Πολιτιστικά
Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2011 13:15

Κοστούμια και μάσκες του Γιάννη Μετζικώφ στο Covent Garden

Η έκθεση του σκηνογράφου Γιάννη Μετζικώφ, «Θεατρικά Ενδύματα και προσωπεία από τη σκηνή στο μουσείο», η οποία παρουσιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη και τράβηξε την προσοχή εκατοντάδων επισκεπτών, μεταφέρεται για μία μόνο ημέρα, στις 26 Οκτωβρίου, στο Covent Garden του Λονδίνου.

Η έκθεση του σκηνογράφου Γιάννη Μετζικώφ, «Θεατρικά Ενδύματα και προσωπεία από τη σκηνή στο μουσείο», η οποία παρουσιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη και τράβηξε την προσοχή εκατοντάδων επισκεπτών, μεταφέρεται για μία μόνο ημέρα, στις 26 Οκτωβρίου, στο εντυπωσιακό Covent Garden του Λονδίνου όπου αναμένεται να εντυπωσιάσει για μία ακόμη φορά.

Ο καταξιωμένος Έλληνας και διεθνής Γιάννης Μετζικώφ παρασέρνει τον θεατή με ενθουσιασμό, έμπνευση και απαράμιλλη μαστοριά στο θεατρικό του σύμπαν, πιστοποιώντας μέσα από 100 πολύτιμα κοστούμια και άλλες τόσες μάσκες αυτό που λέει και ο ίδιος, ότι «το θέατρο είναι μια παράλληλη ζωή, δίπλα μας».

Τα ευφάνταστα κοστούμια του διεγείρουν τις αισθήσεις του θεατή, με τα βελούδα, τα σατέν, τα κεντήματα, τις χάντρες, τα χρώματα. Λευκό σατέν και λεπτοδουλεμένη δαντέλα, προορισμένη για τη «βασίλισσα Ελισάβετ», που ερμήνευσε η Μπέττυ Αρβανίτη στο θέατρο της οδού Κεφαλληνίας, έντονο μπλε, που προέκυψε από ειδικό βαφείο και κόκκινο ένδυμα για τον Οιδίποδα Τύραννο του Νικήτα Τσακίρογλου στην πρώτη δουλειά του καλλιτέχνη στην Επίδαυρο, ο βαρύς μανδύας της Λαίδης Μάκβεθ, που ερμήνευσε η Γκιένα Ντιμίτροβα στο Μέγαρο Μουσικής, οι πτυχώσεις στα φορέματα των Τρωάδων, ζωντανεύουν στην έκθεση πάνω σε κούκλες από λάστιχο και αποτυπώνουν ένα πλούσιο δείγμα από τη δουλειά 30 χρόνων του καλλιτέχνη.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Γιάννης Μετζικώφ, (ψευδώνυμο του Γιάννη Παπαδάκη, το επίθετο Μετζικώφ είναι το βαφτιστικό του πατέρα του) γεννήθηκε στην Κρήτη, σπούδασε ζωγραφική με δάσκαλο τον Μόραλη και σκηνογραφία με τον Βασίλη Βασιλειάδη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Από το 1980 έχει συνεργαστεί με τις κρατικές θεατρικές σκηνές, τη Λυρική, το Μέγαρο Μουσικής, τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και με πολλούς ιδιωτικούς θιάσους. Έχει δουλέψει με τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες - Κακογιάννη, Βολανάκη, Βουτσινά, Κούνδουρο, Ευαγγελάτο, Μιχαηλίδη, Τσιάνο, Χουβαρδά κ.ά.-, αλλά και χορογράφους, όπως τη Ζουζού Νικολούδη. Εκθέσεις του Γιάννη Μετζικώφ έχουν φιλοξενηθεί στο Φεστιβάλ Πατρών («Σκηνογραφία για μια παράσταση που δεν θα γίνει ποτέ»), στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη («Προσωπεία») και στο Μουσείο Καλών Τεχνών Αλέξανδρου Πούσκιν στη Μόσχα («Μεταμορφώσεις»). Ζωγράφος, γλύπτης, καλλιτέχνης των «εγκαταστάσεων», ο Μετζικώφ είναι παράλληλα σκηνογράφος και ενδυματολόγος.