Κόσμος
Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011 23:26

Σλοβακία: Καταψηφίστηκε από το κοινοβούλιο η διεύρυνση του EFSF

Καταψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της Σλοβακίας η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), μια εξέλιξη που σηματοδοτεί εξελίξεις, καθώς η πρωθυπουργός της χώρας είχε συνδέσει την ψηφοφορία με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Καταψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της Σλοβακίας η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), μια εξέλιξη που σηματοδοτεί εξελίξεις, καθώς η πρωθυπουργός Ιβέτα Ραντίτσοβα είχε συνδέσει την ψηφοφορία με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Αξιωματούχοι της χώρας είχαν ανακοινώσει ωστόσο νωρίτερα την πιθανότητα διεξαγωγής νέας ψηφοφορίας, στην οποία οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες μπορεί να υποστηρίξουν τη διεύρυνση του EFSF. Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τη δεύτερη ψηφοφορία.

Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο μετά την ανακοίνωση του κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (SaS), που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, ότι θα απέχει από τη διαδικασία.

«Δεν συμφωνούμε να συνδεθεί το μέλλον της κυβέρνησης με αυτή την ψηφοφορία», είχε δηλώσει ο Ρίτσαρντ Σούλικ, επικεφαλής του SaS.

Ετοιμο να υποστηρίξει την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με αντάλλαγμα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών δήλωσε από την πλευρά του μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας το αντιπολιτευόμενο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Smer-SD.

«Το Smer είναι έτοιμο να υποστηρίξει το EFSF με αντάλλαγμα μια συμφωνία για πρόωρες εκλογές», επισήμανε ο αξιωματούχος του κόμματος και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιαν Ποτσιάτεκ. Εκτίμησε επίσης ότι αν αρχίσουν συνομιλίες, η νέα ψηφοφορία μπορεί να γίνει αυτήν την εβδομάδα.

Παράλληλα, ο ηγέτης του Smer και πρώην πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο, δήλωσε ότι εναπόκειται στα τέσσερα κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού που κατέρρευσε, να προσεγγίσουν το κόμμα του με προτάσεις για το πώς θα επικυρωθεί η διεύρυνση του ΕΤΧΣ.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Μπρατισλάβα πρέπει να δεσμευτεί στη διεύρυνση και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του EFSF, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με το περιεχόμενο των προτάσεων που αναμένει.

Η Σλοβακία είναι το μοναδικό κράτος-μέλος της ευρωζώνης που δεν έχει επικυρώσει τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του EFSF, μετά και την επικύρωση της συμφωνίας τη Δευτέρα από τη Μάλτα. Για να τεθεί σε ισχύ η διεύρυνση, πρέπει να επικυρωθεί και από τις 17 χώρες της ευρωζώνης.