Πολιτική
Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2011 14:01

Γ. Παπανδρέου: Χρειάζεται αρραγές μέτωπο

Την ανάγκη στη Σύνοδο Κορυφής να μπει τέλος στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα «με τρόπο που θα δώσει γερές βάσεις για μια αναπτυξιακή πορεία» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, θέτοντας ως προϋπόθεση για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα τη δημιουργία αρραγούς μετώπου στο εσωτερικό. Β. Σόιμπλε: Δεν θα υπάρξει οριστική λύση την Κυριακή.

Την ανάγκη στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής να μπει τέλος στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα «με τρόπο που θα δώσει γερές βάσεις για μια αναπτυξιακή πορεία» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως «είναι αυτονόητο πως χτίζουμε πάνω στις θετικές αποφάσεις του Ιουλίου». Όπως είπε, «αυτό το οποίο είναι απαραίτητο είναι να κατανοήσουμε όλοι ότι δεν περισσεύει κανείς. Τη μάχη, τη δίνουμε όλοι».

Επιμένοντας στην ανάγκη ενότητας στο εσωτερικό της χώρας, ο Πρωθυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά πως «είναι ευθύνη όλων μας απέναντι στην πατρίδα, απέναντι στον ελληνικό λαό, να δείξουμε αρραγές μέτωπο, ενότητα, ψυχραιμία και νηφαλιότητα, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα την Κυριακή».

«Για να δείξουμε», πρόσθεσε, «ότι η Ελλάδα και μπορεί και θέλει και επιτυγχάνει τους στόχους της και προχωράει μπροστά, προς όφελος του ελληνικού λαού».

Νωρίτερα, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Παπούλια, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε την κρισιμότητα των διαπραγματεύσεων μέχρι τη σύνοδο κορυφής και κάλεσε όλους τους παράγοντες της πολιτικής ζωής να επιδείξουν αίσθημα ενότητας.

Είναι η πλέον κρίσιμη εβδομάδα για την Ευρώπη και την Ελλάδα τόνισε από το γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα καθορίσουν την τύχη της ευρωζώνης.

Όπως επισήμανε, η Ελλάδα είναι η πρώτη που χτυπιέται από την κρίση αυτή και παρά τις δικές της δυσκολίες και αδυναμίες, εάν δεν υπάρξουν και οι συνολικές και οριστικές λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα συνεχιστεί αυτή η ανασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και της ευρωζώνης.

Σε αυτό το πλαίσιο, απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους παράγοντες της ελληνικής πολιτικής ζωής να δείξουν αίσθημα ενότητας και ευθύνης, ώστε, όπως είπε, η κυβέρνηση να πάει σ' αυτή τη διαπραγμάτευση στις 23 Οκτωβρίου και με το κεφάλι ψηλά και με πολύ ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη, για να μπορέσει να διασφαλίσει το καλύτερο για την Ελλάδα και τις προϋποθέσεις να μπορεί να επιβιώσει η ευρωζώνη και να είναι μια πολύ σημαντική προστασία για όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς.

Ανάλογες ήταν οι επισημάνσεις του Πρωθυπουργού και κατά την εισήγησή του στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου τόνισε πως «είναι σημαντικό να φανούμε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, μεταξύ άλλων, αυτό σημαίνει να ψηφίσει και το Ελληνικό Κοινοβούλιο το πολυνομοσχέδιο».

Ανέφερε επίσης πως η κυβέρνηση δίνει εδώ και μήνες μια κρίσιμη εθνική μάχη, παίρνοντας στις πλάτες της αμαρτίες άλλων, όπως σημείωσε και πρόσθεσε: «Αναλάβαμε πολύ μεγαλύτερο βάρος από αυτό που μας αναλογεί αντικειμενικά, γιατί από τη μια μεριά υπήρχε η στάση φυγομαχίας, ανευθυνότητας και δημαγωγίας των περισσοτέρων άλλων πολιτικών δυνάμεων, πόσω μάλλον της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης - όπως και όταν ήταν κυβέρνηση, πριν από δύο χρόνια - αλλά και γιατί εμείς σταθήκαμε στο ύψος των εθνικών περιστάσεων, χωρίς να αντιμετωπίσουμε την όλη κατάσταση με τρόπο μικροκομματικό και ανεύθυνο απέναντι σε μια εθνική προσπάθεια».

Επιπλέον, εμφανίστηκε βέβαιος πως αρωγός της κυβέρνησης είναι η ελληνική κοινωνία, «η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, που έχει συμπεριφερθεί με πρωτοφανή ωριμότητα, παρά τα όσα λέγονται και γράφονται, παρά τις εικόνες που αναπαράγονται διεθνώς».

Ακόμη ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, αν και επέκρινε την αντιπολίτευση για τη στάση που τηρεί, ανέφερε πως θα καλέσει «και πάλι τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως κάθε φορά, ακόμα και αυτή την ύστατη στιγμή, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ευθύνες, που πρέπει να αναλάβουν και όλες οι κοινωνικές δυνάμεις της χώρας, επιχειρηματίες, συνδικάτα, κοινωνικοί εταίροι, Μέσα Ενημέρωσης».

Συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Αντ. Σαμαρά την Τρίτη

Οπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Πρωθυπουργού, ο κ. Παπανδρέου θα έχει συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, την Τρίτη στις 19.00 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνάντηση θα γίνει, σύμφωνα με τη ΝΔ, έπειτα από σχετική πρόταση που μεταφέρθηκε τηλεφωνικά από το γραφείο του Πρωθυπουργού στο γραφείο του κ. Σαμαρά.

Β. Σόιμπλε: Δεν θα υπάρξει οριστική λύση για το χρέος στη σύνοδο

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πάντως σήμερα ότι στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., στις 23 Οκτωβρίου, δεν θα παρουσιαστεί οριστική λύση για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογράμμισε την ανάγκη επείγουσας σταθεροποίησης των χρηματοοικονομικών αγορών, προκειμένου να περιοριστεί ο αντίκτυπος των πρόσφατων αναταραχών στην πραγματική οικονομία.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, διευκρίνισε ότι η Ανγκελα Μέρκελ δεν έχει συγκεκριμένα σχέδια για συναντήσεις με τους κορυφαίους τραπεζίτες εν όψει της συνόδου κορυφής.

Την Πέμπτη η ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου

Εκτός από τη σύνοδο κορυφής, η τρέχουσα εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και λόγω της ψηφοφορίας επί του πολυνομοσχεδίου που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σήμερα το πολυνομοσχέδιο έγινε δεκτό επί της αρχής, κατά πλειοψηφία, στην κοινή Επιτροπή Οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ζητεί τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2075271 .

Οι τρέχουσες εξελίξεις θα συζητηθούν στην άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για τις 16.30, ενώ την Τρίτη στις 16.00 συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ , προκειμένου να καμφθούν οι ενστάσεις που προβάλλουν οι βουλευτές .

Πλήγμα για το κυβερνών κόμμα αποτελεί η παραίτηση του Θωμά Ρομπόπουλου από το βουλευτικό αξίωμα http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2075406 . Οπως αναφέρει στην επιστολή παραίτησής του, «δεν μπορώ να ψηφίζω χωρίς να συμφωνώ άδικα και αντιλαϊκά μέτρα υπό την πίεση ότι θα ανατραπεί η κυβέρνηση».

Την ίδια ώρα, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη επανέλαβε τη θέση της ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το επίμαχο άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου, που αφορά τις κλαδικές συμβάσεις, αφού αυτό έχει παραμείνει ως έχει.

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Flash ότι δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας.

«Αναμένουμε ότι όλοι οι βουλευτές μέσα στο πλαίσιο του δημοκρατικού διαλόγου θα εκφράσουν τις απόψεις τους. Πάντα αυτό γίνεται», σημείωσε και κληθείς να τοποθετηθεί επί ενδεχόμενων διαρροών την Πέμπτη, αρκέστηκε να πει ότι «θα γίνει εκτεταμένος διάλογος μέσα στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών μας διαδικασιών και στην κοινοβουλευτική μας ομάδα».

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να περάσει το πολυνοσχέδιο, παρά τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μόσιαλος εμφανίστηκε αισιόδοξος. «Μα προφανώς, αυτός είναι και ο στόχος. Αλλιώς δεν προγραμματίζεις μια πολιτική αν δεν σκοπεύεις να την περάσεις νομοθετικά και να την εφαρμόσεις», είπε χαρακτηριστικά.