Την αισιοδοξία της ότι «η τελική συμφωνία (στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο της Τετάρτης) θα είναι φιλόδοξη» εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ενώ σχετικά με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, έκανε λόγο για «πρόοδο». Βέβαιος για την επιτυχή έκβαση των συνομιλιών δήλωσε και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.
Την αισιοδοξία της ότι «η τελική συμφωνία (στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο της Τετάρτης) θα είναι φιλόδοξη» εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ενώ σχετικά με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, έκανε λόγο για «πρόοδο».
Για πρόοδο έκανε λόγο και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, τονίζοντας την ανάγκη επίλυσης της κρίσης. «Πρόκειται για απολύτως ζωτικής σημασίας συναντήσεις, πρέπει να βρεθούν λύσεις, η χρηματοπιστωτική κατάσταση πρέπει να σταθεροποιηθεί. Αυτή η χρηματοπιστωτική κρίση πρέπει να λύθει», είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
«Σημειώνουμε πρόοδο. Μέχρι την Τετάρτη πρέπει να βρεθεί λύση, μία δομική λύση, μία φιλόδοξη λύση, μία οριστική λύση. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή.
Ερωτηθείς εάν είναι βέβαιος για την έκβαση των συνομιλιών, απάντησε: «Ναι, αλλιώς δεν θα ήμουν εδώ».
«Πολύ εποικοδομητική» συζήτηση
Την εκτίμηση ότι το Συμβούλιο Εκοφίν είχε το Σάββατο μια «πολύ εποικοδομητική» συζήτηση σχετικά με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, εξέφρασε ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Πολωνός υπουργός Οικονομικών Γιάτσερ Ροστόφσκι.
Σε δηλώσεις του, ο Ροστόφσκι υπογράμμισε ότι θα υποβάλει την Κυριακή στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ «συναινετικές προτάσεις», οι οποίες συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να αποτελούν τμήμα ενός συνολικού πακέτου που θα διασφαλίζει τη σταθερότητα του συνόλου της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Μετά την ολοκλήρωση του Εκοφίν, το Εurogroup συνεδριάζει εκ νέου απόψε συνεχίζοντας τις συνομιλίες της Παρασκευής.
Η Σύνοδος Κορυφής της Κυριακής χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις για ένα συνολικό πακέτο αντιμετώπισης της κρίσης σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, με αιχμή το ύψος του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους και τον τρόπο ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Οι τελικές αποφάσεις ωστόσο αναμένονται όμως στη Σύνοδο της ερχόμενης Τετάρτης.
Παρίσι και Βερολίνο έχουν διιστάμενες απόψεις απέναντι στις προτάσεις επίλυσης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, στον κίνδυνο μεταδοτικότητάς της, στην ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του EFSF, αναφέρουν απο τις Βρυξέλλες διπλωματικές πηγές.
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι το Παρίσι ευνοεί τη συμμετοχή της ΕΚΤ στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του EFSF την ώρα που το Βερολίνο εμμένει σε «πολλά περισσότερα εχέγγυα, όσον αφορά την ομαλή λειτουργία και την αξιοπιστία της ΕΚΤ».
«Ομως, η γαλλική πρόταση δεν είναι πιά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης», δήλωσε νωρίτερα ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γιαν κες ντε Γιάγκερ.
«Η Ελλάδα δεν αποτελεί ένα κεντρικό πρόβλημα για την Ευρωζώνη»
Προσερχόμενος το πρωί στη συνεδρίαση του Ecofin ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος επανέλαβε την ικανοποίησή του για την έγκριση της έκτης δόσης, τονίζοντας ωστόσο ότι πλέον χρειάζεται μια απόφαση για την Ευρωζώνη συνολικά.
«Η απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης είναι ένα πολύ καλό, θετικό και εποικοδομητικό βήμα», δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ, σημειώνοντας πως «το θέμα τώρα είναι να εφαρμόσουμε μια απόφαση της "21ης Ιουλίου plus"».
«Σε κάθε περίπτωση», είπε ο κ. Βενιζέλος, «η Ελλάδα δεν αποτελεί ένα κεντρικό πρόβλημα για την Ευρωζώνη. Το θέμα τώρα είναι να λάβουμε μια γενικότερη και πιο εποικοδομητική απόφαση για την Ευρωζώνη συνολικά».
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν να ζητήσουν από τις πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας να δεχθούν απώλειες πολύ μεγαλύτερες εκείνων που προβλέπονταν στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.
«Συμφωνήσαμε χθες να πούμε ότι οφείλουμε να έχουμε μια σημαντική αύξηση της συνεισφοράς των τραπεζών» στη διάσωση της Ελλάδας, με τη μορφή της απομείωσης των πιστώσεών τους, δήλωσε.