Πολιτική
Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2011 10:03

Η ατζέντα της ημέρας - απεργιακό δελτίο

Η ατζέντα της ημέρας - απεργιακό δελτίο

Απεργίες - στάσεις εργασίας:

- Ακινητοποιημένα τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ, το μετρό και το τραμ, λόγω της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης.

Κανονικά ωστόσο, θα λειτουργήσει ο Προαστιακός σιδηρόδρομος.

- Στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 16:00 στον Ηλεκτρικό.

- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες στην πλατεία Κοτζιά.

- Στάση εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων 9.00 – 11.30 και συνελεύσεις διαμαρτυρίας στα Δικαστικά Μέγαρα, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας και το ενιαίο βαθμολόγιο – μισθολόγιο.

- Αναστολή της απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Συνέχιση της απεργίας μόνο για τα πληρώματα των πλοίων της ANEC και της ΝΕL, λόγω οφειλής αναδρομικών και μη τήρηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας στα πληρώματα.

- Συνέχεια της δεκαήμερης απεργίας των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών η οποία αναμένεται να λήξει στις 27 Οκτωβρίου. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τα μέτρα της κυβέρνησης που προβλέπουν περικοπές στους μισθούς και την τοποθέτηση υπαλλήλων σε εργασιακή εφεδρεία.

Yπόλοιπη επικαιρότητα:

- 11.00 Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών κ. Σταύρου Λαμπρινίδη με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Βλάντιμιρ Τιτόφ.

- 11.30 Συνάντηση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Παπανδρέου θα τον ενημερώσει για τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Τετάρτης.

- 11.30 Συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (Κ.Τ.Ε.) Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας του ΠΑΣΟΚ για θέματα ρευστότητας και επενδυτικής πολιτικής (ΕΣΠΑ, αναπτυξιακός νόμος).

- 12.30 Συνάντηση του προέδρου της Βουλής κ. Φίλιππου Πετσάλνικου με τον πρόεδρο της Λαϊκής Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Ζια Κινγκλίν.

- 12.45 Συνάντηση του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Καρχιμάκη με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής και πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

- Στην Αθήνα ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (Task Force) της ΕΕ για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ. Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του, ο κ. Ράιχενμπαχ θα έχει συναντήσεις με μέλη του υπουργικού συμβουλίου και με εκπροσώπους φορέων και οργανισμών.

- Συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με την αξιολόγηση των αποφάσεων που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις 23 Οκτωβρίου.

- Η ταφή της σορού του πρώην ισχυρού άνδρα της Λιβύης, Μουάμαρ Καντάφι σε μυστική τοποθεσία στη λιβυκή έρημο, με απλή τελετή και παρουσία μουσουλμάνων κληρικών, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της χώρας, στο Reuters.

- Συνάντηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Ιωάννη Ζέππου με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλάντιμιρ Τιτόφ.

Κατά τη συνάντηση θα συζητηθούν διμερή θέματα καθώς και ζητήματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος.

- Μετάβαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλία Πλασκοβίτη στην Ελβετία, όπου θα έχει επαφές με αξιωματούχους της ελβετικής κυβέρνησης, με αντικείμενο τη φορολόγηση των καταθέσεων ελλήνων υπηκόων σε τράπεζες της χώρας.

- Παρουσίαση της νέας πρωτοβουλίας πολιτών που, σύμφωνα με τους εμπνευστές της, «έχει σκοπό να συμβάλλει στο διάλογο και τη δράση για το δημιουργικό ξεπέρασμα της κρίσης και την προκοπή της χώρας», στο Μουσείο Μπενάκη.

Ανάμεσα στους υπογράφοντες την πρόσκληση είναι και ο πρώην βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα τον Ιούνιο.

- 18.00 Συνάντηση του προέδρου της Βουλής κ. Φίλιππου Πετσάλνικου με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιαννάκη Ομήρου.

Στις 18.30 οι δύο άνδρες θα τελέσουν τα εγκαίνια της έκθεσης «Μόρφου - Η σύληση και η καταστροφή της πανάρχαιας κληρονομιάς», η οποία πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και της Κυπριακής Πρεσβείας, στον εκθεσιακό χώρο της Βουλής.

Στην έκθεση παρουσιάζονται πρόσφατες αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα εκκλησιαστικά μνημεία που βρίσκονται στην κατεχόμενη περιοχή της Μόρφου.

- 11.00 Ενημερωτική εκδήλωση για το πανευρωπαϊκής εμβέλειας έργο «eΚΛΗΣΗ», στο πλαίσιο του 13ου Συνεδρίου Τηλεπικοινωνιών InfoCom World, στην αίθουσα Πέλλα του ξενοδοχείου Divani Caravel. Στο έργο συμμετέχει η COSMOTE, με στόχο την υλοποίηση εθνικής πιλοτικής εφαρμογής του ευρωπαϊκού αυτόματου συστήματος κλήσης έκτακτης ανάγκης (eCall) σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος.

- 19.30 Ανοικτή για το κοινό συζήτηση με τίτλο «Είναι η Ελλάδα έτοιμη για μια δόση ευτυχίας;» (Greece ready for a dose of happiness?), υπό την αιγίδα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στην αγγλική γλώσσα στο πλαίσιο της διεθνούς σειράς συζητήσεων με τίτλο «Battle of Ideas 2011».

Πολιτιστικά:

- 19.00 – 21.00 Εκδήλωση για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών. Έγκριτοι Έλληνες πανεπιστημιακοί και ειδικοί περί τον συγγραφέα συνομιλούν με το κοινό, αποκαλύπτοντας την φανερή και την κρυμμένη γοητεία του έργου του.

- 20.00 Εγκαίνια της έκθεσης του Γιάννη Μιχαηλίδη με τίτλο «Δείγμα Γραφής», στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης.

- 20.30 Η τελετή λήξης των 46ων «Δημητρίων», με ένα μουσικό και χορευτικό πάρτι, σε ρυθμούς latin και swing, στην Αποθήκη 8 του ΟΛΘ (δίπλα στον επιβατικό σταθμό). Το εναρκτήριο λάκτισμα των εκδηλώσεων θα δώσουν η Φιλαρμονική του δήμου Θεσσαλονίκης και η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.