Πολιτική
Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011 13:26

Πολιτικές πρωτοβουλίες ζητούν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Στην επόμενη ημέρα της συνόδου κορυφής της ΕΕ εστιάζουν αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μετά τη χθεσινή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ζητώντας την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλίων, υπό τη μορφή συγκυβέρνησης ή άλλων σχημάτων ή ακόμη και εκλογών. Παρέμβαση 28 βουλευτών για εθνική συμφωνία για έξοδο από την κρίση.

Στην επόμενη ημέρα της συνόδου κορυφής της ΕΕ εστιάζουν αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μετά τη χθεσινή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ζητώντας την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλίων, υπό τη μορφή συγκυβέρνησης ή άλλων σχημάτων ή ακόμη και εκλογών.

Χαρακτηριστικές του κλίματος που επικρατεί είναι οι χθεσινές τοποθετήσεις τόσο της κ. Βάσως Παπανδρέου όσο και του κ. Δημήτρη Λιντζέρη και της κ. Τόνιας Αντωνίου.

Ανακοινώνοντας ότι θα υπερψηφίσει το άρθρο 37, παρά τις διαφωνίες της, η κ. Παπανδρέου ζήτησε «να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες, γιατί δεν πάει άλλο, η κοινωνία είναι σε απόγνωση και η χώρα καταρρέει».

Από την πλευρά του ο κ. Μίμης Ανδρουλάκης ζήτησε «μεταβολή στο πολιτικό σκηνικό με την ευθύνη όλων», ενώ ο κ. Δημήτρης Λιντζέρης υποστήριξε ότι μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας είναι «μονόδρομος» στις κρίσιμες στιγμές που ζει η χώρα, κάνοντας λόγο για έλλειμμα διακυβέρνησης που «δεν μπορεί να καλυφθεί από καμία μονοκομματική κυβέρνηση».

Και η κ. Τόνια Αντωνίου ανέφερε ότι αν δεν επιτευχθεί εθνική σύμπραξη υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η μάχη.

Σε αυτές τις τοποθετήσεις προστέθηκαν σήμερα και αντίστοιχες άλλων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

«Εφόσον τα υπόλοιπα κόμματα δεν μπορούν να ακολουθήσουν τη γραμμή της κυβέρνησης, χρειάζονται άλλες λύσεις, όπως εκλογές ή δημοψήφισμα, αλλιώς η χώρα οδηγείται σε χρεοκοπία» δήλωσε, μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ, ο κ. Δημήτρης Κρεμαστινός και επανέλαβε τη θέση του πως πρέπει να υπάρξει «μη μονοκομματική κυβέρνηση, εθνικής σωτηρίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκου Σαλαγιάνη, ο οποίος, σε συνέντευξή του στον ίδιο σταθμό, επισήμανε πως «δεν έχει σημασία ποιος θα έχει το πάνω χέρι, αν δεν πετύχει η συναίνεση, λύση είναι οι εκλογές».

Τέλος, μιλώντας και αυτός στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ, ο κ. Νάσος Αλευράς έκανε λόγο για ανάγκη αλλαγής λειτουργίας του πρωθυπουργικού γραφείου και συγκεκριμένου σχεδιασμού για το επόμενο χρονικό διάστημα. Ακόμη, υπογράμμισε ότι «υπάρχει ζήτημα με την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους και πρέπει να τεθούν σαφή χρονοδιαγράμματα και να μην επαφίονται τα πράγματα στην καλή θέληση των υπουργών».

Εθνική συμφωνία για έξοδο από την κρίση ζητούν 28 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Eν τω μεταξύ, την επίτευξη «μια εθνικής συμφωνίας στη βάση ενός σχεδίου εξόδου από την κρίση», η οποία, όπως επισημαίνουν «στη μεταμνημονιακή εποχή είναι όρος επιβίωσης της χώρας», ζητούν με παρέμβασή τους 28 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Με κείμενο που έδωσαν στη δημοσιότητα, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος υποστηρίζουν ότι στόχος τους είναι να ανοίξει ένας κύκλος διαλόγου «αυτογνωσίας και αυτοπροσδιορισμού για τη χώρα και το λαό μας».

Υπό την προϋπόθεση ότι η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής θα έχει θετική έκβαση, οι βουλευτές εκτιμούν ότι ο χρόνος είναι κατάλληλος για έναν τέτοιο διάλογο, καθώς, με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, συμπληρώνεται «μια δίχρονη περίοδος προσπαθειών για την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού σχεδίου ρύθμισης των δανειακών αναγκών και του χρέους της χώρας».

Αναλυτικότερα, προτείνουν ως κύριους άξονες του διαλόγου αυτού τα εξής:

-Την άμεση αποφασιστική ανακατανομή των βαρών της κρίσης μέσα από τον αναδρομικό έλεγχο και τη σύλληψη του πλούτου που αποκτήθηκε σε όλους τους τομείς της παραοικονομίας, που δρα για δεκαετίες στη χώρα. Στο επερχόμενο φορολογικό νομοσχέδιο πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικά δείγματα γραφής, μιας αλλαγής πορείας.

-Την αντιμετώπιση της κρίσης του εθνικού μοντέλου συσσώρευσης μιας κρατικής οικονομίας διανομής με στόχο την εξειδίκευση ενός παραγωγικού αναπροσανατολισμού της οικονομίας και της κοινωνίας.

-Την ανασύνθεση του πολιτικού συστήματος της χώρας, του νέου μοντέλου οργάνωσης της δημοκρατίας, του κράτους και των κοινωνικών θεσμών από την αναθεώρηση του συντάγματος έως τις μορφές λειτουργίας μιας άμεσης συμμετοχικής δημοκρατίας .

-Την αντιμετώπιση της διεθνούς συστημικής κρίσης, της κρίσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενός ανεξέλεγκτου διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος με την οικοδόμηση διεθνών εναλλακτικών συμμαχιών της χώρας.

Οι βουλευτές που υπογράφουν το κείμενο είναι οι: Ηλίας Θεοδωρίδης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Δημήτρης Βαρβαρίγος, Λάμπρος Μίχος, Γιώργος Χαραλαμπόπουλος, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Όλγα Ρενταρή, Σάββας Εμινίδης, Στάθης Κουτμερίδης, Παύλος Στασινός, Νίκος Τσώνης, Άγγελος Μανωλάκης, Γιώργος Κασσάρας, Φραγκίσκος Παρασύρης, Θόδωρος Παραστατίδης, Βασιλική Τσόνογλου, Δημήτρης Παπουτσής, Θανάσης Παπαδόπουλος, Μαρία Θεοχάρη, Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, Γιάννης Αμοιρίδης Αργύρης Λαφαζάνης, Ελένη Τσαούση, Χρήστος Μαγκούφης, Χρήστος Χάϊδος, Μιχάλης Παντούλας, Γιώργος Φραγγίδης και Αναστάσιος Σιδηρόπουλος.

Ηλ. Μόσιαλος: Προέχουν οι διαπραγματεύσεις

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, δήλωσε σήμερα ότι αυτό που προέχει είναι οι διαπραγματεύσεις των επόμενων ημερών.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό Σκάι, ο κ. Μόσιαλος, ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα δει τα πολιτικά ζητήματα που τίθενται με βάση τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης.

Σημείωσε παράλληλα ότι η πρόσκληση προς την αξιωματική αντιπολίτευση για κοινή διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες είναι ανοιχτή, ενώ επισήμανε ότι η ελληνική παρουσία είναι έντονη στις διαπραγματεύσεις.

ΛΑΟΣ: Χαιρόμαστε που πολλαπλασιάζονται οι φωνές μέσα στο ΠΑΣΟΚ

«Χαιρόμαστε που πολλαπλασιάζονται οι φωνές από σοβαρούς ανθρώπους μέσα στο ΠΑΣΟΚ οι οποίοι κινούνται στον άξονα της δικής μας πρότασης για έξοδο από την κρίση, η οποία όμως προϋποθέτει άνοιγμα των διαδικασιών για παραίτηση του πρωθυπουργού», παρατηρεί ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης.

Σωφροσύνη την ύστατη ώρα ζητεί η Ντόρα Μπακογιάννη

Την ελπίδα ότι «έστω και την ύστατη ώρα θα επικρατήσει σωφροσύνη και οι δύο αρχηγοί θα υποστηρίξουν, τουλάχιστον με τα ίδια επιχειρήματα, τη θέση της Ελλάδας» όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ΕΕ, εξέφρασε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Παράλληλα, ευχήθηκε «η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιληφθεί ότι δεν παίζεται μόνο το αύριο 11 εκατομμυρίων Ελλήνων, αλλά στο τραπέζι βρίσκεται το μέλλον ολόκληρης της ΕΕ».

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας επανήλθε στην πρότασή της για σχηματισμό κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης, σημειώνοντας ότι το απαιτούν οι καιροί και ότι κατά τη γνώμη της το ζητά ο λαός αυτήν τη στιγμή.