Γύρω από το ελληνικό ιερό της αρχαίας Ολυμπίας, τις έρευνες στην αρχαία Ολυμπία και τους αθλητικούς αγώνες θα περιστρέφεται η έκθεση, που έχει προγραμματιστεί να γίνει στο στο Βερολίνο από τις 30 Αυγούστου 2012 έως τις 7 Ιανουαρίου 2013 και στην Ντόχα από τα τέλη Μαρτίου 2013 έως τις 6 Ιουλίου 2013.
Γύρω από το ελληνικό ιερό της αρχαίας Ολυμπίας, τις έρευνες στην αρχαία Ολυμπία και τους αθλητικούς αγώνες θα περιστρέφεται η έκθεση, που έχει προγραμματιστεί να γίνει στο ιστορικό κτήριο Martin Gropius Bau στο Βερολίνο από τις 30 Αυγούστου 2012 έως τις 7 Ιανουαρίου 2013 και στο Qatar Olympic and Sports Museum στην Ντόχα από τα τέλη Μαρτίου 2013 έως τις 6 Ιουλίου 2013.
Περισσότερα από 500 αρχαία έργα θα βρεθούν στο Βερολίνο και την Ντόχα, για να λάβουν μέρος στην έκθεση «Ολυμπία - Μύθος λατρείας και αγώνες». Στην πρώτη - από τις τρεις ενότητες που θα αποτελείται η έκθεση- θα παρουσιαστεί το φυσικό περιβάλλον της Ολυμπίας, η κοινωνική λειτουργία και η σημασία του ιερού για την πολιτική οργάνωση της περιοχής της Ηλείας, με εκθέματα από τα μουσεία της Ολυμπίας, της Αθήνας, του Βερολίνου και του Μούνστερ.
Η δεύτερη ενότητα θα αφορά τις ανασκαφές που έγιναν από το 1828 έως σήμερα και θα περιλαμβάνει χάρτες, σχέδια, εργαλεία από το αρχείο του Γερμανικού Ινστιτούτου και τις αρχαιολογικές συλλογές των μουσείων του Βερολίνου. Στην τρίτη και τελευταία ενότητα της έκθεσης θα παρουσιαστούν αρχαία αντικείμενα που θα αποδίδουν την εικόνα του ανθρώπου στην αρχαιότητα, ενώ θα γίνει αναφορά στους σύγχρονους ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας του 1896 και του 1906, αλλά και του Παρισιού το 1900, του Σεντ Λούις το 1904 και του Λονδίνου το 1908, που ήταν συνδεδεμένοι με τις «παγκόσμιες εκθέσεις», καθώς και του Βερολίνου το 1936. Αναφορά θα γίνει και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, που επέστρεψαν στην Αθήνα ύστερα από 108 χρόνια.
Η έκθεση διοργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού - σε συνεργασία με τη Ζ΄ ΕΠΚΑ, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Νομισματικό Μουσείο-, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού - Παράρτημα Βερολίνου, τον εκθεσιακό χώρο Martin Gropius Bau και το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο.