Κόσμος
Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2011 16:26

«Εντός δύο εβδομάδων» μεταβατική κυβέρνηση στη Λιβύη

Μέσα σε δύο εβδομάδες θα σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση στη Λιβύη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (CNT) Μούσταφα Αμπντέλ Τζαλίλ. Παράλληλα προσπάθησε να καθησυχάσει τη διεθνή κοινότητα σχετικά με προηγούμενες δηλώσεις του βάσει των οποίων η νέα νομοθεσία θα βασίζεται στον ισλαμικό νόμο.

Μέσα σε δύο εβδομάδες θα σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση στη Λιβύη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (CNT) Μούσταφα Αμπντέλ Τζαλίλ, ο οποίος προσπάθησε να καθησυχάσει τη διεθνή κοινότητα σχετικά με προηγούμενες δηλώσεις του σύμφωνα με τις οποίες η νέα νομοθεσία της χώρας θα βασίζεται στη σαρία (τον ισλαμικό νόμο). Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι οι Λίβυοι είναι μετριοπαθείς μουσουλμάνοι.

Επανέλαβε επίσης ότι η σαρία θα είναι η πηγή της νομοθεσίας, όμως διευκρίνισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα ακυρωθούν συνοπτικά όλοι οι νόμοι που ίσχυαν μέχρι τώρα.

Πάντως η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα τις νέες αρχές της Λιβύης να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αρχές. Ανάλογη στάση κράτησε σήμερα και η Γαλλία σχετικά με το θέμα αυτό.

Εξάλλου ο Αμπντέλ Τζαλίλ ανακοίνωσε και τη δημιουργία μίας επιτροπής έρευνας για τις συνθήκες θανάτου του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι. «Για να απαντήσουμε στα διεθνή αιτήματα, ξεκινήσαμε το σχηματισμό μίας επιτροπής η οποία θα είναι επιφορτισμένη να ερευνήσει τις συνθήκες θανάτου του Μουάμαρ Καντάφι» επεσήμανε ο επικεφαλής του CNT.

Η χήρα του Καντάφι, αλλά και πολλοί διεθνείς οργανισμοί, ανάμεσά τους και ο ΟΗΕ, έχουν ζητήσει να διεξαχθεί έρευνα για το θάνατο του πρώην ηγέτη της Λιβύης.