Κόσμος
Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2011 12:36

Το Νοέμβριο η συνεδρίαση του Ελληνοτουρκικού Ανώτατου Συμβουλίου

Τον προσεχή Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Ελληνοτουρκικού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. Τις απειλές Ερντογάν κατήγγειλε με επιστολή της στα ΗΕ η Λευκωσία.

Τον προσεχή Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Ελληνοτουρκικού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας χθες το βράδυ σε εκπομπή του τουρκικού τηλεοπτικού καναλιού «D»

Απαντώντας σε παρατήρηση ότι η σημερινή εικόνα της Τουρκίας δείχνει ότι έχει τερματιστεί η πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δηλωσε ότι τον προσεχή Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Ελληνοτουρκικού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας και ότι μέχρι το Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθούν ανάλογες συνεδριάσεις με τη Βουλγαρία, το Ιράκ και την Ουκρανία.

Στην αναφορά στο θέμα των κυπριακών ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Νταβούτογλου αφού εξέφρασε την ελπίδα ότι κατά τις συνομιλίες για το Κυπριακό τον Οκτώβριο θα υπάρξει εξέλιξη και θα ενωθούν όλες αυτές οι έρευνες, διεμήνυσε για μία ακόμη φορά ότι σε αντίθετη περίπτωση η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχθεί «τη μονομερή αυτή ενέργεια» και οι τουρκικές έρευνες «θα ενισχυθούν και με άλλα ερευνητικά πλοία».

Από την πλευρά του, ο υποδιευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών του Πανεπιστημίου 9ης Σεπτεμβρίου της Σμύρνη, Ντογάν Γιασάρ, χαρακτήρισε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Πιρί Ρέις», «σύμβολο που υπερασπίζεται τα θαλάσσια δικαιώματα και συμφέροντα Τουρκίας».

Σε δηλώσεις του προς το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolou, και κάνοντας αναδρομή στις έρευνες που πραγματοποίησε το Πιρί Ρέις κατά τη δεκαετία του 80 στο Αιγαίο, ο κ. Γιασάρ υποστήριξε πως «την περίοδο εκείνη εργαστήκαμε εναντίον της θέσης της Ελλάδας περί δώδεκα μιλίων χωρικών υδάτων και πραγματοποιήσαμε έρευνες σε περιοχές που είχαν οριστεί με βάση τις θέσεις της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να πάρουμε δείγματα και να κάνουμε να δεχθούν τα έξι μίλια». «Εάν είχαμε αποδεχτεί τη θέση της Ελλάδας», πρόσθεσε, «δεν θα μπορούσαμε να ανοιχτούμε στη θάλασσα πέρα από τις ακτές».

«Το Πιρί Ρέις τώρα ασκεί καθήκοντα στην Ανατολική Μεσόγειο», συνέχισε ο κ. Γιασάρ, υποστηρίζοντας πως το πλοίο «διεξάγει αγώνα για λογαριασμό της Τουρκίας ειδικά στο θέμα των συμφερόντων της στις ΑΟΖ».

Κύπρος: Επίσημη καταγγελία των τουρκικών απειλών στα ΗΕ

Την ίδια ώρα πάντως, η Κύπρος με επιστολή προς τα Ηνωμένα Έθνη, κατήγγειλε τις απειλές του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, καλώντας ταυτόχρονα την Τουρκία να συμβάλει εποικοδομητικά σε λύση του Κυπριακού.

Την επιστολή που κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, διαβίβασε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ, πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ στον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού.

Σε αυτή η κυπριακή κυβέρνηση εκφράζει τη λύπη της διότι ο Τούρκος πρωθυπουργός εκτόξευσε απειλές, ακόμη και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, σημειώνοντας ότι «η άρνηση της Τουρκίας να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τη νομιμότητα και η απαξίωσή της προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δημιουργούν ένταση και απειλούν την πρόκληση κρίσης». Παράλληλα, η Λευκωσία υπογραμμίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η άσκηση του νόμιμου κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη βάση του διεθνούς δικαίου να αποτελεί αιτία πρόκλησης έντασης.

Αναφορικά με τις συνομιλίες, στο έγγραφο αναφέρεται ότι αν όντως ο Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο και να παράσχει υποστήριξη για επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατό -όπως ισχυρίστηκε στην ομιλία του- τότε θα πρέπει να ενθαρρύνει τον Ντερβίς Έρογλου να σταματήσει να υπαναχωρεί από τις συγκλίσεις που έχουν ήδη επιτευχθεί και να εργαστεί πάνω στη συμφωνημένη βάση για την εξεύρεση λύσης.

«Επιπλέον, θα πρέπει και ο ίδιος να σταματήσει να στηρίζει και να συντηρεί το παράνομο καθεστώς στα κατεχόμενα, με την υπογραφή λεγόμενων συμφωνιών, περιλαμβανομένης της πρόσφατης για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στα κατεχόμενα και την Τουρκία», τονίζεται επίσης στην επιστολή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 16 Σεπτεμβρίου, έχουν επιδοθεί τουλάχιστον δύο επιστολές του Κυπρίου αντιπροσώπου στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν, αναφορικά με τις τουρκικές απειλές και τις παραβιάσεις της Τουρκίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ