Πολιτιστικά
Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011 12:02

Αισιόδοξο μήνυμα αντίστασης του βιβλίου απέναντι στην κρίση

Το υψηλό επαγγελματικό επίπεδο χαρακτήρισε τη γερμανική διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Φρανκφούρτης (12-16 Οκτωβρίου), για μια ακόμη φορά.

Το υψηλό επαγγελματικό επίπεδο χαρακτήρισε τη γερμανική διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Φρανκφούρτης (12-16 Οκτωβρίου), για μια ακόμη φορά. Συνολικά, 7.384 εκθέτες από 106 χώρες συμμετείχαν στη φετινή έκθεση, καταλαμβάνοντας 340.000 τετραγωνικά μέτρα και φιλοξενώντας 3.200 εκδηλώσεις, με τον αριθμό των επισκεπτών να σημειώνει μικρή αύξηση κατά 1%, φτάνοντας τα 280.194 άτομα (από 279.325 το 2010).

Η ελληνική παρουσία

Πολλοί περισσότεροι από το αναμενόμενο Έλληνες εκδότες συμμετείχαν στην Έκθεση, περνώντας ένα αισιόδοξο μήνυμα αντίστασης του βιβλίου απέναντι στην κρίση. Στο εθνικό περίπτερο - που οργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) με τη συνεργασία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ)- συμμετείχαν 15 εκδοτικοί οίκοι, οι οποίοι έλαβαν μέρος είτε με ειδικό stand (Καστανιώτης, Πατάκης, 'Αγρα και Μέλισσα) είτε με βιβλιοθήκες (Ζήτη, Ιανός, Ίων, Καλέντης, Καπόν, Μέγας Σείριος, Μεταίχμιο, Παπαδόπουλος, Σύγχρονοι Ορίζοντες, Το Θείον Φως, Τροφούπολη) καθώς και το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού - Παράρτημα Βερολίνου, και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ), ενώ δύο άλλοι εκδότες -MM Publications και Βέφα Αλεξιάδου- κατέλαβαν χώρους εκτός του συλλογικού περιπτέρου της χώρας μας. Επίσης, πολλοί άλλοι εκδότες, βιβλιοπώλες, λογοτεχνικοί πράκτορες, και επαγγελματίες του κλάδου επισκέφθηκαν την Φρανκφούρτη και πραγματοποίησαν παραγωγικές επαφές κατά τη διάρκειά της.

Τα ψηφιακά μέσα στο επίκεντρο

Στο επίκεντρο των συζητήσεων, συνεδρίων και σεμιναρίων της Έκθεσης βρέθηκαν τα ψηφιακά μέσα, με αφορμή την κοινή διαπίστωση ότι το ψηφιακό βιβλίο ξεπέρασε τα «σύνορα» του αγγλόφωνου κόσμου, επεκτεινόμενο δυναμικά στη γαλλική, γερμανική, ισπανική και διεθνή αγορά καθώς και στις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Η αγορά της Ασίας ξεπέρασε ήδη αυτή της Ευρώπης, ως ποσοστό των πωλήσεων e-books. «Δεν πρόκειται να μεταμορφωθούμε ωστόσο στο μέλλον, σε μια έκθεση τεχνολογίας», διευκρίνισε σε συνέντευξή του ο διευθυντής της Έκθεσης, Juergen Boos. Παρότι η ψηφιοποίηση αλλάζει με ριζικό τρόπο όλα τα στάδια παραγωγής και διανομής του βιβλίου, «το e-book δεν πρόκειται να υποκαταστήσει εξ ολοκλήρου το έντυπο βιβλίο. Είμαστε η μεγαλύτερη έκθεση βιβλίου στον κόσμο, μιας βιομηχανίας η οποία έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην παραγωγή ψηφιακού περιεχομένου», συμπλήρωσε ο διευθυντής της Έκθεσης.