Κόσμος
Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011 10:51

Οχάιο: Σκότωσαν δεκάδες εξωτικά ζώα που κυκλοφορούσαν ελεύθερα

Επί 12 ολόκληρες ώρες, οι αρχές του Ζέινσβιλ στο Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών είχαν εμπλακεί σε μια πρωτοφανή καταδίωξη με αιματηρή κατάληξη: σκότωσαν δεκάδες εξωτικά ζώα, ανάμεσά τους και πολλά απειλούμενα με αφανισμό.

Επί 12 ολόκληρες ώρες, οι αρχές του Ζέινσβιλ στο Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών είχαν εμπλακεί σε μια πρωτοφανή καταδίωξη με αιματηρή κατάληξη: σκότωσαν δεκάδες εξωτικά ζώα, ανάμεσά τους και πολλά απειλούμενα με αφανισμό.

Όλα φαίνεται πως άρχισαν όταν ο 62χρονος ιδιοκτήτης ιδιωτικού ζωολογικού κήπου με λιοντάρια, τίγρεις, λεοπαρδάλεις, λύκους, αρκούδες και άλλα ζώα, απλά... άφησε ανοιχτές τις πόρτες των κλουβιών τους και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Μόλις οι αρχές ειδοποιήθηκαν από έντρομους κατοίκους του Ζέινσβιλ, κάλεσαν τους πάντες να οχυρωθούν στα σπίτια τους και ζήτησαν τη συνδρομή φιλοζωικών οργανώσεων.

Ο σερίφης της πόλης Ματ Λατς παραδέχθηκε ότι έδωσε ο ίδιος την εντολή να θανατωθούν τα 56 ζώα, όπως και έγινε τελικά με ελάχιστες εξαιρέσεις. Μεταξύ των νεκρών ζώων είναι 17 λιοντάρια και 18 τίγρεις της Βεγγάλης, ο θάνατος των οποίων χαρακτηρίστηκε «ιδιαίτερα τραγικός», καθώς σε ολόκληρο τον κόσμο απομένουν μόνο 1.400 τέτοιες τίγρεις.

Οι αστυνομικοί σκότωσαν 49 ζώα. Τρεις λεοπαρδάλεις, μια αρκούδα γκρίζλι και δύο πίθηκοι μεταφέρθηκαν σε ζωολογικό κήπο της περιοχής, ενώ ένας ακόμη πίθηκος αγνοείται.

«Κάναμε το σωστό»

Παρότι η είδηση προκάλεσε αρχικά αποτροπιασμό, φιλοζωικές οργανώσεις όπως η Humane Society των Ηνωμένων Πολιτειών, υπερασπίστηκαν τη διαχείριση της κρίσης από τις αρχές του Ζέινσβιλ, λέγοντας πως «δεν τους επιρρίπτουν ευθύνες για τη χρήση όπλων» εναντίον των ζώων.

«Δεν μιλάμε για μια οικόσιτη γάτα ή ένα σκύλο», δήλωσε ο σερίφης Λατς. «Έπρεπε να τα βάλουμε με τίγρεις βάρους 140 κιλών και η δημόσια ασφάλεια ήταν η υπ’ αριθμόν ένα ανησυχία για εμάς».

Σύμφωνα με την ειδικό της Humane Society Ντέμπι Λίχι, «σε περιοχές με χαλαρούς κανονισμούς για τα ζώα, οι αρχές καλούνται να διαχειριστούν διάφορες καταστάσεις: από χιμπατζήδες που έχουν αφηνιάσει μέχρι τίγρεις που έχουν πάθει αμόκ». Όπως λέει η ίδια, οι αξιωματικοί της αστυνομίας δεν είναι εκπαιδευμένοι για τέτοιες περιπτώσεις και δεν διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Ιδιωτικοί ζωολογικοί κήποι

Στον απόηχο του συμβάντος, οι φιλοζωικές οργανώσεις κάλεσαν την πολιτεία του Οχάιο να υιοθετήσει επειγόντως νόμο, με τον οποίο θα απαγορεύεται η κατοχή τέτοιων ζώων από ιδιώτες.

«Κάθε μήνα ακούμε για ένα περίεργο, σχεδόν σουρεαλιστικό περιστατικό, στο οποίο εμπλέκονται επικίνδυνα άγρια ζώα ιδιωτών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Humane Society.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντίδραση της PETA, κατά την οποία η πρακτική αυτή είναι «απάνθρωπη και επικίνδυνη τόσο για τα ζώα όσο και για τους ανθρώπους και ήρθε η ώρα το Οχάιο να κάνει κάτι γι' αυτό».