Επίθεση στην Ε.Ε. για «άσκηση μονομερών πιέσεων» προς την ΠΓΔΜ, με στόχο να αποδεχτεί «μια λύση στο ζήτημα της ονομασίας, με οποιοδήποτε τίμημα», εξαπέλυσε ο Νίκολα Γκρούεφσκι.
Ευθείες βολές κατά μέρους της διεθνούς κοινότητας και κυρίως εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης για «άσκηση μονομερών πιέσεων» προς την ΠΓΔΜ, με στόχο να αποδεχτεί η χώρα «μια λύση στο ζήτημα της ονομασίας, με οποιοδήποτε τίμημα», εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, με συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο της ΠΓΔΜ, ΜΙΑ.
Σύμφωνα με τον κ.Γκρούεφσκι, μοχλός των πιέσεων αυτών είναι οι διαπιστώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην πρόσφατη έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ, που δημοσιεύθηκε στις 12 Οκτωβρίου και οι σχετικές αναφορές του αρμόδιου για τη Διεύρυνση Επιτρόπου, Στέφαν Φούλε, για αδυναμία της χώρας όσον αφορά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Παράλληλα, ο κ.Γκρούεφσκι κατηγόρησε την ΕΕ ότι αποφεύγει να ασκήσει την παραμικρή πίεση προς την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ χαρακτήρισε λανθασμένη τη «νέα τακτική μεμονωμένων ατόμων ή μέρους της διεθνούς κοινότητας να ασκούνται πιέσεις» στη χώρα του αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας, «με μοχλό ισχυρισμούς ότι δεν κάνουμε αρκετά για τις μεταρρυθμίσεις και μέσω της υπερβολικής παρουσίασης των αδυναμιών της χώρας», και όπως εκτίμησε, δεν πρόκειται να αποφέρει το επιδιωκόμενο, αλλά θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.
«Πιστεύουν ότι, εάν εγώ και η κυβέρνηση αποδεχθούμε κάποια από τις ελληνικές προσεγγίσεις για επίλυση του ονόματος, τότε λύνεται το πρόβλημα αυτό- ακριβέστερα, πιστεύουν ότι με τη στήριξή μας θα προκύψει ένα επιτυχές δημοψήφισμα. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος και ως αποτέλεσμα αυτής της λανθασμένης πεποίθησης, η τακτική τους είναι να ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση και σε εμένα, ως πρωθυπουργό, στην κατεύθυνση του ότι δεν κάνουμε αρκετά για τις μεταρρυθμίσεις και μέσω της υπερβολικής υπογράμμισης αδυναμιών μας ώστε να βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση. Στόχος τους είναι η απαξίωσή μας ενώπιον της κοινής γνώμης. Αναμένουν από εμάς να απαντήσουμε με αποδοχή λύσης με κάθε τίμημα ώστε να χαλαρώσουν αυτού του είδους οι έξωθεν επικρίσεις. Η τακτική αυτή μάς είχε προαναγγελθεί έμμεσα -κάποτε και άμεσα- και δεν είναι σημαντικό ποιος την έχει επινοήσει, μεμονωμένα άτομα στις Βρυξέλλες ή και πιο μακριά. Βλέπουμε τα αποτελέσματα. Η τακτική εφαρμόζεται», πρόσθεσε ο κ.Γκρούεφσκι και εκτίμησε ότι αυτή θα αποτύχει.
«Προσωπικά, νομίζω πως η τακτική αυτή θα επιφέρει αντίθετο αποτέλεσμα και, δεδομένου ότι ήδη εφαρμόζεται, δεν έχω άλλη επιλογή από το να την αντιμετωπίσω. Μετά από ένα ή δύο χρόνια, όταν θα αντιμετωπίσουμε το φιάσκο αυτής της τακτικής, οι δύο χώρες θα βρίσκονται πολύ πιο μακριά από τη λύση απ' ό,τι τώρα. Το ζήτημα αυτό δεν λύνεται διά της ισχύος, ιδιαίτερα όχι με αυτό τον τρόπο, όταν όλες οι πιέσεις ασκούνται στη μία πλευρά, ενώ η άλλη σχεδόν δεν δέχεται πιέσεις. Ο λαός λέει: "Αντί το γαϊδούρι, χτυπάνε το σαμάρι"», σημείωσε ο κ.Γκρούεφσκι.
Όπως είπε, η κριτική που ασκεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις μεταρρυθμίσεις στην ΠΓΔΜ είναι «αβάσιμη» και στοχεύει στην «προετοιμασία του εδάφους» για ενδεχόμενη απόσυρση της σύστασης της Επιτροπής, του χρόνου, αναφορικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της ΠΓΔΜ.
Ο κ.Γκρούεφσκι ισχυρίστηκε ότι το πρόβλημα για την ενταξιακή πορεία της χώρας του δεν είναι οι μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση του καταβάλλει υπερπροσπάθειες, αλλά το θέμα του ονόματος.
«Νομίζω ότι αν δεν μας θέλουν στην ΕΕ, το πιο τίμιο θα ήταν να μας πουν: "δεν σας θέλουμε" ή "επιλύστε το πρόβλημα που έχετε με την Ελλάδα και όταν το κάνετε, τότε να μας ειδοποιήσετε". Κάτι τέτοιο θα ήταν πιο τίμιο και θα μπορούσε κανείς να το σεβαστεί, παρά να επινοούν άλλα ζητήματα και να μας λένε ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν», παρατήρησε.
Στο σημείο αυτό επεσήμανε πως η ΕΕ και η διεθνής κοινότητας δεν ασκούν την παραμικρή πίεση στην Ελλάδα για το θέμα του ονόματος λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα: «Είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την Ελλάδα και δεν επιθυμούν να της ασκήσουν επιπλέον πιέσεις, τη στιγμή που η κατάσταση στη χώρα αυτή είναι έκρυθμη και μπορεί να οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης, κάτι που κανείς στην ΕΕ δεν θα το ήθελε».
Ο κ.Γκρούεφσκι κατηγόρησε ακόμη την Ελλάδα ότι τους τελευταίους μήνες, με αφορμή την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει, αποφεύγει τις συναντήσεις για το θέμα του ονόματος και πρόσθεσε ότι κι αυτές που προηγήθηκαν, μεταξύ κυβερνητικών παραγόντων των δύο χωρών, δεν είχαν κανένα ουσιαστικό περιεχόμενο και έγιναν για το "θεαθήναι" και μόνο.
«Η Αθήνα δεν έχει κανένα συμφέρον για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας μέσω ενός λογικού συμβιβασμού και θα συνεχίσει να πουλάει το παραμύθι ότι καταβάλλει πολλές προσπάθειες και επιθυμεί σφόδρα την επίλυση της εκκρεμότητας και ότι είμαστε κοντά σε λύση και άλλα τέτοια. Με την τακτική της αυτή, η Ελλάδα, επιδιώκει να μεταφερθεί όλη η πίεση προς εμάς», υποστήριξε.
Οι αναφορές του κ.Γκρούεφσκι κατά της ΕΕ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, η οποία καταλόγισε στον κ.Γκρούεφσκι «αντιευρωπαϊκές αντιλήψεις και συμπεριφορές», ενώ ο αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, σημείωσε ότι «πολιτικοί και ηγέτες, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι όλος ο κόσμος είναι εναντίον της χώρας τους, όπως ο κ.Γκρούεφσκι, συνήθως έχουν την τύχη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς».
ΑΠΕ-ΜΠΕ