Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου κατά μία μονάδα προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, από το ΒΒΕ- στο ΒΒΒ. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και περαιτέρω υποβάθμισης τους επόμενους μήνες.
Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου κατά μία μονάδα προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, από το ΒΒΕ- στο ΒΒΒ. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και περαιτέρω υποβάθμισης τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του οίκου, η απόφαση ελήφθη λόγω της σημαντικής έκθεσης του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου στο ελληνικό χρέος.
Διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για το τραπεζικό σύστημα
Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Κίκης Καζαμίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει να σημειωθεί οποιαδήποτε δυσλειτουργία του τραπεζικού συστήματος, λόγω του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.
Σε δηλώσεις μετά την επιστροφή του το απόγευμα από τις Βρυξέλλες, ο κ. Καζαμίας είπε ότι η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει στο δρόμο που έχει χαράξει με την κατάθεση νομοσχεδίων στη Βουλή για έγκριση, τα οποία επιτρέπουν στην κυβέρνηση να παράσχει στήριξη στις τράπεζες που θα επηρεασθούν από την απομείωση του ελληνικού χρέους με στόχο την ανακεφαλαιοποίησή τους. Εξάλλου, καθησύχασε τους καταθέτες και τους συνεργάτες όλων των χρηματοπιστωτικών οργανισμών και εξέφρασε αισιοδοξία ότι τα μέτρα που λαμβάνονται και αυτά που θα ακολουθήσουν θα επιτρέψουν την εύρυθμη λειτουργία στο τραπεζικό σύστημα και στην οικονομία γενικότερα.
Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου διαβεβαίωσε ότι οι επιπτώσεις στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα θα ληφθούν με μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα. Παράλληλα επισήμανε ότι το θέμα θα έπρεπε ήδη να είχε απασχολήσει και τις τράπεζες, διότι η στήριξή τους δεν σημαίνει απαραίτητα παραχώρηση κεφαλαίων από την κυβέρνηση.
Ερωτηθείς εάν οι πολίτες θα επωμισθούν κάποιο βάρος από τις συνέπειες του κουρέματος του ελληνικού χρέους, ο κ. Στεφάνου απάντησε: «Κανονικά όχι».
Σε μια άλλη εξέλιξη σχετικά με το ελληνικό χρέος, η Κυπριακή Κεντρική Τράπεζα κάλεσε τις τράπεζες να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση, σύμφωνα και με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ευρώ. Σε ανακοίνωσή της, η Κεντρική Τράπεζα ανέφερε ότι σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.
Παράλληλα, η Τράπεζα Κύπρου και η Μαρφίν-Λαϊκή ανακοίνωσαν ότι είναι σε θέση να καλύψουν σε μεγάλο βαθμό τα κεφαλαιουχικά τους ελλείμματα που προέκυψαν από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα κεφαλαιακής άσκησης που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών πρόσφατα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέας Ηλιάδης δήλωσε συγκεκριμένα ότι το ίδρυμα είναι σε θέση να καλύψει τις πρόσθετες ανάγκες κεφαλαίου που προέκυψαν από την άσκηση και την αυξημένη απαίτηση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής για δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων από 8% σε 9%. Πρόσθεσε ότι με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα κεφαλαιακής άσκησης της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, η Τράπεζα διατηρεί πολύ υψηλή ρευστότητα.
Όσον αφορά τη Μαρφίν Λαϊκή, οι ανάγκες της σε πρόσθετα κεφάλαια με βάση την κεφαλαιακή άσκηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών μέχρι τον Ιούνιο του 2012 θα είναι 2.116 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ανακοίνωση της τράπεζας αναφέρει ότι μπορεί να τα καλύψει με την έκδοση μετατρέψιμων ομολόγων ύψους 700 εκατομμυρίων, με ομολογιακό δάνειο 600 εκατομμυρίων, με απομόχλευση ύψους 600 εκατομμυρίων και με αναγνώριση αναβαλλόμενης φορολογίας.
Η Μαρφίν Λαϊκή ανέφερε ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την κάλυψη οποιωνδήποτε πιθανών κεφαλαιακών αναγκών προκύψουν, με την οριστικοποίηση της κεφαλαιακής άσκησης. Σύμφωνα με εκτίμηση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, το συνολικό κεφαλαιακό απόθεμα που θα χρειαστεί η Κύπρος ως τον Ιούνιο του 2012 είναι 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ