«Ανάσα» στις διεθνείς αγορές έδωσε η συμφωνία των ηγετών της ευρωζώνης για αύξηση των πόρων του EFSF και «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες ομολογιούχοι κατά 50%. Ισχυρή άνοδος στο Χ.Α. και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
«Ανάσα» στις διεθνείς αγορές έδωσε η συμφωνία των ηγετών της ευρωζώνης για αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες ομολογιούχοι κατά 50%.
Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI σημείωσε άνοδο 1% στις 308,32 μονάδες - τα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα οκτώ εβδομάδων.
Σε υψηλά 12 εβδομάδων σκαρφάλωσαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη FTSEurofirst 300 να ενισχύεται στις 10:23 (ώρα Ελλάδος) κατά 2,1% στις 1.004,38 μονάδες.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωνε άνοδο 1,7%, ο Xetra DAX στη Φρανκφούρτη κέρδιζε 3,1% και ο CAC 40 στο Παρίσι 2,8%.
«Αν και οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμα καθοριστεί, η διεύρυνση του EFSF θα χτίσει ένα τείχος προστασίας μεταξύ της Ελλάδας και των υπολοίπων. Με τη συμφωνία για haircut 50% στα ελληνικά ομόλογα, περιορίστηκε αρκετά και η αβεβαιότητα», σχολίασε ανώτατο στέλεχος της BNP Paribas Fortis Global Markets στις Βρυξέλλες.
«Ήταν πολύ σημαντικό να πειστεί η αγορά ότι αυτό είναι ένα καλό σχέδιο. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία της θεραπείας», πρόσθεσε.
Με ισχυρή άνοδο άνοιξε και το ελληνικό χρηματιστήριο. Στις 10:39, ο γενικός δείκτης τιμών ενισχυόταν κατά 4,39% στις 807,77 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 5,50 εκατομμύρια ευρώ.
Η συμφωνία των Ευρωπαίων έστειλε επίσης το ευρώ σε υψηλό διμήνου έναντι του δολαρίου. Στις 10:29 (ώρα Ελλάδος), το κοινοτικό νόμισμα ενισχυόταν στα 1,4003 δολάρια.
Εν τω μεταξύ, πτώση σημειώνει σήμερα το κόστος ασφάλισης για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έναντι αθέτησης πληρωμών (CDS). Σύμφωνα με το Markit, το κόστος ασφάλισης των ελληνικών τίτλων υποχωρούσε νωρίτερα κατά 56 μονάδες, καθώς περιορίστηκαν οι ανησυχίες για επικείμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. Υποχώρηση σημείωναν και τα CDS άλλων περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης.