Πολιτική
Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2011 17:57

Παραιτήθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Ρομπόπουλος

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Θωμάς Ρομπόπουλος. «Δεν μπορώ άλλο να ψηφίζω, χωρίς να συμφωνώ άδικα μέτρα υπό την πίεση ότι θα ανατραπεί η κυβέρνηση», αναφέρει στο κείμενο της επιστολής παραίτησής του. Την έδρα του καταλαμβάνει η Β. Τεκτονίδου. Καταψήφισε η Λ. Κατσέλη στην Επιτροπή της Βουλής στο άρθρο 37 για τις κλαδικές συμβάσεις.

Την παραίτησή του ανακοίνωσε σε ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Θωμάς Ρομπόπουλος.

Τους λόγους που τον οδήγησαν στην παραίτηση από το αξίωμα του βουλευτή εξηγεί σε εκτενή επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό.

«Με μεγάλη μου λύπη πήρα την απόφαση να παραιτηθώ από το βουλευτικό αξίωμα», τονίζει ο κ. Ρομπόπουλος και απαριθμεί τρεις βασικούς λόγους οι οποίοι τον οδήγησαν σε αυτήν.

Οπως αναφέρει, «δεν μπορώ άλλο να συνεχίσω να ψηφίζω χωρίς να ξέρω τι ψηφίζω, όπως έκανα με το Μνημόνιο Ι» και «(δεν μπορώ) να ψηφίζω χωρίς να συμφωνώ άδικα και αντιλαϊκά μέτρα υπό την πίεση ότι θα ανατραπεί η κυβέρνηση, η δόση δεν θα καταβληθεί, η χώρα θα χρεοκοπήσει και δεν θα υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις όπως έκανα στο Μεσοπρόθεσμο». Ο κ. Ρομπόπουλος τονίζει ακόμη ότι δεν δέχεται «όποιος δεν συμφωνεί να διαγράφεται».

«Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός που κατέληξα επιχειρηματίας, αλλά είμαι επιχειρηματίας που έγινα και πολιτικός», αναφέρει χαρακτηριστικά και εξηγεί: «Θα είχα παραμείνει ανεξάρτητος βουλευτής εάν δεν μου είχατε δώσει εσείς την έδρα».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ρομπόπουλος είχε προαναγγείλει την Παρασκευή την παραίτησή του, αρνούμενος να ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο. Στη συνέχεια γνωστοποίησε ότι εξέταζε το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησής του, ωστόσο τελικά επέμεινε στην αρχική του απόφαση.

Τη θέση του παραιτηθέντος Θωμά Ρομπόπουλου καταλαμβάνει η Κυριακή (Βούλα) Τεκτονίδου, η οποία αποδέχθηκε την έδρα στην Α΄εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Η κ. Τεκτονίδου, πρώτη επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, δέχθηκε τηλεφώνημα από τη Βουλή και δήλωσε ότι αποδέχεται την έδρα, γνωρίζοντας, όπως είπε ότι θα βρεθεί στα έδρανα της Βουλής σε μια δύσκολη συγκυρία.

Αναφορικά με τη στάση της απέναντι στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης είπε ότι θέλει πρώτα να το μελετήσει προσεκτικά.

Η παραίτηση Ρομπόπουλου αποτελεί το πρώτο σοβαρό πλήγμα για την κυβέρνηση, δεδομένης της κρίσιμης ψηφοφορίας την Πέμπτη επί του πολυνομοσχεδίου και ενώ το πρωί ο Πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση για δημιουργία ενός αρραγούς μετώπου εν όψει της συνόδου κορυφής στις 23 Οκτωβρίου http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2075289 .

Την Τρίτη στις 16.30 συνεδριάζει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, με στόχο να καμφθούν οι ενστάσεις των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη καταψήφιση, που θα οδηγούσε στο «πάγωμα» της εκταμίευσης της 6ης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα.

«Όχι» από τη Λ. Κατσέλη στο άρθρο 37 για τις κλαδικές συμβάσεις

Την ίδια ώρα, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη καταψήφισε το άρθρο 37 για τις κλαδικές συμβάσεις στην επιτροπή της Βουλής, εκφράζοντας την ελπίδα ο υπουργός Οικονομικών να προχωρήσει σε αλλαγές ώστε να μπορέσει, όπως ανέφερε, να το υπερψηφίσει στην Ολομέλεια. Η κ. Κατσέλη εδώ και ημέρες είχε διαμηνύσει πως δεν επρόκειτο να ψηφίσει το επίμαχο άρθρο αν παραμείνει ως έχει.

Είχε επισημάνει μεταξύ άλλων πως ως υπουργός Εργασίας είχε βρει συμβιβαστική λύση για το θέμα των κλαδικών συμβάσεων με την τρόικα, τονίζοντας ότι η λύση αυτή δεν πρέπει να ανατραπεί.

Το άρθρο αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις και άλλων κυβερνητικών βουλευτών, την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έχει τονίσει πως η έγκρισή του είναι προϋπόθεση για την καταβολή της 6ης δόσης του δανείου από ΕΕ και ΔΝΤ.

Χρύσα Αράπογλου: Ας γίνουν εκλογές

Εν τω μεταξύ, ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ είναι και δηλώσεις της βουλευτού του κυβερνώντος κόμματος Χρύσας Αράπογλου σε ραδιοφωνικό σταθμό του Βόλου.

«Eίναι άλλη μία εβδομάδα πολύ δύσκολη γιατί πρόκειται για ένα από τα χειρότερα νομοσχέδια που καλούμαστε να ψηφίσουμε, μερικά άρθρα είναι τραγικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στο ρ/σ Marconi Radio 96,1 F.M. του Βόλου, πρόσθεσε πως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «νομοθετούμε υπό τα εκβιαστικά διλημματα "ή καταστρεφόμαστε ή πρέπει για άλλη μια φορά να ψηφίσουμε κάτι"».

«Ναι υπάρχουν απαράδεκτες ρυθμίσεις και ναι πολλές από αυτές τις ψηφίζουμε, το τι θα κάνουμε στο τέλος ο καθένας από μας ας το δείξει η ιστορία και βεβαία έχουμε και συνείδηση ότι πλέον δεν υπάρχει αύριο σε αυτό το πολιτικό σύστημα» συνέχισε.

Ερωτηθείσα πώς αισθάνεται όταν καλείτε να ψηφίσει υπό αυτά τα διλήμματα απάντησε: «Αργά ή γρήγορα πρέπει να δοθεί ένα τέλος, η δημοκρατία έχει κανόνες, ας γίνουν εκλογές να τελειώνουμε».

Ηλ. Μόσιαλος: Δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας

Πάντως, σχετικά με την κρίσιμη ψηφοφορία της Πέμπτης επί του πολυνομοσχεδίου για τα εργασιακά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Flash ότι δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας.

«Αναμένουμε ότι όλοι οι βουλευτές μέσα στο πλαίσιο του δημοκρατικού διαλόγου θα εκφράσουν τις απόψεις τους. Πάντα αυτό γίνεται», σημείωσε και κληθείς να τοποθετηθεί επί ενδεχόμενων διαρροών, αρκέστηκε να πει ότι «θα γίνει εκτεταμένος διάλογος μέσα στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών μας διαδικασιών και στην κοινοβουλευτική μας ομάδα».

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να περάσει το πολυνοσχέδιο, παρά τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μόσιαλος εμφανίστηκε αισιόδοξος. «Μα προφανώς, αυτός είναι και ο στόχος. Αλλιώς δεν προγραμματίζεις μια πολιτική αν δεν σκοπεύεις να την περάσεις νομοθετικά και να την εφαρμόσεις», είπε χαρακτηριστικά.