Στην Ολομέλεια εισήχθη προς συζήτηση το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ανασυγκρότηση προνοιακών δομών και την αναδιάρθρωση του ΕΣΥ.
Στην Ολομέλεια εισήχθη προς συζήτηση το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ανασυγκρότηση προνοιακών δομών και την αναδιάρθρωση του ΕΣΥ.
Με το νομοθέτημα επιχειρείται αναδιοργάνωση του Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας με τη συγχώνευση, σε όλη την επικράτεια, δημοσίων φορέων πρόνοιας, διασυνδέονται λειτουργικά και επιστημονικά οι Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας και αναπτύσσεται ολοκληρωμένο δίκτυο με την ένταξη Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας, όπως τα Κέντρα Αποθεραπείας, Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης (ΚΑΦΚΑ) και τα Κέντρα Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρίες (ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ), στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί επί της αρχής από το κυβερνών κόμμα, καθώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ξεκαθάρισαν ότι καταψηφίζουν την αρχή του νομοσχεδίου, ενώ η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ διευκρίνισαν πως θα ψηφίσουν ορισμένα άρθρα.
Εκ μέρους της πλειοψηφίας, η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου τόνισε ότι με την νομοθετική αυτή παρέμβαση επιχειρείται η προσαρμογή του Συστήματος στις σημερινές ανάγκες, ώστε να γίνει περισσότερο σύγχρονο, λειτουργικό, αποτελεσματικό και προπάντων βιώσιμο.
«Ασαφές και πρόχειρο» χαρακτήρισε το ν/σχ ο εισηγητής της Ν.Δ Αθ. Γιαννόπουλος, προειδοποιώντας ότι δεν έχει και κανένα δημοσιονομικά ωφέλιμο αποτέλεσμα.
Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Χ. Χαραλάμπους τόνισε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση «προσαρμόζει την υγεία και την πρόνοια στις ανάγκες του κεφαλαίου» με απώτερο στόχο την «συρρίκνωση και τον δραστικό περιορισμό τόσο των μονάδων υγείας όπως και των δωρεάν παροχών».
Από την πλευρά της η εισηγήτρια του ΛΑΟΣ, Ουρανία Παπανδρέου – Παπαδάκη, έκανε λόγο για «εγχείρημα που σχεδιάστηκε με προχειρότητα» και εκτίμησε ότι με το νομοσχέδιο θα υποβαθμιστούν και οι λίγες υπηρεσίες πρόνοιας που υπάρχουν.
Για πρόχειρο νομοσχέδιο μίλησε και ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κριτσωτάκης προσθέτοντας επιπλέον ότι έχει σαφή λογιστικό χαρακτήρα εν όψει των εξελίξεων, ενώ, όπως είπε, δεν προκύπτει και κανένα όφελος από τις συγχωνεύσεις των προνοιακών φορέων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ