Η κρίση χρέους που πλήττει την Ελλάδα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού της, καθώς έχει αυξηθεί ο αριθμός των αυτοκτονιών, όλο και περισσότεροι στρέφονται στα ναρκωτικά και στην πορνεία, ενώ παρατηρείται ραγδαία αύξηση στα κρούσματα μόλυνσης με τον ιό HIV, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιείται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet.
Η κρίση χρέους που πλήττει την Ελλάδα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού της, καθώς έχει αυξηθεί ο αριθμός των αυτοκτονιών, όλο και περισσότεροι στρέφονται στα ναρκωτικά και στην πορνεία, ενώ παρατηρείται ραγδαία αύξηση στα κρούσματα μόλυνσης με τον ιό HIV, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιείται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet.
Τα μέτρα λιτότητας και το αυξανόμενο ποσοστό ανεργίας ωθούν περισσότερους πολίτες στη σοβαρή κατάθλιψη και στην εξάρτηση από ουσίες, ενώ οι περικοπές στις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες του δημοσίου υποδηλώνουν ότι λιγότεροι άνθρωποι θα μπορούν να επισκεφθούν τον γιατρό τους ή να ζητήσουν άλλη ιατρική βοήθεια.
«Η εικόνα της υγείας στην Ελλάδα είναι ανησυχητική», λέει ο Ντέιβιντ Στάκλερ, κοινωνιολόγος στο πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ της Βρετανίας, ο οποίος δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνάς του στο Lancet.
«Διαπιστώνουμε... ανησυχητικές τάσεις - διπλασιασμό των αυτοκτονιών, αύξηση των ανθρωποκτονιών, αύξηση κατά 50% των κρουσμάτων μόλυνσης με HIV και οι πολίτες αναφέρουν ότι η υγεία τους επιδεινώνεται, αλλά δεν επισκέπτονται γιατρό παρότι νιώθουν ότι θα έπρεπε», εξηγεί ο ίδιος.
Η ομάδα του Στάκλερ διαπίστωσε ότι οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 17%, από το 2007 ως το 2009, και όπως υποστηρίζει ανεπίσημα στοιχεία που έχουν αναφερθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο καταδεικνύουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, από 25% ως 40%.
Προειδοποίηση για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης
Ο Μάρτιν Μακί της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Στάκλερ για την έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Lancet, συμβουλεύει τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους να λάβουν υπόψη τους το πόρισμά της.
«Η περίπτωση της Ελλάδας είναι μία προειδοποίηση του τι μπορεί να συμβεί αν πραγματοποιηθούν σημαντικές περικοπές στον τομέα της υγείας εξαιτίας της ύφεσης», είπε.
Προηγούμενη έρευνα του Μακί, του Στόκερ και άλλων επιστημόνων, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο, διαπίστωσε ότι τα ποσοστά αυτοκτονίας στην Ευρώπη αυξήθηκαν σημαντικά κατά τα δύο τελευταία χρόνια μέχρι το 2009 καθώς βάθαινε η οικονομική κρίση με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται τα εισοδήματα και να αυξάνεται η ανεργία. Περισσότερο επλήγησαν η Ελλάδα και η Ιρλανδία.
Αύξηση κρουσμάτων HIV και χρηστών ηρωίνης
Στην έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα οι επιστήμονες διαπιστώνουν επίσης σημαντική αύξηση στα κρούσματα μόλυνσης με HIV στην Ελλάδα κατά τα τέλη του 2010 και δηλώνουν ότι από τα δεδομένα προκύπτει πως τα κρούσματα του ιού που προκαλεί το AIDS θα αυξηθούν κατά 52% αυτή τη χρονιά σε σχέση με την προηγούμενη.
Τα ποσοστά χρηστών ηρωίνης αυξήθηκαν κατά 20% το 2009 και ταυτόχρονα οι μειώσεις στον προϋπολογισμό το 2009 και το 2010 οδήγησαν στην περικοπή κατά ένα τρίτο των κρατικών προγραμμάτων βοήθειας των τοξικομανών και παροχής υπηρεσιών πρόληψης κατά του HIV.
Οπως λέει ο Στάκλερ, υπάρχουν πληροφορίες ότι ορισμένοι τοξικομανείς μολύνονται σκοπίμως με τον HIV, για να εξασφαλίσουν το μηνιαίο επίδομα των 700 ευρώ και συντομότερη ένταξη στα προγράμματα υποκατάστασης για τους χρήστες.
Εξαιτίας της κρίσης, οι σχέσεις της Ελλάδας με τις φαρμακευτικές εταιρίες είναι πολύ τεταμένες, επιβάλλοντας ορισμένες από τις αυστηρότερες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη και με απλήρωτους λογαριασμούς να επιβαρύνουν περαιτέρω τις φαρμακευτικές εταιρίες.
Η ελβετική εταιρία Roche διέκοψε την προμήθεια φαρμάκων για τον καρκίνο σε ορισμένα κρατικά νοσοκομεία της Ελλάδας καθώς δεν τα έχουν πληρώσει και οι ασθενείς κλήθηκαν να προμηθευτούν τα φάρμακα από ιδιωτικά φαρμακεία που είναι πιο αξιόπιστοι πελάτες των φαρμακευτικών.
Η Roche και άλλες φαρμακευτικές εταιρίες έχουν αναγκαστεί να δεχτούν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου αντί χρημάτων σε μετρητά για την αποπληρωμή ορισμένων υπέρογκων χρεών.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters