Κόσμος
Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2011 23:01

Προς τις ΗΠΑ πλέουν τόνοι συντριμμιών της Φουκουσίμα

Από κουτάκια αναψυκτικών μέχρι ψαρόβαρκες και από στέγες σπιτιών μέχρι ψυγεία. Έως και 20 εκατομμύρια τόνοι συντριμμιών από το τσουνάμι του Μαρτίου στην Ιαπωνία «ταξιδεύουν» για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και αναμένεται να φθάσουν πιο σύντομα απ’ όσο προέβλεπαν έως σήμερα οι επιστήμονες.

Από κουτάκια αναψυκτικών μέχρι ψαρόβαρκες και από στέγες σπιτιών μέχρι ψυγεία. Έως και 20 εκατομμύρια τόνοι συντριμμιών από το τσουνάμι του Μαρτίου στην Ιαπωνία «ταξιδεύουν» για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και αναμένεται να φθάσουν πιο σύντομα απ' όσο προέβλεπαν έως σήμερα οι επιστήμονες.

Ρωσικό εκπαιδευτικό σκάφος βρέθηκε το Σεπτέμβριο μπροστά σε μια τεράστια θαλάσσια έκταση καλυμμένη με «σκουπίδια» από την Ιαπωνία, πολύ κοντά στη Νήσο Μίντγουεϊ, η οποία απέχει περίπου 2.700 χιλιόμετρα από τη Χαβάη. Πώς βεβαιώθηκαν ότι τα συντρίμμια είναι ιαπωνικής προέλευσης; Ανάμεσά τους βρήκαν ό,τι έμεινε από ένα αλιευτικό σκάφος μήκους 6 μέτρων, πάνω στο οποίο αναγραφόταν η λέξη «Φουκουσίμα». Μέλη του πληρώματος του ρωσικού πλοίου δήλωσαν ότι μεταξύ άλλων είδαν μπότες, μια τηλεόραση, ένα ψυγείο και άλλες οικιακές συσκευές.

Η ανακάλυψη έπιασε εξ απήνης ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης, οι οποίοι εκτιμούσαν με βάση τα υπολογιστικά τους μοντέλα, ότι τα πρώτα χαλάσματα θα έφθαναν στη Νήσο Μίντγουεϊ την άνοιξη του 2012. Με τα νέα δεδομένα, λένε ότι θα ξεβραστούν στις ακτές των νήσων της Χαβάης έως το χειμώνα ή την άνοιξη του 2013, ενώ έως τις αρχές του 2014 θα φθάσουν στη Δυτική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, πιθανότατα στη Ουάσινγκτον και στο Όρεγκον.

«Δεν θέλουμε να προκληθεί πανικός, όμως είναι καλό να γνωρίζουμε ότι πλέουν προς τις ΗΠΑ», λέει ο Τζαν Χάφνερ από το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Ειρηνικού στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης. Ο ίδιος εκτιμά ότι κάποια αντικείμενα –όχι όσα θα περίμενε κανείς- θα βυθιστούν πριν φθάσουν στις αμερικανικές αρχές.

Προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί ο ίδιος και οι συνάδελφοί του έπεσαν έξω στους υπολογισμούς τους, ο Χάφνερ λέει ότι «τα διάφορα αντικείμενα κινούνται με διαφορετικές ταχύτητες, ενώ τα ελαφρύτερα αντικείμενα είναι τοποθετημένα ψηλότερα στο νερό και επηρεάζονται περισσότερο από τον άνεμο.» Διευκρινίζει ότι το μοντέλο, με βάση το οποίο εργαζόταν η ομάδα του Πανεπιστημίου της Χαβάης, είναι πιο κατάλληλο για βαρύτερα αντικείμενα.

Επικίνδυνα;

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι, όποτε κι αν ξεβραστούν στις αμερικανικές ακτές, τα συντρίμμια συνιστούν κίνδυνο για τη θαλάσσια ζωή, ίσως και για τους ανθρώπους, παρότι εμφανίζονται καθηχαστικοί ως προς το ενδεχόμενο τα αντικείμενα αυτά να είναι ραδιενεργά.

«Πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετικά απίθανο τα χαλάσματα να περιέχουν ραδιενέργεια, όμως πραγματικά δεν γνωρίζουμε εάν περιέχουν επικίνδυνες ουσίες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία», λέει η Κάρεϊ Μόρισιτζ από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ. Προσθέτει ωστόσο ότι χαλάσματα από την Ιαπωνία θα μπορούσαν να απειλήσουν τα κοράλλια ή το τοπικό είδος φώκιας.