Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2011 12:14

Η κρισιμότερη σύνοδος των τελευταίων ετών

Βρυξέλλες - Αποφάσεις που θα κρίνουν το μέλλον της ευρωζώνης καλούνται να λάβουν απόψε στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Η αναβλητικότητα που επέδειξαν από την εμφάνιση της ελληνικής κρίσης το φθινόπωρο του 2009 μέχρι σήμερα έχει διογκώσει το πρόβλημα με αποτέλεσμα να καθίσταται επιτακτική η λήψη δραστικών αποφάσεων στην παρούσα σύνοδο.

Bρυξέλλες

Του ανταποκριτή της Ναυτεμπορικής Νίκου Μπέλλου

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες να λάβουν αποφάσεις που θα κρίνουν το μέλλον της ευρωζώνης. Η αναβλητικότητα που επέδειξαν από την εμφάνιση της ελληνικής κρίσης το φθινόπωρο του 2009 μέχρι σήμερα έχει διογκώσει το πρόβλημα με αποτέλεσμα να καθίσταται επιτακτική η λήψη δραστικών αποφάσεων στην παρούσα σύνοδο.

Αναμφισβήτητα το μεγάλο «αγκάθι» είναι η Ελλάδα και, ειδικότερα, η επίτευξη συμφωνίας που ελαφρύνει το βάρος τους χρέους για τη χώρα μας.

Η έκθεση της τρόικα, που αποτελεί οδηγό στις συζητήσεις, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό χρέος χρειάζεται ένα «κούρεμα» της τάξης του 50-60% προκειμένου να καταστεί διαχειρίσιμο.

Με άλλα λόγια θεωρεί ότι η απόφαση της 21ης Ιουλίου που καθόριζε την απομείωση του ελληνικού χρέους κατά 21% έχει πλέον ξεπεραστεί από τα γεγονότα. Ωστόσο, για να επιτευχθεί μεγαλύτερο «κούρεμα» χωρίς αναταραχή στις αγορές απαιτείται συμφωνία μεταξύ της ευρωζώνης και των ιδιωτών επενδυτών, η οποία μέχρι στιγμής και παρά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών δεν έχει επιτευχθει.

Οι ιδιώτες επενδυτές μέσω των εκπροσώπων τους υποστηρίζουν ότι είναι διατεθειμένοι να δεχθούν μια απομείωση της τάξης του 40%, ενώ από την άλλη η Γερμανία επιμένει στο 60%. Γαλλία, Κομισιόν και άλλες χώρες πιέζουν για μια συμβιβαστική λύση πλησίον του 40%.

Μέχρι σήμερα το πρωί δεν είχε βρεθεί κοινός τόπος και το ερώτημα που τίθεται είναι εάν παραμείνει η διαφωνία τι θα κάνουν οι χώρες της ευρωζώνης, θα επιβάλουν τη μείωση ή για μια ακόμη φορά θα αναβάλουν τη λήψη απόφασης για αργότερα;

Πάντως, τόσο ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί όσο και ο Πρωθυπουργός της χώρας Φρανσουά Φιγιόν, προειδοποιούν ότι εάν δεν ληφθεί σήμερα απόφαση η ευρωζώνη θα μπει σε «αχαρτογράφητες» περιοχές, που θα κάνουν οποιαδήποτε πρόβλεψη για την επιβίωσή της εντελώς αδύνατη.

Υπενθυμίζεται ότι η απομείωση αφορά όλα τα ομόλογα που λήγουν μέχρι το 2035, η ονομαστική αξία των οποίων ανέρχεται σε περίπου 200 δισ. ευρώ. Στην απομείωση θα λάβουν μέρος και τα ελληνικά συνταξιοδοτικά ταμεία, ενώ οι απώλειες που θα έχουν θα καλυφθούν από το κράτος.

Οπως επισημαίνουν κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, η εξεύρεση λύσης στο ελληνικό θέμα θα ανοίξει το δρόμο για την λήψη αποφάσεων και στα άλλα δύο που συνδέονται έμμεσα. Πρόκειται για την επαναφεκαλαιοποίηση των ευρωπαικών τραπεζών και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).

Αναφορικά με την επανακεφελαιοποίηση έχει επιτευχθεί κατ' αρχήν συμφωνία στο Συμβούλιο ΕCOFIN την περασμένη Παρασκευή. Αυτό που απομένει είναι να επισημοποιηθεί και να ρυθμιστούν τα τεχνικά ζητήματα. Τα βασικά σημεία προβλέπουν ότι η επανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2012, ενώ τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να διαθέτουν ελέχιστη ρευστότητα ίση με το 9% των χορηγήσεων. Τα κεφάλαια θα πρέπει να αναζητηθούν αρχικά από τις αγορές, στη συνέχεια από τις κυβερνήσεις και για τις χώρες που δεν διαθέτουν από το ΕΤΧΣ. Οι τράπεζες σε χώρες που βρίσκονται σε καθεστώς μνημονίου θα καλυφθούν από τα υπάρχοντα προγράμματα προσαρμογής όπου έχουν προβλεφθει οι σχετικοί πόροι είτε από το ΕΤΧΣ.

Τέλος, σχετικά με την αύξηση των πόρων του ΕΤΧΣ, σύμφωνα με την απόφαση της 21ης Ιουλίου οι εγγυήσεις του έχουν αυξηθεί στα 440 δισ. ευρω, ενώ σήμερα τα διαθέσιμά του δεν ξεπερνούν τα 220 δισ. ευρω, δεδομένου ότι το ταμείο χρηματοτοδοτεί ήδη τα προγράμματα προσαρμογής της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, ενώ θα αναλάβει και τη νέα στήριξη της χώρας μας.

Οι χώρες της ευρωζώνης έχουν επιλέξει δύο σενάρια για την αύξηση της δυναμης πυρός του ταμείου, χωρίς περαιτέρω αύξηση των εγγυήσεων. Τα δύο σενάρια μπορουν να υλοποιηθούν ταυτόχρονα.

Το πρώτο προβλέπει την εγγύηση από την πλευρά του ΕΤΧΣ ενος μέρους της αξίας (10-20%) των ομολόγων που εκδίδουν «προβληματικές» χώρες. Με τον τρόπο αυτό θα ενθαρρύνονται οι ιδιώτες επενδυτές να αγοράζουν ομόλογα των χωρών αυτών. Εκτιμάται ότι το σχέδιο αυτό μπορεί να δώσει στο ΕΤΧΣ μια δύναμη πυρός της τάξης των 1.000 δισ. ευρώ.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει τη σύσταση ενός ειδικού ταμείου, στο οποίο θα συμμετέχουν κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια. Στόχος η εμπλοκή του ΔΝΤ, ώστε να συμμετάσχουν σ' αυτό το σχήμα κεφάλαια από την Κίνα, την Ινδία και τη Βραζιλία.