Πολιτική
Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2011 20:16

Tην Τρίτη η ενημέρωση της Βουλής για τη συμφωνία των Βρυξελλών

Την Τρίτη αναμένεται να ενημερώσει ο Γ. Παπανδρέου τη Βουλή για τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου. Σύσκεψη με αντικείμενο τον οδικό χάρτη μέχρι την υλοποίηση της συμφωνίας, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή.

Την Τρίτη αναμένεται να ενημερώσει ο Γ. Παπανδρέου τη Βουλή για τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου. Σύσκεψη με αντικείμενο τα βήματα που πρέπει να γίνουν και στη Βουλή για την ολοκλήρωση και την εφαρμογή της συμφωνίας, τον οδικό χάρτη, δηλ. μέχρι την υλοποίηση της συμφωνίας, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή.

Στη σύσκεψη, τη οποίας προήδρευσε ο κ. Πρωθυπουργός, συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης και ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα στις 5 το απόγευμα, συνεδριάζει η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία του κ. Παπανδρέου.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να παραθέσει στους βουλευτές τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της 27ης Οκτωβρίου και να τους ζητήσει να στηρίξουν το κυβερνητικό έργο και τις αποφάσεις που ελήφθησαν στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα ωστόσο, οι φωνές διαμαρτυρίας για την ασκούμενη πολιτική και τα αποτελέσματά της πληθαίνουν στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ζητούν από τον πρωθυπουργό συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες, ενώ ομαδικά πυρά δέχεται η κυβέρνηση και από την αντιπολίτευση.

Σε άρθρο του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ο Αντώνης Σαμαράς βλέπει στη συμφωνία για το κούρεμα σκοτεινά σημεία και σημειώνει ότι «τώρα συμβαίνει αυτό ακριβώς που όλοι απεύχονταν, αυτό που όλοι εξόρκιζαν» [Βλέπε άρθρο] .

«Και γι' αυτό κανείς δεν μπορεί να πανηγυρίζει, κι όποιος πανηγυρίζει, απλώς αυτο-γελοιοποιείται», συμπληρώνει, υπενθυμίζοντας τη θέση που πρέσβευε η κυβέρνηση κατά το παρελθόν πως το κούρεμα θα έπρεπε να αποφευχθεί γιατί θα κινδύνευε σοβαρά τόσο το τραπεζικό σύστημα όσο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτιμά ακόμη πως το κούρεμα έγινε αναπόφευκτο, γιατί το χρέος έγινε μη βιώσιμο και αυτή η εξέλιξη, όπως αναφέρει, φωτογραφίζει την πλήρη αποτυχία της πολιτικής που εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα.

Το σχέδιο κυβέρνησης - ΕΕ από την αρχή ήταν να πληρώσει ο λαός για να μειωθούν οι ζημιές των μονοπωλίων και να θωρακιστούν τα σημερινά και αυριανά τους κέρδη, παρατηρεί το ΚΚΕ .

Με αφορμή τη συμφωνία των Βρυξελλών, το Κομμουνιστικό Κόμμα τονίζει ότι η κυβέρνηση «με την ελεγχόμενη χρεοκοπία επιβάλλει ακόμα μεγαλύτερες θυσίες για την επιτυχία της», «φορτώνουν την κρίση και την χρεοκοπία τους στο λαό που δεν ευθύνεται».

«Για να σπάσουν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα τον φαύλο κύκλο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας πρέπει να απορρίψουν τα ιδεολογήματα των αστικών κομμάτων, να αντεπιτεθεί για τη δική του εξουσία», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Βέβαιος ότι «η απόφαση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής για το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα βαθύνει την ύφεση», εμφανίζεται ο ΣΥΝ, τονίζοντας ότι «βασίζεται στην επιβολή μιας άγριας λιτότητας διαρκείας για το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας».

Οπως αναφέρει, η απόφαση «δεν συνιστά μια συνολική βιώσιμη λύση για το πρόβλημα του ελληνικού χρέους και είναι σχεδόν βέβαιο πως θα οδηγήσει στην επέκταση της κρίσης στο σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας».

Ο ΣΥΝ υποστηρίζει ακόμη ότι «τα ταμεία θα έπρεπε να εξαιρεθούν από το κούρεμα, καθώς δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο με τους ιδιώτες επενδυτές».

«Μετά και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο βαθιάς ύφεσης και σκληρής λιτότητας», παρατηρεί η ΔΗΜΑΡ και τονίζει ότι «είναι επείγουσα ανάγκη να αποτραπεί η διάλυση της κοινωνικής συνοχής, να υπάρξουν πραγματικά μέτρα ανάπτυξης, αλλά και αποτελεσματικά πολιτικά μέτρα για τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα».

Το κόμμα του Φώτη Κουβέλη σημειώνει ακόμη ότι «πρέπει να διασφαλιστεί κατά προτεραιότητα η ικανότητα των ασφαλιστικών ταμείων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους ασφαλισμένους και να υπάρξει ως πρωταρχική πολιτική μέριμνα ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας».