Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Το πρώτο 15ήμερο του Νοεμβρίου η καταβολή της, εν αναμονή και της σχετικής έγκρισης από το ΔΝΤ. Αναφορά ακόμη και σε «κούρεμα» 60% στην έκθεση της τρόικας.
Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπως αναμενόταν.
«Συμφωνήσαμε να εγκρίνουμε την εκταμίευση της επόμενης δόσης της χρηματοδοτικής βοήθειας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του υπάρχοντος οικονομικού προγράμματος προσαρμογής» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του Eurogroup. Προστίθεται πως «η εκταμίευση αναμένεται να γίνει το πρώτο μισό του Νοεμβρίου, εν αναμονή της σχετικής έγκρισης και από το ΔΝΤ».
Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, αναφέρονται και στο δεύτερο πρόγραμμα για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας: «Επιπλέον, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, θα καταλήξουμε ένα δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα, με τον κατάλληλο συνδυασμό επιπλέον χρηματοδότησης αλλά και εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα».
Στη ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη πως οι υπουργοί εξέτασαν τα αποτελέσματα της πέμπτης αξιολόγησης του προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής Ελλάδας επί τη βάσει της έκθεσης συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της κοινής ανάλυσης για τη βιωσιμότητα του χρέους στην οποία προχώρησε η τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΔΝΤ και ΕΚΤ). Το Eurogroup σημειώνει ότι η μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί σε σχέση με την τέταρτη αξιολόγηση και ότι οι οικονομικές προκλήσεις παραμένουν σημαντικές.
Πάντως καλωσορίζει τις σημαντικές, όπως τις χαρακτηρίζει, προσπάθειες δημοσιονομικής σταθεροποίησης τις οποίες κατέβαλε η ελληνική κυβέρνηση και οι οποίες θα της επιτρέψουν να πετύχει τους στόχους για το 2012. Ειδικότερα οι υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα μέτρα τα οποία ενέκρινε χθες το ελληνικό κοινοβούλιο. Καταλήγοντας το Eurogroup απευθύνει έκκληση στις ελληνικές αρχές να σημειώσουν περαιτέρω πρόοδο σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
Λίγο αργότερα, καλά πληροφορημένη πηγή, την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, χωρίς να την κατονομάζει, ανέφερε πως η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα συστήσει στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου να αποδεσμευτεί η έκτη δόση το Νοέμβριο.
Η έκτη δόση είναι ύψους 8 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του συνολικού πακέτου βοήθειας ύψους 110 δισ. ευρώ, από την ΕΕ και το ΔΝΤ, που συμφωνήθηκε τον περσινό Μάιο.
ΥΠΟΙΚ: Θετικό βήμα
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η σημερινή απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό πρόγραμμα και την έκτη δόση είναι ένα θετικό βήμα που έρχεται ως συνέχεια της χθεσινής υπερψήφισης από τη Βουλή των Ελλήνων του νομοσχεδίου, με το οποίο διασφαλίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2012 και τίθενται οι βάσεις για τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές.
»Οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού και η εφαρμογή σκληρών, αλλά εθνικά αναγκαίων σωστικών μέτρων, είναι η βάση όχι μόνο για την έκτη δόση, αλλά για το νέο πρόγραμμα που θα διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους και άρα την ευκολότερη κάλυψη του ετήσιου βάρους εξυπηρέτησής του. Αυτό θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις στο επίπεδο ρευστότητας, στις επενδύσεις, την απασχόληση, την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας που υφίσταται τις αρνητικές συνέπειες μιας βαθιάς μακροχρόνιας ύφεσης, η οποία άρχισε το 2009, πριν γίνει αντιληπτό από όλους όσους έπρεπε το μέγεθος της κρίσης και άρα του κινδύνου που διατρέχει η χώρα».
Για «ιδιαίτερα σημαντική είδηση» έκανε λόγο ο Γάλλος υπουργός Oικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν, αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup να εκταμιευθεί η 6η δόση των δανείων προς την Ελλάδα.
Η οριστικοποίηση της καταβολής της τελευταίας δόσης από το προηγούμενο πρόγραμμα για την Ελλάδα συνιστά μια πολύ σημαντική πρόοδο, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φ. Μπαρουέν, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup απόψε στις Βρυξέλλες.
Παράλληλα, την ικανοποίησή τους για την απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα, εξέφρασαν και οι υπουργοί Oικονομικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρεϊντερς και της Ισπανίας Ελενα Σαλγάδο. Ειδικότερα, η κ. Σαλγάδο είπε ότι η σημερινή απόφαση αποτελεί επιβράβευση των προσπαθειών που καταβάλλει η Ελλάδα, η οποία αποδεικνύει ότι εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της. Υπογράμμισε ακόμη ότι η απόφαση του Eurogroup σηματοδοτεί σημαντικό βήμα προς το δεύτερο πρόγραμμα αρωγής, το οποίο θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας.
Ζήτημα αιχμής το ύψος του «κουρέματος»
Την ίδια ώρα, πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις για την προαναγγελθείσα συνολική απάντηση στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης, εν όψει των δύο συνόδων κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης την Κυριακή και την Τετάρτη. Ένα από τα ζητήματα αιχμής είναι το ποσοστό του αυξημένου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, από το 21% που είχε συμφωνηθεί στη Σύνοδο του Ιουλίου.
Στην έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που τέθηκε υπ' όψιν του Eurogroup, σημειώνεται πως η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια από τις κυβερνήσεις αλλά και βαθύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, θέμα «ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». Συγκεκριμένα, οι επιθεωρητές αναφέρονται σε δύο σενάρια, που αφορούν ένα «κούρεμα» της τάξης του 50% με 60%. Ειδικότερα, επισημαίνουν πως το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 με ένα «κούρεμα» 50% σε ομόλογα απόδοσης (ή με επιτόκιο) 6% χωρίς εγγύηση. Για μείωση του χρέους κάτω από το 110% του ΑΠΕ έως το 2020 χρειάζεται «κούρεμα» 60%.
Για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους τουλάχιστον κατά 50% κάνει λόγο και διπλωματική πηγή, την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η εν λόγω πηγή φέρεται να δήλωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν χθες να ζητήσουν από τις ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες, που αντέχουν, να υποστούν απώλεια της τάξης «τουλάχιστον 50%» του χρέους της χώρας, διαφορετικά η χώρα απειλείται με χρεοκοπία.