Κόσμος
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2002 09:47

Εντείνουν τις πιέσεις οι ΗΠΑ για το θέμα του Ιράκ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εντείνουν τις πιέσεις για την υιοθέτηση μιάς σκληρής απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά του Ιράκ, στέλνοντας ανώτατους αξιωματούχους στη Γαλλία και τη Ρωσία προκειμένου να εξασφαλίσουν τη συγκατάθεσή τους.

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μαρκ Γκρόσμαν, μεταβαίνει σήμερα στο Παρίσι και αύριο στη Μόσχα για να ζητήσει την υποστήριξη των δύο χωρών στην έκδοση απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, που θα προειδοποιεί το Ιράκ με σκληρές συνέπειες, εάν δεν συμμορφωθεί πλήρως με το αίτημα του αφοπλισμού.

Η Ρωσία έχει την άποψη, ότι, δεν απαιτείται η υιοθέτηση νέου ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας για την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ, ενώ το Παρίσι, έχει ταχθεί κατηγορηματικά εναντίον κάθε μονομερούς αμερικανικής στρατιωτικής λύσης.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, έχει προτείνει την έκδοση δύο ψηφισμάτων - το ένα θα θέτει τους κανόνες για την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ και θα προειδοποιεί ότι θα εξεταστούν όλα τα απαιτούμενα μέσα για τη συμμόρφωση της Βαγδάτης. Η ανάληψη στρατιωτικής δράσης θα απαιτεί μιά δεύτερη απόφαση, που θα εξαρτηθεί από την τελική αναφορά των επιθεωρητών.

Χθες, ο Γάλλος πρόεδρος, είχε τηλεφωνική επαφή με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Κινέζο πρωθυπουργό, Ζου Ρονγκζί.

«Η Κίνα υιοθετεί την προσέγγιση σε δυό φάσεις που προτείνει ο Γάλλος πρόεδρος για το Ιράκ, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, τόνισε η εκπρόσωπος του Σιράκ, Κατρίν Κολονά».

Η Βρετανία, αν και είχε διατυπώσει νωρίτερα κάποιες επιφυλάξεις για τη γλώσσα του ψηφίσματος, συμφώνησε τελικά με το αμερικανικό κείμενο, στέλνοντας μάλιστα έναν αξιωματούχο να συνοδεύσει τον Γκρόσμαν στο Παρίσι και τη Μόσχα σε μια διπλωματική αποστολή που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, χαρακτήρισε «δύσκολη περιπέτεια».

«Απέχουμε πολύ από την εξασφάλιση συμφωνίας, αλλά εργαζόμαστε πολύ σκληρά», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πάουελ. Μιλώντας ενώπιον επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας, ο Πάουελ, επεσήμανε, ότι, το ψήφισμα που θα έχει αποδέκτη τη Βαγδάτη, θα πρέπει να είναι διατυπωμένο σε σκληρή γλώσσα ώστε να επιτύχει τον αφοπλισμό τού Ιράκ και όχι μόνο την πραγματοποίηση διεθνών επιθεωρήσεων όπλων.

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιευθεί το κείμενο του σχεδίου ψηφίσματος στο οποίο κατέληξαν ΗΠΑ και Βρετανία, πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό περιλαμβάνει πολύ σκληρή φρασεολογία. Σύμφωνα με το BBC το κείμενο περιέχει δύο διατάξεις που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά τού Ιράκ.

Διπλωματικοί κύκλοι τονίζουν πάντως, ότι, δεν πρόκειται να αποκαλυφθεί το περιεχόμενο του σχεδίου απόφασης πριν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας την προσεχή Δευτέρα.

Την κατηγορηματική αντίθεση του Βερολίνου σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του Ιράκ, επανέλαβε και ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Πίτερ Στρακ, τονίζοντας ότι ένας πόλεμος θα οδηγήσει σε «τρομερές» μάχες και μεγάλες απώλειες και για τις δύο πλευρές. «Το Ιράκ έχει στρατό 400.000 ανδρών και θα γίνουν τρομερές μάχες, με πολλούς νεκρούς από τις δύο πλευρές. Θέλουμε να αποφευχθεί αυτό», επανέλαβε ο κ. Στρακ.