Πολιτική
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2011 05:48

Γ. Παπανδρέου: Κλείνουμε τους λογαριασμούς με το παρελθόν

«Εχουμε τη δυνατότητα να κλείσουμε τους λογαριασμούς με το παρελθόν», τόνισε ο Πρωθυπουργός, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής. Διασφαλίζεται η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, δεν θα θιγούν οι συντάξεις, διαβεβαίωσε.

«Παρά τις πρωτοφανείς αντιξοότητες καταφέραμε να πετύχουμε το στόχο μας», τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής όπου επετεύχθη συμφωνία για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50%.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Παπανδρέου, υποστήριξε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν, δίνουν τη δυνατότητα «να κλείσουμε τους λογαριασμούς με το παρελθόν».

Αναφερόμενος στη συμφωνία, σημείωσε ότι έχει όλα τα πλεονεκτήματα αυτής της 21ης Ιουλίου, αναφέροντας συγκεκριμένα τα χαμηλότερα επιτόκια, την επιμήκυνση των χρονικών ορίων απόσβεσης των δανείων και την περίοδο χάριτος. Υπογράμμισε παράλληλα ότι αίρονται βάρη από τον ελληνικό λαό και μεταφέρονται στις τράπεζες, κάνοντας λόγο για δίκαιη κατανομή των βαρών.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, είναι η πιο ιστορική απόφαση σε σχέση με όσες που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα. Ερωτηθείς σχετικά, επισήμανε ότι έχει πολύ καλύτερες προϋποθέσεις να πετύχει. «Δεν ξέρουμε τις αντιδράσεις των αγορών. Ελπίζουμε ότι θα είναι θετικές», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, δήλωσε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν δίνουν το πλαίσιο των στόχων, το οποίο, όπως ανέφερε, δέχθηκε και ο ιδιωτικός τομέας μετά από σκληρή διαπραγμάτευση.

Στόχος, όπως εξήγησε ο Πρωθυπουργός, είναι έχουν κλείσει μέχρι το τέλος του έτους τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

«Διασφαλίζεται η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος»

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, υπογράμμισε ότι η συμφωνία που επετεύχθη επιβεβαιώνει τη διασφάλιση της ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Οι τράπεζες με τη διασφάλιση της ρευστότητας και την επανακεφαλαιοποίηση εξυγιαίνονται πλήρως, δήλωσε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι πιθανόν ένα μεγάλο μέρος των τραπεζικών μετοχών να περιέλθουν στο δημόσιο, ωστόσο μετά την εξυγίανσή των τραπεζών θα υπάρξει εκ νέου διάθεση των μετοχών αυτών.

Διαβεβαιώσεις για τα Ταμεία

Ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε ότι οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι μπορούν να είναι ήσυχοι για τις συντάξεις τους.

Όπως είπε, η συμφωνία δεν θίγει συντάξεις, αντιθέτως με την ελάφρυνση της εξυπηρέτησης των τόκων διευκολύνεται η άσκηση της κοινωνικής και ασφαλιστικής πολιτικής.

Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν είχε ποτέ δίλημμα να βάλει το εθνικό συμφέρον πάνω από τα ιδιωτικά συμφέροντα και να αγνοήσει όλους αυτούς που την κατηγορούσαν.

Παράλληλα ανέφερε ότι καλά θα κάνουν ορισμένοι να πάψουν να μπερδεύουν το ζήτημα της μετοχικής σύνθεσης των τραπεζών με τις επιπτώσεις που θα υπήρχαν από την εξασθένηση των Ταμείων.

«Ας σταματήσουμε να τρώμε τις σάρκες μας»

Απαντώντας στις επικρίσεις σχετικά με την εποπτεία της χώρας, επισήμανε ότι η ελάφρυνση του βάρους του χρέους και τα πλεονάσματα που θα παράξει η χώρα εγγυώνται ότι «θα φύγουμε σιγά αλλά σταθερά από εξαρτήσεις».

«Να τελειώνουμε με την προπαγάνδα και την εύκολη λασπολογία...Εμείς παλεύουμε για την πατρίδα...Ας σταματήσουμε να τρώμε τις σάρκες μας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Ξεκαθάρισε ότι η η ευθύνη της υλοποίησης του προγράμματος ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση. «Εμείς οι Έλληνες θα φτιάξουμε την Ελλάδα», τόνισε. Ανέφερε ωστόσο ότι θα πρέπει να δοθεί ένα τέλος «σε αυτό το σόου που γίνεται κάθε τρεις μήνες».

Έκανε επίσης λόγο για «υπερπατριώτες», οι οποίοι, όπως είπε, χωρίς να περιμένουν τις τελικές αποφάσεις επένδυαν στην αποτυχία της χώρας.

«Ο κόσμος θέλει αλλαγές, όχι εκλογές»

Ο Πρωθυπουργός έβαλε επίσης «φρένο» στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. «Ο κόσμος θέλει αλλαγές και όχι εκλογές», δήλωσε, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση έχει μπροστά της υπεύθυνη, εθνικής σημασίας, δουλειά ώστε αυτές οι αποφάσεις να εφαρμοστούν και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θέλει την ευρύτατη δυνατή συναίνεση στις αποφάσεις.

Παρεμβαίνοντας στο σημείο αυτό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε ότι αδυνατεί να πιστέψει πως θα υπάρξει έστω και μια πολιτική δύναμη που δεν θα στηρίξει αυτή τη συμφωνία.

«Αδυνάτω να πιστέψω πως υπάρχει έστω και ένα πολιτικό κόμμα στη Βουλή, έστω κι ένας υπεύθυνος πολιτικός ηγέτης που δεν θέλει κι αυτός να βάλει την υπογραφή του στην απαλλαγή του έθνους μας από ένα σημαντικό μέρος του ιστορικού βάρους του δημοσίου χρέους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αυτό το νόημα είχαν, όπως είπε, και όλες οι δηλώσεις που είχε κάνει τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρωθυπουργός τις προηγούμενες μέρες.

«Κάποιοι που βιάστηκαν να τοποθετηθούν αρνητικά στις όποιες αποφάσεις της σημερινής Συνόδου, χωρίς να έχουν την στοιχειώδη υπομονή να περιμένουν να δουν ποιές θα είναι οι αποφάσεις αυτές, όσοι έσπευσαν να τοποθετηθούν αρνητικά την ώρα που εμείς ζητούσαμε συναίνεση και στήριξη για να είναι ισχυρότερη η διαπραγματευτική θέση της χώρας, νομίζω ότι σήμερα θα έχουν μετανοιώσει», πρόσθεσε.

Σημείωσε τέλος ότι επειδή η στιγμή είναι σημαντική, η θέση της κυβέρνησης «είναι πάντα μια θέση ενότητας και συναίνεσης γιατί πρέπει να πορευτούμε ως τόπος και να ανορθώσουμε την πατρίδα μας».

«Καλύτερη συμφωνία από αυτή της 21ης Ιουλίου»

Την άποψη ότι η συμφωνία είναι πολύ καλύτερη απ' αυτήν της 21ης Ιουλίου, εξέφρασε από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος. «Είναι ευθύνη όλων μας να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο, γι' αυτό και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά μας», διεμήνυσε μιλώντας στη ΝΕΤ, και εκτίμησε πως οι θυσίες του ελληνικού λαού θα οδηγήσουν σε πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο κ. Μόσιαλος επανέλαβε και αυτός ότι τα ασφαλιστικά ταμεία είναι διασφαλισμένα, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει την επόμενη δεκαετία σημαντικά κονδύλια για τις συντάξεις.

Αναφερόμενος στο επίμαχο θέμα της εποπτείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε πως είναι λογικό να υπάρχει στενή συνεργασία με την επιτροπή για παροχή τεχνικής βοήθειας, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα πως δεν απειλείται κανένα κυριαρχικό μας δικαίωμα. Ο κ. Μόσιαλος χαρακτήρισε μυθεύματα όσα έχουν ειπωθεί τις τελευταίες μέρες για το θέμα της εποπτείας και στο σημείο αυτό επεσήμανε την ψύχραιμη -όπως είπε- στάση της κυβέρνησης απέναντι σε όλα αυτά.