Πολιτική
Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2011 20:47

Αντιπαράθεση στις τάξεις των δικαστικών για τις κινητοποιήσεις

Αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για το ζήτημα της διακοπής των δικαστικών συνεδριάσεων από τις 12 μ.μ. έως το τέλος του ωραρίου. Τα μέλη της μειοψηφίας συστρατεύθηκαν με τους επικριτές μας, λέει η πλειοψηφία.

Αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) για το ζήτημα της διακοπής των δικαστικών συνεδριάσεων από τις 12 μ.μ. έως το τέλος του ωραρίου των δικαστηρίων στις 3 μ.μ.

Η απόφαση για την διακοπή των δικαστικών συνεδριάσεων ελήφθη κατά την έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΔΕ της 15ης Δεκεμβρίου 2011, προκαλώντας την αντίδραση του υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο έχει υπογραμμίσει ότι η δικαστές δεν μπορούν να απεργούν, αλλά ούτε να πραγματοποιούν στάσεις εργασίας.

Ακολούθησαν συναντήσεις των εκπροσώπων των δικαστικών Ενώσεων με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου για το θέμα, ενώ άλλες δικαστικές Ενώσεις δεν συντάχθηκαν με την απόφαση της ΕΔΕ.

Ωστόσο ορισμένα μέλη της μειοψηφίας του διοικητικού συμβουλίου της ΕΔΕ (δεν καθορίζεται ο αριθμός των μελών), με ανακοίνωσή τους που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, αναφέρει ότι το ψήφισμα της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης δεν ήταν ομόφωνο ως προς τη διάρκεια των κινητοποιήσεων. Συγκεκριμένα, όπως διευκρινίζεται:

«α) συμφωνήσαμε μεν όλοι ότι καθίσταται πλέον αναγκαίο να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις με συμβολικές (μεμονωμένες) στάσεις εργασίας, συνοδευόμενες με ενημέρωση της κοινής γνώμης, όχι όμως με την ακραία μορφή, που καταχωρήθηκε στο ψήφισμα, δηλαδή με καθημερινές, τρίωρες και επί δύο μήνες διακοπές συνεδριάσεων, μέχρι την τακτική γενική συνέλευση, η οποία είχε ήδη προσδιοριστεί κατά την συνεδρίαση του τελευταίου διοικητικού συμβουλίου για την 11.12.2011. Το ακραίο αυτό μέτρο έδωσε τη δυνατότητα να υποστηρίζεται εύλογα ότι οι δικαστές πραγματοποιούν μορφή απεργίας, την οποία απαγορεύει το άρθρο 23 του Συντάγματος.

β) επίσης διαφωνήσαμε και δεν αποδεχθήκαμε την πρόταση ότι θα ασκούμε το Λειτούργημά μας μόνο στα Δικαστικά Καταστήματα και μόνο κατά το ωράριο λειτουργίας αυτών, διότι με το μέτρο αυτό υποβαθμίζουμε οι ίδιοι το θεσμικό ρόλο του Λειτουργήματός μας και δηλώνουμε ότι αποδεχόμαστε να υπαλληλοποιηθούμε,

γ) ουδόλως τέθηκε υπό την έγκριση της γενικής συνέλευσης το τμήμα του κειμένου του ψηφίσματος, στο οποίο περιέχονται φράσεις, που συνιστούν αναμφίβολα «πολιτικολογία και κομματικοποίηση», (αθρόες προσλήψεις ειδικών συμβούλων σε υπουργικά γραφεία, ανεξέλεγκτες χρηματοδοτήσεις κατασκευών από τον προϋπολογισμό της Βουλής, παροχή αυτοκινήτων στους Βουλευτές με συμβάσεις leasing κ.λπ.)».

Επιπρόσθετα, η μειοψηφία αναφέρει ότι «μέχρις στιγμής όμως, κρίναμε ότι δεν έπρεπε να δημοσιοποιηθούν οι παραπάνω παρατυπίες, με σκοπό τη διαφύλαξη της ενότητας και συνοχής του δικαστικού σώματος και προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περισσότερο το ήδη βαρύ για τους δικαστές κλίμα και μάλιστα αυτές τις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η χώρα, λαμβανομένου υπόψει ότι και οι λοιπές Δικαστικές Ενώσεις για ένα ζήτημα, εκ της φύσεως του, κοινό επί της ουσίας διαφοροποιήθηκαν».

Στο πλαίσιο αυτό, η μειοψηφία της ΕΔΕ, καλεί «την πολιτεία στα πλαίσια της ισοτιμίας και του ισόκυρου των λειτουργιών του κράτους, να δεχθεί το συντομότερο δυνατό, στη βάση αυτή, εκπροσώπους των Δικαστικών Ενώσεων προς εκτόνωση της δημιουργηθείσας κατάστασης στο χώρο της Δικαιοσύνης, αρχής γενομένης από την άρση της θεσμικής υποβάθμισης των δικαστικών λειτουργών στα ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης (άρση ένταξης νέων δικαστών στο Ι.Κ.Α.)».

Στην ανακοίνωση της μειοψηφίας, απάντησε με σκληρή ανακοίνωση η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου της ΕΔΕ, η οποία μάλιστα σημειώνει ότι την επίμαχη ανακοίνωση δεν την υπογράφουν όλα τα μέλη της μειοψηφίας, αλλά μόνο τρία.

«Τα μέλη της μειοψηφίας συστρατεύθηκαν με τους επικριτές μας», σημειώνουν. «Λες και δεν ήταν παρόντα στην έκτακτη Γενική Συνέλευση. Λες και δεν άκουσαν την αγωνία των συναδέλφων να προστατέψουμε το Σύνταγμα, τους θεσμούς, τη Δικαιοσύνη, τις οικογένειες μας και με καθυστέρηση δεκαπέντε ημερών (!) αποφάσισαν, ως εντολοδόχοι, να ευθυγραμμισθούν με τις ταυτόσημες φράσεις "περί πολιτικολογίας και κομματικοποίησης" κυβερνητικού παράγοντα και με άλλες ανακοινώσεις».

Όπως έγινε γνωστό, η σύγκληση της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) επισπεύστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης και αντί να πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου 2011 θα συγκληθεί στις 27 Νοεμβρίου 2011.