Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011 16:54

Διαπραγματεύσεις για ελάφρυνση του χρέους

«Διαπραγματευόμαστε με κάθε τρόπο για να ελαφρύνουμε το χρέος», δήλωσε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, καλώντας την ευρωζώνη να δώσει πειστικές και θαρραλέες απαντήσεις. Συναντήσεις Γ. Παπανδρέου με Γιούνκερ - Ρόμπεϊ την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Εξετάζεται περικοπή του ελληνικού χρέους 30%-50%, δήλωσαν στο Reuters αξιωματούχοι της ευρωζώνης.

«Διαπραγματευόμαστε με κάθε τρόπο για να ελαφρύνουμε το χρέος», δήλωσε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και κάλεσε την ευρωζώνη να δώσει πειστικές και θαρραλέες απαντήσεις στη σύνοδο κορυφής της 23ης Οκτωβρίου.

«Αυτή είναι η μεγάλη διαπραγμάτευση και εκεί είναι και το μεγάλο πρόβλημα», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας παράλληλα θετική εξέλιξη την ολοκλήρωση της τρίμηνης αξιολόγησης της τρόικας.

Στη διάρκεια της εισήγησής του ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος προφανώς στην ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου, έκανε λόγο για «κρίσιμες μάχες» που έρχονται στη Βουλή και υπογράμμισε ότι «θα είναι πολύ σημαντικό βήμα η απόφαση του κοινοβουλίου, να στηρίξει τις βασικές αποφάσεις» που έχουν ληφθεί πριν από τη σύνοδο κορυφής, «ώστε πηγαίνοντας εκεί, να κάνουμε με καλύτερους όρους μια δύσκολη διαπραγμάτευση στην οποία προσδοκούμε να πετύχουμε ένα και θετικό αποτέλεσμα για τη χώρα».

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι με υπεύθυνους χειρισμούς και σκληρές και συνεχείς διαπραγματεύσεις η κυβέρνηση προστατεύει τα κεκτημένα της 21ης Ιουλίου και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αποφάσεις της επόμενης συνόδου κορυφής «θα δώσουν και μια οριστική λύση στα προβλήματα της Ευρωζώνης και, βεβαίως, στην ανασφάλεια που έχει δημιουργηθεί γύρω από την Ελλάδα».

Σχολιάζοντας την έντονη κριτική που δέχεται η κυβέρνηση τόνισε ότι «πολλοί είναι αυτοί που δεν είναι απλώς στις κερκίδες και πετάνε τη μπάλα αλλού, αλλά είναι και ενάντια στην προσπάθεια», την ώρα που η κυβέρνηση «παλεύει με τα θηρία». «Και αυτοί τα θηρία βοηθούν στην πραγματικότητα, δεν βοηθούν την Ελλάδα και την εκλεγμένη κυβέρνησή της που παλεύει για το κοινό συμφέρον, το δημόσιο συμφέρον», πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση είναι «απέναντι σε κατεστημένα, ουσιαστικά, όχι μόνο στα λόγια όπως κάνουν άλλοι, τα οποία επί χρόνια ζούσαν εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος, απέναντι σε πάρα πολλούς, οι οποίοι θέλουν να υπονομεύσουν αυτή την πορεία, για μικροκομματικές ή μικρό-συντεχνιακές επιδιώξεις ή για άλλα συμφέροντά τους».

Κατηγόρησε παράλληλα τη ΝΔ ότι υπονομεύει κάθε προσπάθεια αποδεικνύοντας ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων, ενώ χρησιμοποιεί, όπως είπε, συστηματικά ακόμα και «ασύστολα ψεύδη», για «να εκμεταλλευτεί την ανησυχία και τον πόνο του ελληνικού λαού, χωρίς να αναλαμβάνει τις τεράστιες και ιστορικές δικές της ευθύνες».

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης να αντιμετωπίσουν επιθετικά τα ψεύδη της ΝΔ, που με αυτό τον τρόπο θέλει να υπονομεύσει τις προσπάθειες της χώρας.

Συνάντηση Παπανδρέου - Γιούνκερ αύριο στις Βρυξέλλες

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και επικεφαλής της ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου.

Συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη και την Ελλάδα και συμφώνησαν να συναντηθούν αύριο, Πέμπτη, στις 5.30 μ.μ., στις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός θα έχει αύριο συνάντηση στις Βρυξέλλες και με τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

Το Γραφείο του Πρωθυπουργού ανακοίνωσε ακόμη πως ο κ. Παπανδρέου θα έχει νέες τηλεφωνικές επαφές, με τη διευθύνουσα σύμβουλο του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς και με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τιμ Γκάιτνερ τις επόμενες ημέρες. Στην ανακοίνωση προστίθεται πως ο Πρωθυπουργός «θα έχει και όποιες άλλες επαφές κρίνονται απαραίτητες ενόψει και των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του G20».

Πληροφορίες νωρίτερα ανέφεραν ο κ. Παπανδρέου είναι πιθανόν να συναντηθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα με την κ. Λαγκάρντ στις ΗΠΑ.

Reuters: Εξετάζεται περικοπή του ελληνικού χρέους 30%-50%

Με τη μεγαλύτερη περικοπή του χρέους να προεξοφλείται ως δεδομένη, αξιωματούχοι της ευρωζώνης δήλωσαν στο Reuters πως οι απώλειες των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων στο δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλαδα θα κυμανθούν μάλλον μεταξύ 30 και 50%, αντί για 21% όπως προβλέπεται στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Οι αξιωματούχοι, που δεν κατονομάζονται πρόσθεσαν πάντως πως ακόμη δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις ή συμφωνίες.

«Ο στόχος, τουλάχιστον για την ώρα, είναι η εθελοντική συμμετοχή και πολλοί είναι αυτοί που αισθάνονται ότι θα πρέπει να αποφύγουμε τον κίνδυνο μιας πλήρους στάσης πληρωμών» ανέφερε στο πρακτορείο μία από τις πηγές.

«Το κούρεμα θα καθοριστεί σε επίπεδο συμβατό με τον εθελοντικό χαρακτήρα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα» επισήμανε άλλη πηγή.

Σύμφωνα με πηγές, η εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων διάσωσης για την Ελλάδα, ύψους 8 δισ. ευρώ, θα είναι μάλλον και η τελευταία υπό το μνημόνιο που συμφωνήθηκε το 2010. Τα υπόλοιπα 37 δισ. ευρώ του μνημονίου, τα οποία δεν έχουν ακόμα εκταμιευτεί, θα συμπτυχθούν στο δεύτερο πακέτο διάσωσης.

ΝΔ: O κ. Παπανδρέου έχει αποτύχει

Επίθεση στον Πρωθυπουργό με αφορμή την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι «ποτέ έως σήμερα δεν διαπραγματεύτηκε. Δεν πήρε αποφάσεις παρά μόνο για αυξήσεις φόρων και περικοπές μισθών. Δεν μείωσε το σπάταλο κράτος, ως όφειλε. Δεν προχώρησε ούτε καν τις διαρθρωτικές αλλαγές που κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και τις έχουμε στηρίξει».

«Εδώ και ενάμιση χρόνο του ζητούμε να αλλάξει τη λανθασμένη πολιτική του. Δεν μας ακούει.Δεν ακούει ούτε τους βουλευτές του, που -και αυτοί πλέον- ζητούν αλλαγή συνταγής», σημείωσε ο κ. Μιχελάκης και τόνισε ότι «ο κ. Παπανδρέου έχει αποτύχει. Και, αντί να αναλάβει τις ευθύνες του, προσπαθεί να τις ρίξει αλλού».

ΚΚΕ: Ο πρωθυπουργός δεν είπε ποτέ την αλήθεια

«Για το τι διαπραγματεύεται στην ΕΕ ο πρωθυπουργός δεν είπε ποτέ την αλήθεια κι ούτε πρόκειται να την πει», σχολίασε το ΚΚΕ.

Σημειώνει ακόμη σε ανακοίνωσή του ότι η ομολογία του κ. Παπανδρέου ότι «το 90% των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που εφαρμόζει είναι επιλογές της κυβέρνησής του και ότι ήταν στο προεκλογικό του πρόγραμμα, είναι πέρα για πέρα αληθινά».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «αυτοί που το κρύβουν είναι οι ίδιοι που μαζί με την κυβέρνηση έκρυβαν ότι η ανεξέλεγκτη πτώχευση του λαού και η ελεγχόμενη κρατική χρεοκοπία είναι μονόδρομος για τα κόμματα του κεφαλαίου και την είχαν δρομολογήσει στην ΕΕ».

ΣΥΝ: Η κυβέρνηση των εκβιασμών πρέπει να φύγει

Για υποκρισία κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ο ΣΥΝ, με αφορμή όσα ανέφερε ο κ. Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο περί διαπραγματεύσεων για ελάφρυνση του χρέους.

«Με τη λέξη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός εννοούν την από κοινού απόφαση και υλοποίηση με την τρόικα της πολιτικής λεηλασίας των εισοδημάτων, αύξησης της ανεργίας και της φτώχειας και κατάργησης του κοινωνικού κράτους, μιας πολιτικής που οδηγεί τη χώρα στην πλήρη οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία», επισημαίνει σε σχετική του ανακοίνωση ο Συνασπισμός.

Την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός υποκριτικά μιλά «για σκληρές διαπραγματεύσεις», προσθέτει, «ανταλλάσσει μυστικές επιστολές με την τρόικα και εντείνει τους σκληρούς εκβιασμούς προς τον ελληνικό λαό».

«Η κυβέρνηση των εκβιασμών, της καταστολής και της χρεοκοπίας πρέπει να φύγει», καταλήγει ο ΣΥΝ.