Κόσμος
Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2002 08:21

Το Ιράκ συνεργάστηκε με την Αλ-Κάϊντα, λένε οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την πληροφορία ότι το Ιράκ βοήθησε την οργάνωση Αλ-Κάϊντα, να αναπτύξει χημικά όπλα και έδωσε καταφύγιο σε ορισμένα μέλη της, όπως υποστήριξε το βράδυ της Τετάρτης η σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου για θέματα ασφαλείας, Κοντολίζα Ράϊς.

Με τη δήλωση αυτή, παρέχεται για πρώτη φορά ένα αποδεικτικό στοιχείο στην κατηγορία των ΗΠΑ, ότι το καθεστώς του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσέϊν και η ισλαμική οργάνωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν, διατηρούν δεσμούς συνεργασίας.

«Γνωρίζουμε αρμοδίως ότι υπήρξαν στο παρελθόν και υπάρχουν ακόμη επαφές μεταξύ υψηλόβαθμων Ιρακινών αξιωματούχων και μελών της Αλ-Κάϊντα, εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα μάλιστα», είπε η Ράις σε εκπομπή του τηλεοπτικού καναλιού PBS. «Γνωρίζουμε επίσης, ότι πολλοί κρατούμενοι, και ιδιαίτερα ορισμένοι υψηλόβαθμοι, είπαν πως το Ιράκ παρείχε στην Αλ-Κάϊντα τις βάσεις για την ανάπτυξη χημικών όπλων», πρόσθεσε.

Σε έκθεση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη αναφέρεται, ότι, το Ιράκ διατηρεί ένα σημαντικό πρόγραμμα παραγωγής χημικών όπλων. Εξάλλου, οι Αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται στο Αφγανιστάν έχουν εντοπίσει πολλά υπόγεια εργαστήρια και έγγραφα που αποδεικνύουν, ότι, η Αλ-Κάϊντα, προσπάθησε να αποκτήσει χημικά οπλα.