Κόσμος
Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2002 10:51

Εμμένουν οι ΗΠΑ στην απομάκρυνση του Χουσεϊν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμμένουν στην απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεϊν από την εξουσία, ακόμη και εάν η Βαγδάτη συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΟΗΕ για την απρόσκοπτη επιθεώρηση του ιρακινού οπλοστασίου.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, μιλώντας στο BBC, κατέστησε σαφές ότι ο αφοπλισμός του Ιράκ είναι η πρώτη προτεραιότητα. Ερωτηθείς όμως εάν ο Σαντάμ Χουσεϊν θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία, εάν συμμορφωθεί, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να δεσμευτεί. «Νομίζω ότι θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, αναμένεται να καταθέσουν ίσως και σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχέδιο ενός νέου ψηφίματος για το Ιράκ, που θα προειδοποιεί τη Βαγδάτη με στρατιωτικά πλήγματα εάν δεν συμμορφωθεί πλήρως με τις επιθεωρήσεις.

«Θα πρέπει να δούμε πώς θα ανταποκριθεί το Ιράκ στην πίεση της διεθνούς κοινότητας», τόνισε ο Πάουελ και πρόσθεσε : «Η πίεση αυτή πρέπει να διατηρηθεί στο Ιράκ, μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημα του ΟΗΕ για την καταστροφή των όπλων αυτών και να μπορέσουν οι επιθεωρητές να το ελέγξουν σίγουρα».

Ο επικεφαλής του State Department, σημείωσε πάντως, ότι, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος για τον αφοπλισμό του Ιράκ είναι μέσω της αλλαγής του καθεστώτος.

Από την πλευρά του, ο Aμερικανός πρόεδρος Τζvρτζ Μπους, εξέφρασε την εκτίμηση πως ο Iρακινός πρόεδρος είναι χειρότερος από τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκσολαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, που δικάζεται στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου.

Ο Σαντάμ Χουσεϊν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, έχει πλήξει με αυτά τον ίδιο τον λαό του, έχει τρομοκρατήσει τους γείτονές του και έχει κατατρομοκρατήσει τον λαό του πολύ περισσότερο απ' όσο είχε κάνει ο Μιλόσεβιτς», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας πως εάν ο ΟΗΕ δεν δραστηριοποιηθεί για τον αφοπλισμό του Ιράκ, θα το πράξουν μόνες τους οι Ηνωμένες Πολιτείες.