Κόσμος
Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011 10:51

Σλοβακία: Ψήφος εμπιστοσύνης η ψηφοφορία για το EFSF

Η πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ιβέτα Ραντίτσοβα δήλωσε ότι θα συνδέσει τη σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή της, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία εντός του κυβερνητικού συνασπισμού. Αποχή από την ψηφοφορία προανήγγειλε το κόμμα SaS.

Η πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ιβέτα Ραντίτσοβα δήλωσε ότι θα συνδέσει τη σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή της.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία εντός του κυβερνητικού συνασπισμού για την υπερψήφιση της επέκτασης του EFSF, τονίζοντας ότι ελπίζει να είναι επιτυχής η ψηφοφορία σήμερα, αλλά αν δεν είναι, θα επαναληφθεί.

Τρία από τα τέσσερα κόμματα του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού επιθυμούν την έγκριση της ενίσχυσης του ταμείου, ωστόσο το τέταρτο, το κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (SaS), απειλεί να την καταψηφίσει. Βουλευτής του κόμματος δήλωσε ότι το Sas θα απέχει από την ψηφοφορία.

Τα άλλα τρία κόμματα έχουν δηλώσει ότι θα αναζητήσουν τη στήριξη της αντιπολίτευσης, ακόμα και αν αυτό οδηγήσει σε πτώση της κυβέρνησης.

Η Σλοβακία είναι το μοναδικό κράτος-μέλος της ευρωζώνης που δεν έχει ακόμη επικυρώσει τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του EFSF, μετά και την επικύρωση της συμφωνίας χθες από τη Μάλτα. Για να τεθεί σε ισχύ η διεύρυνση, πρέπει να επικυρωθεί και από τις 17 χώρες της ευρωζώνης.

Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ραντιτσόβα, απείλησε με παραίτηση αν ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός του οποίου ηγείται δεν καταλήξει σε συμφωνία.

Στη συμβιβαστική πρόταση που είχε καταθέσει χθες το κόμμα της Ραντιτσόβα, η οποία απευθύνεται ιδιαίτερα στο κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης, προτείνεται στο μέλλον οι εκταμιεύσεις από το ΕFSF να εγκρίνονται από την κυβέρνηση της Σλοβακίας και από την επιτροπή οικονομικών και προϋπολογισμού της Βουλής, τα κόμματα να μην έχουν δικαίωμα βέτο - όπως ζητούσε το SaS - ενώ συνιστά και τη δημιουργία ειδικής επιτροπής που θα καθορίζει τη θέση της Σλοβακίας στις εκταμιεύσεις δανείων.