Πολιτική
Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011 13:56

Αλ. Τσίπρας: Πρωτοφανής δυσαρμονία λαϊκής βούλησης με πολιτικές αποφάσεις

Την ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να αποκατασταθεί η πρωτοφανής δυσαρμονία που υπάρχει, όπως υποστηρίζει, ανάμεσα στη λαϊκή βούληση και τις πολιτικές αποφάσεις, ζήτησε από τον Κάρολο Παπούλια ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Την ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να αποκατασταθεί η πρωτοφανής δυσαρμονία που υπάρχει, όπως υποστηρίζει, ανάμεσα στη λαϊκή βούληση και τις πολιτικές αποφάσεις, ζητεί ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Ο λαός μας είναι οργισμένος. Υπάρχει μια αίσθηση κατάφωρης αδικίας, ταπείνωσης και λεηλασίας και έχουμε ευθύνη να προλάβουμε εξελίξεις, για να μην βρισκόμαστε μπροστά σε δυσάρεστα γεγονότα, που ορισμένες φορές αδικούν και πρόσωπα και θεσμούς, αλλά και την ίδια τη Δημοκρατία μας», δήλωσε κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Μετά το πέρας της συνάντησης, η οποία διήρκησε περίπου μισή ώρα, εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «οι αποφάσεις της κυβέρνησης έχουν αποδειχθεί εγκληματικές, καθώς διαλύουν την κοινωνική συνοχή, συρρικνώνουν την εθνική και λαϊκή κυριαρχία και εκφυλίζουν την ίδια τη Δημοκρατία».

«Ήρθα σήμερα στον κατά το Σύνταγμα ρυθμιστή σου πολιτεύματος να του καταθέσω ότι υπάρχει μία πρωτοφανής δυσαρμονία της ασκούμενης πολιτικής με τη λαϊκή βούληση», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι εξήγησε στον κ. Παπούλια πως «η άμεση προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία αποτελεί προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος» και πως «η άμεση αλλαγή της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής αποτελεί προϋπόθεση για την κοινωνική ομαλότητα».

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε στην ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οπως είπε, «όλοι μας, από τον τελευταίο εκλεγμένο εκπρόσωπο ως τον πρώτο πολίτη της χώρας οφείλουμε, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας και των όσων το Σύνταγμα επιτάσσει, να πάρουμε πρωτοβουλίες ώστε να διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή και την ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας».

Ερωτηθείς αν οι δηλώσεις του συνιστούν άμεση προτροπή για παραίτηση επεσήμανε ότι «το Σύνταγμα της χώρας ορίζει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαφυλάττει το Σύνταγμα και τους νόμους, προστατεύει την εθνική ανεξαρτησία και ακεραιότητα της πατρίδας μας και προφυλάσσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών». «Έχει την απολυτη ευχαίρεια και ευθύνη να επιλέξει ο ίδιος τον τρόπο με τον οποίο θα προφυλάξει το Σύνταγμα και τους νόμους και την εθνική ακεραιότητα», κατέληξε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί πριν από τα επεισόδια που σημειώθηκαν στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου. Πραγματοποιείται, ωστόσο, στον απόηχο των γεγονότων αυτών με πρωταγωνιστή και τον κ. Παπούλια, ο οποίος αποχώρησε από τη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης, ενοχλημένος για τα συνθήματα που ακούστηκαν εναντίον του από μερίδα διαδηλωτών.

«Μόνη δημοκρατική διέξοδος οι εκλογές»

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο κ. Τσίπρας παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπόμνημα, στο οποίο παρατίθενατι οι θέσεις του του ΣΥΡΙΖΑ για το «τεράστιο έλλειμμα δημοκρατίας» που αντιμετωπίζει η χώρα, για την ανάγκη άμεσης προσφυγής στην λαϊκή ετυμηγορία και τις ευθύνες του πολιτικού κόσμου.

Στο υπόμνημα, ο ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει τις κυβερνητικές επιλογές στην οικονομία, τονίζοντας ότι πρώτο θύμα τους είναι η ίδια η κοινοβουλευτική δημοκρατία και η μετατροπή της Βουλής σε επικυρωτικό όργανο αποφάσεων που λαμβάνονται από την τρόικα και υπερεθνικούς οργανισμούς.

Υπογραμμίζει ακόμη ότι η δανειακή σύμβαση, βάσει της οποίας εκπονήθηκαν τόσο το μνημόνιο όσο και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, δεν έχει έρθει ακόμη στη Βουλή για κύρωση ενώ, ο υπουργός Οικονομικών έχει εξουσιοδοτηθεί να υπογράφει και να κυρώνει οποιαδήποτε νέα σύμβαση.

Το υπόμνημα σημειώνει ακόμη ότι από επιστημονικούς φορείς, ακόμα και από την Επιστημονική Διεύθυνση της Βουλής, έχει διατυπωθεί η γνώμη ότι πολλά σχέδια νόμων, που απορρέουν από το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ελέγχονται ως αντισυνταγματικά ή είναι στα όρια της νομιμότητας.

Ενδεικτικά αναφέρονται ως αντισυνταγματικοί ο Καλλικράτης, η κατάργηση του αυτοδιοίκητου και της αυτοτέλειας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, η κατάργηση της διαιτησίας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, φόροι και περικοπές μισθών και συντάξεων, η εργασιακή εφεδρεία και οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, τέτοιες ενέργειες «ακυρώνουν το ρόλο της Βουλής Ελλήνων ακόμα και το ρόλο των κυβερνητικών βουλευτών, οι οποίοι ομολογούν ότι ψηφίζουν υπό το καθεστώς εκβιασμών».

«Είναι φανερό πως οι θεσμοί της χώρας έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα και βρισκόμαστε σε κατάσταση εκτροπής από όσα υπαγορεύει το Σύνταγμα και το πολίτευμα της χώρας», αναφέρεται στο υπόμνημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι οι εκλογές είναι η μοναδική δημοκρατική διέξοδος και προσθέτει ότι οι λόγοι που συντρέχουν για τη διεξαγωγή τους πριν το πέρας της τετραετίας είναι πολύ σοβαρότεροι από αυτούς που πρόωρα επικαλέστηκαν οι κυβερνώντες κατά το πρόσφατο παρελθόν. Θεωρεί επίσης ότι αποτελεί εκτροπή οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση προκύψει από τη σημερινή βουλή.

Ζητεί τέλος από τον κ. Παπούλια να συγκαλέσει εκτάκτως τη Βουλή, «όπως έχει δικαίωμα με βάση το άρθρο 40 παρ.1, ώστε να συζητηθούν παρουσία σας οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις και οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής».

«Σας δίνει την ευχέρεια να παρέμβετε με το κύρος που αντλεί ο θεσμός του ΠτΔ έτσι ώστε να αποκατασταθεί κοινωνική ηρεμία, να προστατευτεί η λαϊκή κυριαρχία και να μην ισχύσουν και να μη ληφθούν άλλες αποφάσεις που δεσμεύουν τις επόμενες γενιές, ερήμην της λαϊκής βούλησης», καταλήγει το υπόμνημα.

«Εμείς δεν υποδεικνύουμε και δεν μπορούμε να επιβάλλουμε την ανάληψη πρωτοβουλιών», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης για τη σημερινή επίσκεψη του κ. Τσίπρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκτιμώντας πάντως ότι τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου προσθέτουν στην πολιτική ατζέντα επιχειρήματα να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες.

«Το Σύνταγμα, όμως», επεσήμανε ο κ. Παπαδημούλης μιλώντας στο ρ/σ Bήμα FΜ, «παρέχει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δυνατότητα να αναλάβει πρωτοβουλίες. Είναι δική του ευθύνη αν θα τις αναλάβει ή όχι - π.χ. υπάρχει ένα άρθρο που του δίνει τη δυνατότητα να συγκαλέσει την Ολομέλεια της Βουλής και να εκθέσει ενώπιόν της τις απόψεις του».

«Αυτήν την ώρα», πρόσθεσε, «πρέπει να ακούσει και μπορεί να ακούσει -γιατί είναι έμπειρος πολιτικός - αυτό που έρχεται από την κοινωνία και να υποδείξει -γιατί δεν μπορεί να επιβάλλει- πολιτικές διεξόδους. Να συμβάλλει στην άρση αυτού του μεγάλου χάσματος ανάμεσα σ’ αυτήν την ασκούμενη πολιτική και το αδιέξοδο της κοινωνίας». «Όποιος δεν βλέπει αυτό το χάσμα, εθελοτυφλεί. Όποιος πιστεύει ότι με τη θεωρία του κακού υποκινητή ΣΥΡΙΖΑ οφείλονται τα πάντα, εθελοτυφλεί και βλάπτει κιόλας», παρατήρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και έκανε λόγο για προσπάθεια ορισμένων να ταυτίσουν τον Πρόεδρο με την κυβέρνηση.

Ο κ. Παπαδημούλης ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε και καταδικάζει με απόλυτο τρόπο τα υβριστικά συνθήματα που ακούστηκαν κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας: «Τον έβρισαν και το θεσμό και το πρόσωπο», είπε, «προσβάλλοντας και το θεσμό και το πρόσωπο. Είναι απολύτως καταδικαστέα η ενέργεια».

Μάλιστα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι ακόμα και ο κ. Κουράκης που συμμετείχε στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη, κράτησε «απόλυτη απόσταση» από την υβριστική επίθεση κατά του κ. Παπούλια. «Ήταν 30 άτομα που φώναζαν “Παπούλια προδότη”. Δεν υπάρχει ούτε ένα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε ένα στέλεχός του που να υιοθέτησε ή να κράτησε στάση παθητική απέναντι σ’ αυτή την υβρεολογία», υποστήριξε και χαρακτήρισε «πολιτική βρωμιά» να προσπαθούν να χρεώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ το σύνθημα κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Kληθείς τέλος να ερμηνεύσει τη δήλωση του Κάρολου Παπούλια για τα έκτροπα της Θεσσαλονίκης και τις αποδοκιμασίες προς το πρόσωπό του, ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Το Σύνταγμά μας το ίδιο δεν λέει ότι οι πολίτες μιλούν για μια φορά στα τέσσερα χρόνια και μετά κάθονται στα αυγά τους και βλέπουν τούρκικα σίριαλ. Στη δημοκρατία που προβλέπει το Σύνταγμα προβλέπεται και η ενεργός, ειρηνική κι μαζική συμμετοχή του πολίτη και όποιος δεν βλέπει ή δεν ακούει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια κραυγή που συνοδεύεται και από θυμό και από ακρότητες – που δεν τις συμμεριζόμαστε – δεν κάνει για πολιτικός».

Για πανικόβλητη ηγεσία του ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, τόσο η επίσκεψη όσο και οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα μετά τη συνάντηση με τον Κ. Παπούλια, «δείχνουν ότι η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι πανικόβλητη μπροστά στην άνοδο του ταξικού εργατικού - λαϊκού κινήματος και ταυτόχρονα επιχειρεί να καλλιεργήσει στο λαό το φόβ»ο.

«Εκείνοι που έκαναν σημείο αναφοράς τους το Δεκέμβρη του 2008 και την Κερατέα, μιλώντας για εξεγέρσεις, έρχονται τώρα να επαναλάβουν τα ίδια που νύχτα μέρα ακούγονται από τα μεγαλοαστικά κόμματα περί κοινωνικής συνοχής και δημοκρατικής ομαλότητας. Αποδεικνύουν έτσι ότι η πολιτική τους είναι ένα εκκρεμές στο πλαίσιο πάντα της διαχείρισης του συστήματος», υπογραμμίζει το ΚΚΕ, καυτηριάζοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εκείνο που φοβούνται», υποστηρίζουν στον Περισσό, «είναι το συνειδητό κίνημα που έχει στόχο την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων» και κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ ότι επιδιώκει τις εκλογές «ως μέσο εκτόνωσης της λαϊκής αγανάκτησης, για να διαχειριστούν την καπιταλιστική κρίση και όχι ως ένα μέσο που μπορεί να επιφέρει ένα βαθύ ρήγμα στο αστικό πολιτικό σύστημα».

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ασκεί άψογα τα καθήκοντά του, ο εκπρόσωπος της ΝΔ αρνήθηκε να προβεί σε οιοδήποτε σχόλιο. «Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», απάντησε ο κ. Μιχελάκης κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.