Πολιτιστικά
Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011 11:31

Ελληνική ταινία κατακτά πρώτη φορά τη «Χρυσή Αφροδίτη»

Την τιμητική τους είχαν οι ελληνικές ταινίες στις φετινές βραβεύσεις του 6ου διεθνούς κινηματογραφικού Φεστιβάλ Κύπρου.

Την τιμητική τους είχαν οι ελληνικές ταινίες στις φετινές βραβεύσεις του 6ου διεθνούς κινηματογραφικού Φεστιβάλ Κύπρου.

Σε μια λαμπρή εκδήλωση, στην οποία παρέστησαν σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο του κινηματογράφου και όχι μόνο, στο κινηματοθέατρο Παλλάς στη Λευκωσία, το «Tungsten» του Γιώργου Γεωργόπουλου κέρδισε την Χρυσή Αφροδίτη, καθώς και το «Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη», το «Βραβείο σεναρίου» και το «Βραβείο μοντάζ».

Η κυπριακή ταινία μικρού μήκους «Σεπτέμβριος» του Άγι Πάικου απέσπασε το «Βραβείο φωτογραφίας σε ελληνική ταινία μικρού μήκους» για τον Νίκο Αβρααμίδη και για δεύτερη συνεχή χρονιά το «Βραβείο Κοινού σε ταινία μικρού μήκους», ενώ το «Paramnesia» του Κύπριου Ελευθέριου Κακαθύμη κέρδισε το «Βραβείο κοινού σε ταινία μεγάλου μήκους». Ο Κωνσταντίνος Παπαθανασίου τιμήθηκε με το «Νόστιμον Ήμαρ» για την ταινία του «ΙΤΗΑCA», ο Θάνος Κερμίτσης κέρδισε το «Βραβείο ελληνικής ταινίας μικρού μήκους» με την ταινία «Τρωγλοδύτες» και ο Αρίσταρχος Παπαδανιήλ απέσπασε το «Βραβείο ταινίας Κινουμένων Σχεδίων».

Το Φεστιβάλ θεωρείται από τα πιο σημαντικά των ανεξάρτητων ταινιών που προωθούν νέα ταλέντα και πρωτοεμφανιζόμενους κινηματογραφιστές ανά την υφήλιο, δίνοντας μια νέα ευκαιρία για προβολή και διεθνή διάκριση σε Κύπριους κι Έλληνες σκηνοθέτες.

Τέλος, η διοργανώτρια του Φεστιβάλ Πέτρα Τερζή και ο Πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Κινηματογράφου Γιάννης Ξενοφώντος ανακοίνωσαν τις ημερομηνίες της έβδομης συνδιοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου, που θα διεξαχθεί από τις 13 έως τις 22 Οκτωβρίου του 2012.