Πολιτική
Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2011 14:18

Γ. Φλωρίδης: Απαιτείται εθνική συνεννόηση και κυβέρνηση ευρείας υποστήριξης

Η χώρα είναι σε κίνδυνο και χρειάζεται εθνική συνεννόηση, λύση είναι μία κυβέρνηση ευρείας υποστήριξης είτε τώρα, είτε με εκλογές, υποστήριξε ο Γ. Φλωρίδης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη μία μέρα μετά την παρουσίαση τη ιδρυτικής διακήρυξης της νέας πολιτικής κίνησης Κοινωνικός Σύνδεσμος.

Η χώρα είναι σε κίνδυνο και χρειάζεται εθνική συνεννόηση, λύση είναι μία κυβέρνηση ευρείας υποστήριξης είτε τώρα, είτε με εκλογές, υποστήριξε ο Γ. Φλωρίδης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη μία μέρα μετά την παρουσίαση τη ιδρυτικής διακήρυξης της νέας πολιτικής κίνησης Κοινωνικός Σύνδεσμος.

Μία εθνική κρίση, υπογράμμισε, είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί από μια κυβέρνηση και καταλόγισε στην κυβέρνηση Παπανδρέου αδυναμία να πατάξει τη φοροδιαφυγή και «απόλυτη αποτυχία να κινηθεί στοιχειωδώς αναπτυξιακά».

«Η χώρα δεν χρειάζεται τερτίπια και κόλπα. Θέλει εθνική συνεννόηση. Πρέπει να υποχωρήσουν οι διάφοροι εγωισμοί», δήλωσε ο κ. Φλωρίδης στον Βήμα FM για το ενδεχόμενο κύρωσης της νέας δανειακής σύμβασης από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών και στον ίδιο τόνο πρόσθεσε: «Η χώρα είναι σε κίνδυνο. Πλέει σε νερά άγνωστα, αχαρτογράφητα. Δεν ξέρουμε τι μας συμβαίνει... αυτό που χρειάζεται είναι να υποχωρήσουν οι εγωισμοί και οι αντιλήψεις της παλιάς πολιτικής συμπεριφοράς του τύπου "είμαι κυβέρνηση, το κράτος είναι δικό μου, αδέλφια, ξαδέλφια και φίλοι ελάτε να δούμε τι θα κάνουμε" και μια αντιπολίτευση που επενδύει στη φθορά της κυβέρνησης» . «Μέχρι στιγμής», παρατήρησε, «ο ελληνικός λαός παρακολουθεί τερτίπια ... δεν υπάρχει συνεννόηση, υπάρχει υπονόμευση, δεν υπηρετείται η χώρα».

Σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη η λύση είναι κυβέρνηση ευρείας υποστήριξης είτε τώρα είτε με εκλογές. Όπως είπε, ακόμα και αυτοδυναμία να εξασφαλίσει ο Αντώνης Σαμαράς σε ενδεχομενες πρόωρες εκλογές, «σε ένα μήνα μέσα θα πάει γονατιστός και θα παρακαλάει "παιδιά, βάλτε πλάτη γιατί χανόμαστε"». Αν δεν αντέχουν να την κάνουν (την κυβέρνηση ευρείας υποστήριξης) και θέλουν να κάνουν μια καταγραφή συσχετισμών, ωραία, ας κάνουν εκλογές», συμπλήρωσε.

Στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι την άποψη για τη συγκρότηση ενός μετώπου εθνικής ευθύνης με συναίνεση τη διατύπωσε μαζί με τους κ.κ. Αλευρά και Καρτάλη, πριν από ένα χρόνο «όταν οι έννοιες αυτές ήταν απολύτως άγνωστες στη δημόσια συζήτηση». Μία εθνική κρίση, υπογράμμισε, είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί από μια κυβέρνηση μόνο, καθώς οι απαιτούμενες αλλαγές είναι πολύ μεγάλες και χρειάζεται μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Αυτός ήταν ο λόγος παραίτησής μου (από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ)», σημείωσε, «ότι δεν είναι δυνατόν το εθνικό συμφέρον να ηττάται από το προσωπικό ή το κομματικό συμφέρον».

«Παραιτήθηκα», ανέφερε ο κ. Φλωρίδης, «υπογραμμίζοντας με ένταση ότι δεν είναι δυνατόν μια τόσο μεγάλη εθνική κρίση να μην αντιμετωπίζεται με εθνική συνεννόηση. Δεν είναι δυνατόν η εθνική συνεννόηση να μετατρέπεται σε απόπειρα ο ένας να ρίξει στον άλλον την ευθύνη. Παραιτήθηκα αναλαμβάνοντας και έμπρακτα τις ευθύνες που μου αναλογούν για τη συμμετοχή μου στο πολιτικό σύστημα».

Ερωτηθείς για το κούρεμα του ελληνικού χρέους και τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν, ο πρώην υπουργός σημείωσε πως μεγάλη απομείωση του χρέους σημαίνει και περισσότερες ευθύνες απέναντι στους δανειστές. Αρα, είπε, θα βρεθούμε μπροστά στην ανάγκη ενός νέου τύπου διακυβέρνησης - σε μια κυβέρνηση που θα υποστηρίζεται από μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και μια άλλη πολιτική. «Εάν δεν καταφέρουμε να έχουμε αποτελεσματική διακυβέρνηση από το λεγόμενο κούρεμα και μετά», προειδοποίησε, «τότε οι κίνδυνοι να μπούμε σε πολύ μεγάλες περιπέτειες του τύπου επιστροφή στο παλιό νόμισμα θα είναι τεράστιοι».

Ο Γ. Φλωρίδης εξέφρασε την αντίθεσή του στην ισοπεδωτική μείωση μισθών και συντάξεων, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση Παπανδρέου αδυναμία να πατάξει τη φοροδιαφυγή και «απόλυτη αποτυχία να κινηθεί στοιχειωδώς αναπτυξιακά». Αυτό, τόνισε, μπορεί να γίνει με τα 17 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και τα χρήματα της ΕΤΕΠ και ομόλογα έργου, ωστόσο όπως υπενθύμισε σε σχετική ερώτηση που έκανε προς τους αρμόδιους υπουργούς, δεν έλαβε καμία απάντηση. Για να τα πάρουμε όμως, επεσήμανε, θα έπρεπε να έχουμε μια στοιχειώδη προετοιμασία και ένα σχέδιο τι θα τα κάνουμε. «Δεν θα μας τα έδιναν έτσι, να πάμε να τα φάμε. Μας είπαν να τα βάλουμε σε αναπτυξιακούς σκοπούς. Τώρα, μας φταίει κανένας που επί δύο χρόνια δεν είμαστε σε θέση να απορροφήσουμε κανένα από αυτά τα 17 δισ;» παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τον Κοινωνικό Σύνδεσμο, τη νέα πολιτική κίνηση που παρουσιάστηκε χθες, ο κ. Φλωρίδης σημείωσε πως πρόκειται για μία πρωτογενή κίνηση που δημιουργείται από τις δικές της απόψεις, οι οποίες κινούνται από το φιλελεύθερο χώρο ως τον παραδοσιακό σοσιαλδημοκρατικό χώρο. Η πρωτοβουλία αυτή, συμπλήρωσε, θέλει να δείξει ότι «άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, διαφορετικές κοινωνικές παραστάσεις και διαφορετικές δραστηριότητες μπορούν να θέσουν τα μεγάλα ζητήματα προς συζήτηση, να συζητήσουν και να καταλήξουν σε μια συμφωνία. Το πρώτο μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε μ’ αυτήν την κίνηση και προς το πολιτικό σύστημα και προς την κοινωνία είναι ότι αυτό που οι πολιτικοί αρχηγοί μάς λένε, ότι δεν είναι δυνατή μια εθνική συνεννόηση, στην κοινωνία είναι ήδη μια πραγματικότητα».