Κόσμος
Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2011 08:42

Αντιδράσεις για την ένταξη των Παλαιστινίων στην UNESCO

Αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες πυροδοτεί η ένταξη των Παλαιστινίων στην UNESCO ως ισότιμο μέλος του Οργανισμού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν την χρηματοδότηση του οργανισμού.

Αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες πυροδοτεί η ένταξη των Παλαιστινίων στην UNESCO ως ισότιμο μέλος του Οργανισμού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν την χρηματοδότηση του οργανισμού, ενώ το Ισραήλ κατήγγειλε «τον μονομερή αυτό ελιγμό των Παλαιστινίων που δεν θα αλλάξει τίποτε, αλλά θα απομακρύνει ακόμα περισσότερο την πιθανότητα μιας ειρηνευτικής συμφωνίας».

Το αίτημα των Παλαιστινίων έλαβε 107 ψήφους υπέρ και 14 κατά, στη διάρκεια της ψηφοφορίας στη Γενική Συνέλευση της UNESCO, ενώ 52 κράτη απείχαν.

«Είναι πραγματικά μια ιστορική στιγμή που αποδίδει στην Παλαιστίνη ορισμένα από τα δικαιώματά της. Η Παλαιστίνη είναι κοιτίδα πολιτισμών και θρησκειών», τόνισε ο παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριγιάντ αλ-Μάλικι.

«Με την ένταξη της Παλαιστίνης, τα κράτη μέλη της UNESCO γίνονται 195», επισημαίνει ο οργανισμός στην ανακοίνωσή του.

Η μεγάλη πλειοψηφία των αραβικών, αφρικανικών και λατινοαμερικανικών χωρών τάχθηκαν υπέρ της ένταξης, όπως και η Γαλλία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν διχασμένη: 11 κράτη ψήφισαν υπέρ, 11 απείχαν ανάμεσά τους η Βρετανία και η Ιταλία, και πέντε, όπως η Γερμανία, ψήφισαν κατά.

Πολλοί Δυτικοί εκτιμούν πως η υποψηφιότητα στην UNESCO δεν έπρεπε να προηγηθεί της απόφασης του ΟΗΕ για την ένταξη ή όχι των Παλαιστινίων στον οργανισμό.

Ο Καναδάς «δεν είναι ικανοποιημένος» από την ένταξη αυτή και θέτει υπό αμφισβήτηση τη συνέχιση της χρηματοδότησης της UNESCO, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Τζον Μπάιρντ. Η Οτάβα συνεισφέρει δέκα εκατομμύρια δολάρια το χρόνο στον προϋπολογισμό του οργανισμού.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως η απόφαση της UNESCO είναι πρόωρη και αντιπαραγωγική για την προοπτική επανάληψης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Η ένταξη της Παλαιστίνης ως ισότιμου μέλους θα προκαλέσει τη διακοπή την αμερικανικής χρηματοδότησης του οργανισμού -70 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, δηλαδή το 22% του προϋπολογισμού του.

«Θα δώσουμε τον Νοέμβριο 60 εκατομμύρια δολάρια στην UNESCO και μετά από αυτό θα σταματήσουμε», δήλωσε η Βικτόρια Νιούλαντ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.