Πηγή μόλυνσης μικροσωματιδίων πλαστικού αποτελούν τα οικιακά πλυντήρια, υποστηρίζει σε έκθεσή της ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Δουβλίνου.
Πηγή μόλυνσης μικροσωματιδίων πλαστικού αποτελούν τα οικιακά πλυντήρια, υποστηρίζει σε έκθεσή της ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Δουβλίνου. Όπως γράφουν στην αμερικανική επιθεώρηση Environmental Science & Technology, κατά τις έρευνές τους εντόπισαν μεταξύ άλλων μικροσκοπικά κομματάκια ακρυλικού και πολυεστέρα σε ακτές σε ολόκληρο τον κόσμο.
Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις βρέθηκαν σε ακτές πυκνοκατοικημένων περιοχών. Βασική πηγή τους; Τα απόνερα των πλυντηρίων. Όπως επισημαίνουν ο Μαρκ Άντονι Μπράουν και η ομάδα του, σε έναν κύκλο πλύσης, ένα και μόνο ρούχο μπορεί να «χάσει» πάνω από 1.900 ίνες σαν αυτές που μολύνουν τελικά τις ακτές. Προειδοποιούν ότι τα μικροσωματίδια, που ενδέχεται να περιέχουν και βλαβερές χημικές ουσίες, καταλήγουν στον οργανισμό ζώων και ψαριών. Εκεί μπορεί να αποθηκευτούν για πολλές ημέρες, ακόμη και για μήνες, μέχρι να καταλήξουν τελικά στον ανθρώπινο οργανισμό, μέσω της τροφής.
«Η κατάποση μικροπλαστικών αποτελεί δυνητικά δίοδο για τη μετάδοση ρύπων, μονομερών και πλαστικών στον οργανισμό, με αβέβαιες συνέπειες για την υγεία», προειδοποιούν οι ερευνητές. Εκτιμούν δε ότι, εξαιτίας της ταχείας αύξησης του πληθυσμού της Γης, το πρόβλημα θα επιδεινωθεί στο μέλλον.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές βρέθηκαν σε έξι ηπείρους και συνέλεξαν δείγματα από 18 ακτές, μεταξύ άλλων της Ιαπωνίας, των Φιλιππίνων, της Νοτίου Αφρικής, των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ομάν και της Βρετανίας. Οι συγκεντρώσεις μικροπλαστικού που εντόπισαν ποικίλουν από 8 ίνες ανά λίτρο, στην Αυστραλία, έως 124 ίνες ανά λίτρο, σε Βρετανία και Πορτογαλία.
«Οι σχεδιαστές ρούχων και οι κατασκευαστές πλυντηρίων θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους την ανάγκη να περιοριστεί η απελευθέρωση ινών στα λύματα», συνιστούν στην έκθεσή τους. «Χρειάζεται επίσης να γίνουν μελέτες προκειμένου να αναπτυχθούν μέθοδοι απομάκρυνσης των μικροπλαστικών από τα λύματα».