας Μετίν Αρντιτί και ο ιστορικός, ποιητής και δοκιμιογράφος Ελιάς Σανμπάρ μιλούν για το Ίδρυμα «Τα όργανα της ειρήνης», που ίδρυσαν στη Γενεύη (13/3/12).
-O Καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Μανώλης Κορρές θα δώσει διάλεξη με θέμα: «Στεγασμένοι Χώροι Μουσικής της Αρχαιότητας–Το Ηρώδειο» (20/3/12).
-Η διάσημη νομπελίστα Άντα Γιόναθ (Νόμπελ Χημείας 2009) μιλά με θέμα: «H χειμερία νάρκη της αρκούδας, το Έβερεστ, ριβοσώματα και αντιβιοτικά» (21/5/12).
-«Η ζωή μου με τον Ζοζέ Σαραμάγκου» είναι το θέμα της διάλεξης της Πιλάρ Σαραμάγκου, συζύγου του νομπελίστα συγγραφέα και Προέδρου του Ιδρύματος Ζοζέ Σαραμάγκου, που πέθανε το 2010 (1/3/12).
-Ο Ηλίας Ζέγγελης, ο Έλληνας γκουρού της αρχιτεκτονικής που έχει κερδίσει διεθνή καταξίωση, θα μιλήσει για το έργο του (2/4/12).
-Ο Ζακ Μαρσιάλ, Πρόεδρος του Πάρκου La Villette του Παρισιού, θα μιλήσει με θέμα: «το Πάρκο της Βιλέτ, μια αστική και ανθρώπινη εμπειρία στον 21ο αιώνα» (4/2012).
-Η βραβευμένη με βραβείο Πούλιτζερ συγγραφέας Μέριλιν Ρόμπινσον, θα μιλήσει για το έργο της (5/2012).
ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ - ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
-Ο δημοφιλής κύκλος διαλέξεων με θέμα «Σημείον αντιλεγόμενον» –που έχει σχεδιάσει και παρουσιάζει ο Μιχάλης Ζ. Κοπιδάκης, καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών-, συνεχίζεται και φέτος με τις εκδηλώσεις:
-Με θέμα «Δαρβίνος και Δαρβινισμός» ομιλούν o Δρ. Αργύρης Ευστρατιάδης, επιστημονικός διευθυντής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ομότιμος καθηγητής της Γενετικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και η Εμμανουέλα Κάντζια, φιλόλογος, συγκριτολόγος (31/10/11).
-Για τους χαρισματικούς ηγέτες Ελευθέριο Βενιζέλο και Χαρίλαο Τρικούπη θα μιλήσουν, αντίστοιχα, ο δικονομολόγος Γιώργος Στεφανάκης και η νομικός ιστορικός Λύντια Τρίχα (30/11/11).
-Ο μεγάλος Μεξικανός ποιητής Ομέρο Αρίτζις συζητά με τον ποιητή Ντίνο Σιώτη για την ποίηση και για την ποίηση του (4/11/11).
-Ο Ντουρς Γκρύνμπαϊν, κορυφαίος ποιητής στον γερμανόφωνο λογοτεχνικό κόσμο, θα μιλήσει για τα «Αρχεία του εγκεφάλου». Επίσης, θα διαβάσει ποιήματα του και θα συζητήσει για το έργο του με τον Ντίνο Σιώτη (28/2/12).
-«Βιτγκενστάιν» είναι το θεατρικό έργο που υπογράφει και παρουσιάζει με την ομάδα του ο Καθηγητής φιλοσοφίας και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης (21/2/12).
-Αφιέρωμα θα γίνει στον Θεόδωρο Αγγελόπουλο, όπου ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης θα συνομιλήσει με το κοινό για τον κινηματογράφο και τη σημασία του πολιτισμού στη σημερινή κρίση. Επίσης, θα προβληθεί η ταινία «Το βλέμμα του Οδυσσέα» (4/2012).
-Στον κήπο του Μεγάρου θα πραγματοποιηθεί μια βραδιά Καβάφη, όπου οι γνωστότεροι Έλληνες ποιητές θα διαβάσουν ποιήματα του Καβάφη και ποιητών που έχουν επηρεαστεί από το έργο του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή.
Την ίδια ημέρα, θα απονεμηθούν τα Λογοτεχνικά Βραβεία «Διαβάζω» για το 2011, καθώς και το Βραβείο Προσφοράς σε άνθρωπο του βιβλίου, προς τιμή του ιδρυτή του περιοδικού, Περικλή Αθανασόπουλου (6/6/12).
ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ – ΣΥΜΠΟΣΙΑ
-Με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, διοργανώνεται το Γ΄ Διεθνές Συνέδριο, με θέμα: «Ο Παπαδιαμάντης μεταφράζων και μεταφραζόμενος» (7,8/10/11).
- Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη πραγματοποιείται το διεθνές συμπόσιο «Ο Εικοστός αιώνας στην ποίηση του Ελύτη. Η ποίηση του Ελύτη στον εικοστό πρώτο αιώνα». Τον σχεδιασμό του Συμποσίου έχει κάνει η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου. Στη διήμερη αυτή συνάντηση διακεκριμένοι έλληνες και ξένοι επιστήμονες και ειδικοί συνδιαλέγονται για το έργο του μεγάλου έλληνα ποιητή (1,2/11/11).
-«Το μυθιστόρημα και το αστικό τοπίο σε μια εποχή κρίσης και αλλαγής» είναι το θέμα σειράς συνομιλιών μεταξύ Βρετανών και Ελλήνων συγγραφέων (5/12/11).
-Για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Στρατή Τσίρκα οργανώνεται το Συμπόσιο «Ο Τσίρκας στον κόσμο των ιδεών» (8/12/11).
-Τιμώντας την προσωπικότητα του και το έργο του ποιητή Γιάννη Σκαρίμπα, διοργανώνεται το Συμπόσιο «Η ποίηση του Σκαρίμπα σήμερα» (16/1/12).
-«Αφιέρωμα στη Jacqueline de Romilly» τιτλοφορείται διεθνές Συμπόσιο που θα διεξαχθεί προς τιμήν της μεγάλης ελληνίστριας (25/1/12).
-Στις «Μπρεχτικές νησίδες», «Γύρω από το τραπέζι» θα γίνουν συζητήσεις για την πολιτική, το χρήμα, την εξουσία και το σεξ. Αφορμή: o Μπρεχτ και η παράσταση του Μαχαγκόνυ. Ομιλητές θα είναι ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο Καθηγητής Θεατρικών Σπουδών Χανς-Τις Λέμαν, o συγγραφέας και μεταφραστής Πέτρος Μάρκαρης, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Βασίλης Παπαβασιλείου και ο Ντάνιελ Βέτζελ σκηνοθέτης και συνιδρυτής της ομάδας Rimini Protokoll (5/3/12).
-«Μένης Κουμανταρέας: 50 χρόνια παρουσίας», τιτλοφορείται το Συμπόσιο με θέμα το έργο του σπουδαίου Έλληνα λογοτέχνη. Συμμετέχουν ποιητές, συγγραφείς και καλλιτέχνες (26/3/12).
-Στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου Συνεργασίας που έχει υπογράψει το Μέγαρο με το Ε.Κ.Π.Α. προγραμματίζεται σειρά ημερίδων, οι τέσσερις θα αφορούν σε θέματα αντίστοιχα του Τομέα Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, του Τομέα Θετικών Επιστημών, του Τομέα Επιστημών Υγείας και του Τομέα Ανθρωπιστικών και Καλλιτεχνικών Σπουδών. Θα υπάρξει τέλος και μια ημερίδα το θέμα της οποίας θα επιλεγεί από κοινού (5/2012).
-Στο πλαίσιο συνεργασίας του Μεγάρου με τις Ενώσεις Συνταγματολόγων, Αστικολόγων, Ποινικολόγων, το Σύνδεσμο Ελλήνων Εμπορικολόγων και την Ένωση Δικονομολόγων, θα διοργανωθούν -το πρώτο εξάμηνο του 2012- πέντε Συμπόσια που θα αφορούν θέματα εκσυγχρονισμού της συνταγματικής μας τάξης. Όπως τόνισε ο κ. Μάνος, «εκείνο που ενδιαφέρει τις επιστημονικές Ενώσεις και το Μέγαρο είναι να προκύψουν συγκεκριμένες προτάσεις άμεσης εφαρμογής».
ΕΚΘΕΣΗ
Το εικαστικό γεγονός που θα καλύψει το τέλος του ’11 και την αυγή του ’12 είναι η έκθεση έργων του ζωγράφου, δάσκαλου και ακαδημαϊκού Παναγιώτη Τέτση, με τίτλο «Παναγιώτης Τέτσης: Η ζωγραφική του σήμερα». Χορηγός είναι το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (11/11/11–10/1/12).
Νέος Εκθεσιακός Χώρος
ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
Στο πλαίσιο των Παιδικών Εργαστηρίων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, το Megaron Plus, σε συνεργασία με το Centre Pompidou του Παρισιού, καλεί τους μικρούς τους φίλους να γνωρίσουν από κοντά και να πειραματιστούν με το έργο του γνωστού νεορεαλιστή καλλιτέχνη Arman (1928-2005), από τις 6 Φεβρουαρίου έως τις 18 Μαρτίου 2012.