Την ανάγκη νηφαλιότητας, ψυχραιμίας και ενότητας υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εν όψει της αυριανής κρίσιμης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες όπου αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.
Την ανάγκη νηφαλιότητας, ψυχραιμίας και ενότητας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, εν όψει της αυριανής κρίσιμης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες όπου αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι όλη αυτή την περίοδο η κυβέρνηση δίνει μια πολύ μεγάλη, δύσκολη και σκληρή μάχη προκειμένου να άρει το μεγάλο βάρος που έχει πέσει στον ελληνικό λαό και να επιμεριστούν τα βάρη και σε άλλους.
Στόχος, όπως είπε, είναι να ανασάνει ο λαός και να προχωρήσει η κυβέρνηση στην «προσπάθεια αναγέννησης της χώρας μας».
Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι στην αυριανή σύνοδο οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καταλήξουν σε αποφάσεις. «Αυτή είναι η βούληση των εταίρων μας αλλά και η δικιά μας, διότι κάθε λίγο και λιγάκι επανερχόμαστε όχι μόνο στο ελληνικό αλλά και στο ευρωπαϊκό πρόβλημα, στην κρίση αυτή. Θέλουμε αύριο να δώσουμε ένα τέλος, να γυρίσουμε σελίδα για να πάμε μπροστά ως Ευρώπη και ως χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι «συνεχίζεται μια σκληρή διαπραγμάτευση σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο» και υπογράμμισε ότι στόχος είναι η λύση για το ελληνικό χρέος να είναι ασφαλής και να άρει σημαντικότατα βάρη.
Κάλεσε εκ νέου όλους, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, να συμβάλουν στον εθνικό στόχο. «Πρέπει όλοι να συμβάλουν. Και όταν λέω ''όλοι'' εννοώ και τις τράπεζες, οι οποίες θέλουμε βεβαίως να εξυγιανθούν και να επενδύσουν επιτέλους και στην πραγματική οικονομία, αλλά πρέπει κι αυτές να σηκώσουν ένα μέρος του βάρους αυτού του μεγάλου προβλήματος - να υπάρχει, δηλαδή, μια δίκαιη κατανομή των βαρών», σημείωσε.
Επανέλαβε ότι η κρίση είναι ευρωπαϊκή και τόνισε ότι «είναι η ώρα η Ευρώπη να πάρει εκείνες τις αποφάσεις για να σταματήσει η προϊούσα κρίση».
«Η ελπίδα είναι να μπορέσει η Ευρώπη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων γιατί θέλουμε να γυρίσουμε σελίδα να μπούμε σε μία πορεία αναπτυξιακή», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.
Το απόγευμα ο κ. Παπανδρέου μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, όπου αύριο, Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στη Σύνοδο Αρχηγών Κρατών - Κυβερνήσεων των χωρών - μελών της Ευρωζώνης (ώρα έναρξης εργασιών 6:00 μ.μ.).
«Όχι» ΝΔ σε επικύρωση της συμφωνίας με αυξημένη πλειοψηφία
Αρνητική εν τω μεταξύ ήταν η απάντηση της ΝΔ στο αίτημα για έγκριση της συμφωνίας για το χρέος με αυξημένη πλειοψηφία. «Ναι» στο λάθος δεν πρόκειται να πούμε, επανέλαβε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Μιχελάκης και κατηγόρησε τους υπουργούς Ευ. Βενιζέλο και Ανδρέα Λοβέρδο ότι αποφάσισαν να αποδράσουν ψάχνοντας προφάσεις και προσχήματα http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2079232 .
Σε δηλώσεις του χθες από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογράμμισε την ανάγκη να ψηφιστεί, εάν είναι δυνατό, με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή η ευρωπαϊκή συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους.
«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυξημένο αίσθημα ευθύνης και ως εκ τούτου να ψηφίζονται ει δυνατόν στη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, όχι επειδή αυτό είναι νομικά αναγκαίο, αλλά γιατί αυτό είναι εθνικά επιβεβλημένο και πολιτικά υπεύθυνο», δήλωσε, ερωτηθείς σχετικά.
Αναφερόμενος στις τηλεφωνικές επαφές που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς σημείωσε ότι τους ενημέρωσε κατ΄ εντολή του Πρωθυπουργού, για το σύνολο του διαπραγματευτικού πλαισίου, «τους βασικούς αριθμούς, τα κρίσιμα ερωτήματα, τις προτεραιότητες και τους κινδύνους».
Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι η Ελλάδα παίζει κεντρικό ρόλο στην ομάδα που διαχειρίζεται όλα τα θέματα που αφορούν την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, «σύμφωνα με τις ρητές αποφάσεις του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής».
Διευκρίνισε ωστόσο ότι η χώρα μας δεν κινείται μονομερώς, «αλλά πάντα ως μέλος της Ευρωζώνης και στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων των οργάνων της, στα οποία παρουσιάζουμε συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις, γιατί γνωρίζουμε τη σημασία που έχουν οι θεσμικές εγγυήσεις και συμπεριφορές στα θέματα αυτά».
«Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς έχει πει κάτι απολύτως σαφές. Αν είναι μια συμφωνία που είναι προς το εθνικό συμφέρον εμείς θα την ψηφίσουμε. Αν είναι μια συμφωνία που είναι επιζήμια για την χώρα δεν θα την ψηφίσουμε», δήλωσε στη ΝΕΤ ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Δένδιας, διευκρινίζοντας πάντως ότι η Νέα Δημοκρατία έχει πολλές επιφυλάξεις και φόβους.
Από την πλευρά του, ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός, την ύστατη ώρα, οφείλει να επιδείξει σύνεση και σωφροσύνη και να αφήσει τα εκβιαστικά διλήμματα, διότι δεν προσφέρουν τίποτα για το μέλλον της χώρας.
Εάν θέλει να αντιμετωπίσουμε από κοινού τους κινδύνους και να περιορίσουμε τα προβλήματα για τη χώρα και την ανασφάλεια, που αισθάνεται η κοινωνία, τρόπος υπάρχει. Χρειάζεται να συνεννοηθεί εντίμως με τους πολιτικούς αρχηγούς, να μας πει να συμφωνήσουμε, επιτέλους, επί της εθνικής γραμμής και τότε να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα, δήλωσε στο ραδιοσταθμό «Βήμα».
Ο γραμματέας της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να μετακυλίσει τις ευθύνες της στην αντιπολίτευση και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «η εθνική προσπάθεια, που είναι ζητούμενο, δεν εξαρτάται μόνον από την αξιωματική αντιπολίτευση. Πρωτίστως εξαρτάται από την κυβέρνηση και η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να διεγείρει τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις. Ο ψευδόμενος πρωθυπουργός, αυτός που δεν έχει στρατηγική για τη χώρα, δεν μπορεί να συγκινήσει».
Υπέρ της επικύρωσης της συμφωνίας με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών τάχθηκε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης.
Εμείς, τόνισε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alter, δεν εκχωρούμε εθνική κυριαρχία, και γνωστοποίησε ότι στη συνομιλία του με τον υπουργό Οικονομικών τού ξεκαθάρισε ότι «αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να περάσουν έτσι, και το νομοσχέδιο πρέπει να πάει σε μια ευρεία πλειοψηφία των 180 ψήφων στη Βουλή».
Στο σημείο αυτό εκτίμησε πως σε περίπτωση που έρθει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή με 180 ψήφους, τότε «σίγουρα μας βλέπω να πηγαίνουμε σε εκλογές, εφόσον ο κ. Σαμαράς πιστεύω πως δεν θα το ψηφίσει. Δεν θα κάνει το ίδιο λάθος που έκανε με τον εφαρμοστικό νόμο που ψήφισε τις περισσότερες διατάξεις του».
Ακόμη και αν επιχειρήσει ο πρωθυπουργός να περάσει το νομοσχέδιο με 151 ψήφους, παρατήρησε ο κ. Καρατζαφέρης, «τότε σίγουρα θα έχει πρόβλημα γιατί -όπως εξήγησε- με 153 βουλευτές να είστε σίγουροι πως δεν θα βρεθούν πολλοί πρόθυμοι να ψηφίσουν την επιτροπεία για την πατρίδα τους. Μέσα στα "Νικολοβάρβαρα" βλέπω εξελίξεις. Ο Γ. Παπανδρέου δεν θα είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας τα Χριστούγεννα».
Τέλος, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ διεμήνυσε πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να δεχθεί ευρωπαίους επιτρόπους. «Ο λαός ψήφισε μια ελληνική κυβέρνηση και όχι αγνώστους, ευρωπαίους επιτρόπους. Ή θα τα βγάλουν πέρα ή θα παραιτηθούν», ξεκαθάρισε και εκτίμησε ότι «όσο δεχόμαστε τον κ. Ράιχενμπαχ στο κεφάλι μας, τόσο θα επιδεινώνεται η κατάσταση», κάνοντας λόγο για «σπείρα που έχει επιδοθεί στη λεηλασία της χώρας μας».
Επικύρωση της τελικής απόφασης για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους με αυξημένη πλειοψηφία της Βουλής, ζήτησε και η Δημοκρατική Αριστερά.
«Η διαφαινόμενη απόφαση της Συνόδου Κορυφής-την οποία αποκρούει η Δημοκρατική Αριστερά-με την περικοπή ποσοστού τουλάχιστον 50% του χρέους, θα σημάνει ανυπόφορη για την κοινωνία περαιτέρω λιτότητα και βαρύτατη εποπτεία της χώρας. Η επικύρωση της τελικής απόφασης επιβάλλει την αυξημένη πλειοψηφία της Βουλής, προκειμένου η κάθε πολιτική δύναμη να αναλάβει τις ευθύνες της έναντι της κοινωνίας και της χώρας», σημειώνει σε ανακοίνωσή της.