Η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Κίνας στο όνομα της ανάπτυξης απειλεί και το Σινικό Τείχος, προειδοποιούν οργανώσεις για την προστασία του μνημείου που συγκαταλέγεται στα νέα επτά θαύματα του κόσμου.
Η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Κίνας στο όνομα της ανάπτυξης απειλεί και το Σινικό Τείχος, προειδοποιούν οργανώσεις για την προστασία του μνημείου που συγκαταλέγεται στα νέα επτά θαύματα του κόσμου.
Όπως λένε, νόμιμα και παράνομα ορυχεία «καταβροχθίζουν» τους λόφους που υποστηρίζουν το τείχος, με αποτέλεσμα μεγάλα τμήματά του να κινδυνεύουν με κατάρρευση ή να έχουν ήδη υποχωρήσει.
Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας Renmin Ribao (People's Daily), στο Λαϊγουάν, στην επαρχία Χεμπέλ, ένα ολόκληρο τμήμα του τείχους κατέρρευσε εξαιτίας εργασιών εξόρυξης μεταλλευμάτων σε μια έκταση μήκους 150 χιλιομέτρων.
Το πρόβλημα, που αποτυπώνεται σε μια σειρά από φωτογραφίες, τις οποίες έχουν στη διάθεσή τους οργανώσεις όπως η Ένωση Σινικού Τείχους, προσλαμβάνει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις. «Δεν έχουμε ιδέα πόσες επιχειρήσεις εξορύσσουν κατά μήκος του τείχους», παραδέχεται ο Γκουό Τζιανγιόνγκ, μηχανικός της περιφερειακής υπηρεσίας προστασίας αρχιτεκτονημάτων.
Το Μέγα Σινικό Τείχος, που άρχισε να κατασκευάζεται τον 3ο αιώνα π.Χ. και ολοκληρώθηκε επί της δυναστείας των Μινγκ, δεν είναι συνεχές. Το συνολικό μήκος του πλησιάζει, σύμφωνα με πρόσφατη μέτρηση, τα 9.000 χιλιόμετρα και εκτείνεται σε 11 κινεζικές επαρχίες. Μόνο ένα μικρό κομμάτι του έξω από το Πεκίνο συντηρείται συστηματικά, ενώ το υπόλοιπο τείχος ουσιαστικά δεν φυλάσσεται.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η παράνομη εξόρυξη μεταλλευμάτων, αλλά - πολύ απλά - το γεγονός ότι το κτίσμα δεν συντηρείται τακτικά», εξηγεί ο αντιπρόεδρος της Ένωσης του Μεγάλου Τείχους Ντονγκ Ουαοχούι. «Κάθε χρόνο, οι τοπικές κυβερνήσεις αναφέρουν στο Πεκίνο ζημιές στο κομμάτι του τείχους που βρίσκεται στην περιφέρειά τους και έπειτα η κεντρική κυβέρνηση διαθέτει πόρους για την αποκατάσταση των μεγαλύτερων ζημιών. Αυτό όμως δεν λέγεται συντήρηση, λέγεται διάσωση».
Ο Ντονγκ λέει ότι τα καλύτερα προστατευόμενα τμήματα του τείχους είναι αυτά που προσελκύουν τους τουρίστες. Τα τμήματα αυτά όμως δεν ξεπερνούν σε μήκος τα 50 χιλιόμετρα. «Το 2006 υιοθετήθηκε κανονισμός για την προστασία του, όμως το τεράστιο μήκος του τείχους καθιστά δύσκολη την εφαρμογή του».
Τα ορυχεία δεν είναι η μοναδική απειλή για το Σινικό Τείχος. Τεράστια τμήματά του καταστράφηκαν κατά τους βομβαρδισμούς του Σινοϊαπωνικού Πολέμου, ενώ την περίοδο 1950 - 1960, οι κάτοικοι χωριών αφαίρεσαν πέτρες για να κατασκευάσουν σπίτια και δρόμους. Σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Κίνας, το 70% του τείχους έχει μετατραπεί σε ερείπια και μόλις το 20% διατηρείται σε καλή κατάσταση.