Κόσμος
Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011 13:25

Αφγανιστάν: Προειδοποίηση Χ.Κλίντον προς τους Ταλιμπάν

Να συμμετάσχουν στο ειρηνικό μέλλον του Αφγανιστάν κάλεσε τους Ταλιμπάν από την Καμπούλ η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, προειδοποιώντας τους, σε αντίθετη περίπτωση, με «συνεχιζόμενες επιθέσεις».

Να συμμετάσχουν στο ειρηνικό μέλλον του Αφγανιστάν κάλεσε τους Ταλιμπάν από την Καμπούλ η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, προειδοποιώντας τους, σε αντίθετη περίπτωση, με «συνεχιζόμενες επιθέσεις».

«Θα μαχόμαστε, θα συζητούμε και θα χτίζουμε. Και μπορούν είτε να βοηθούν είτε να εμποδίζουν, αλλά δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειές μας», είπε η Κλίντον στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι μετά τις συνομιλίες τους.

Πρόσθεσε ότι η πόρτα των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων εξακολουθεί να είναι ανοιχτή για τους Ταλιμπάν, ενώ τόνισε ότι κρίσιμη είναι και η συνεργασία του Πακιστάν.

«Πρέπει να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση και το λαό του Πακιστάν ότι πρέπει να είναι μέρος της λύσης και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να απαλλάξουν τη χώρα τους από τους τρομοκράτες που σκοτώνουν τους πολίτες τους και περνούν τα σύνορα για να σκοτώσουν στο Αφγανιστάν», δήλωσε η Κλίντον.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής της στο Αφγανιστάν, η Αμερικανίδα υπουργός θα μεταβεί στο Πακιστάν, όπου θα βρίσκονται επίσης ο επικεφαλής της CIA Ντέιβιντ Πετρέους και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ.

Εν όψει της προγραμματισμένης μεταβίβασης του ελέγχου της ασφάλειας της χώρας στις αφγανικές δυνάμεις, Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν επίσης ότι η Κλίντον θα εκφράσει την πρόθεση των ΗΠΑ να διατηρήσουν μακροχρόνια σχέση με το Αφγανιστάν.

Η επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού δεν είχε ανακοινωθεί μέχρι την άφιξή της στην Καμπούλ την Τετάρτη.

«Θέλει να τονίσει ότι οι ΗΠΑ παραμένουν αφοσιωμένες στην αφγανική συμφιλίωση και θα υποστηρίξουν τον πρόεδρο Καρζάι στις προσπάθειές του, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν μετά από τη δολοφονία του Ραμπάνι», επισήμανε Αμερικανός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στη δολοφονία τον περασμένη μήνα του Αφγανού διαπραγματευτή στις ειρηνευτικές συνομιλίες και πρώην πρόεδρο του Αφγανιστάν.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης στην αμερικανική πρεσβεία με το γιο του Ραμπάνι, Σαλαχουντίν, η Κλίντον είπε ότι «ήταν γενναίος άνθρωπος που προσπαθούσε να κάνει το σωστό». Ο Σαλαχουντίν της απάντησε: «Θα συνεχίσουμε το όραμά του».

«Οι αλλαγές που έχω δει στο Αφγανιστάν είναι πολύ ενθαρρυντικές αλλά πρέπει να γίνουν μόνιμες και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν υπάρξει συναίνεση μέσα στη χώρα σχετικά με το μέλλον που επιδιώκετε», είπε επίσης η Αμερικανίδα υπουργός σε δηλώσεις της από την πρεσβεία.