Κόσμος
Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011 11:50

Πανηγυρισμοί για την ανταλλαγή κρατουμένων Ισραήλ-Παλαιστινίων

Πανηγυρικά υποδέχτηκαν χθες τα πλήθη στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη τους κρατούμενους που απελευθερώθηκαν μετά την ιστορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Πανηγυρικά υποδέχτηκαν χθες τα πλήθη στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη τους κρατούμενους που απελευθερώθηκαν μετά την ιστορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι χθες, με τους περισσότερους να επιστρέφουν στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, που κρατείτο αιχμάλωτος στη Λωρίδα της Γάζας εδώ και πέντε χρόνια.

Ο 25χρονος λοχίας Σαλίτ αφέθηκε ελεύθερος χθες το πρωί και μεταφέρθηκε από τα σύνορα της Γάζας στην Αίγυπτο, όπου έδωσε συνέντευξη στην αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση.

Αργότερα έφτασε στην πόλη Μίτζπε Χίλα όπου διαμένει η οικογένειά του. Οι κάτοικοι του επεφύλαξαν υποδοχή ήρωα, με τα πλήθη να πανηγυρίζουν κρατώντας σημαίες στους δρόμους.

«Ο γιος μας ξαναγεννήθηκε. Ένα μακρύ και δύσκολο ταξίδι έφτασε στο τέλος του. Είμαστε χαρούμενοι που ο γιος μας γύρισε πίσω», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πατέρας του, Νόαμ.

Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες για την αιχμαλωσία του γιου του, αναφέροντας μόνο ότι είχε υποβληθεί σε «σκληρή μεταχείριση» στην αρχή, αλλά στη συνέχεια οι συνθήκες βελτιώθηκαν.

Την ίδια ώρα, 477 Παλαιστίνοι αφέθηκαν χθες ελεύθεροι, στο πλαίσιο της συμφωνίας που προβλέπει την απελευθέρωση 1.027 Παλαιστινίων.

Δεκάδες χιλιάδες πανηγύριζαν στους δρόμους της Γάζας, όπου επέστρεψαν οι περισσότεροι κρατούμενοι.

Από το Κάιρο, ο Χαλέντ Μεσάλ, ηγέτης της Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, χαρακτήρισε νίκη την συμφωνία. «Νικήσαμε τους Ισραηλινούς», δήλωσε.

Στη Δυτική Όχθη, όπου επέστρεψαν δεκάδες άλλοι, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς χαρακτήρισε τους πρώην κρατούμενους «αγωνιστές της ελευθερίας».

Σήμερα το πρωί έφτασαν στην Αγκυρα από το Κάιρο έντεκα Παλαιστίνοι πρώην κρατούμενοι που θεωρούνται επικίνδυνοι για να επιστρέψουν στα παλαιστινιακά εδάφη. Στο αεροδρόμιο τους υποδέχτηκε ο Παλαιστίνιος πρέσβης Ναμπίλ Μαρούφ και Τούρκοι αξιωματούχοι.

Συνολικά περίπου 40 κρατούμενοι εστάλησαν στην Τουρκία, τη Συρία, την Ιορδανία και το Κατάρ.