Πολιτική
Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2002 07:38

Εμμένουν οι ΗΠΑ στην ανατροπή του Σαντάμ Χουσεϊν

Εμμένουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, στην απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεϊν από την εξουσία, ακόμα και στην περίπτωση που ο Ιρακινός ηγέτης, επιτρέψει την επιθεώρηση του οπλοστασίου της χώρας του, όπως διεφάνη και από τις χθεσινές δηλώσεις του Αμερκανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, στο BBC, ενώ ο Τζωρτζ Μπους τόνισε, ότι, το Ιράκ και η Αλ-Κάϊντα, αντιπροσωπεύουν τους ίδιους κινδύνους.

«Η ανατροπή του σημερινού καθεστώτος, είναι ο καλύτερος τρόπος για τον αφοπλισμό του Ιράκ», είχε πει νωρίτερα ο Κόλιν Πάουελ.

«Τραγικό και ακριβό λάθος, έκανε για τις Ηνωμένες Πολιτείες, μία επίθεση στο Ιράκ, χωρίς την υποστήριξη του ΟΗΕ», τόνισε ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος, Τζίμι Κάρτερ.

Από τη Μόσχα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανώφ, απέρριψε ως προπαγάνδα την έκθεση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών για το οπλοστάσιο του Σαντάμ Χουσεϊν, και επανέλαβε ότι ο καλύτερος τρόπος για να αφοπλιστεί ο Ιρακινός ηγέτης, είναι να αρχίσουν οι επιθεωρήσεις του οπλοστασίου του, ενώ ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Γερμανός καγκελλάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπουέντ Ετσεβίτ, επέκρινε τη σκληρή γραμμή που ακολουθεί η Ουάσινγκτον έναντι της Βαγδάτης, επισημαίνοντας, ότι, αμέσως μόλις ο Σαντάμ Χουσεϊν συμφώνησε να συμμορφωθεί με τους όρους του ΟΗΕ για την επανάληψη των επιθεωρήσεων, ο Τζωρτζ Μπους, έθεσε νέους όρους.