Πολιτιστικά
Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2011 14:56

Επέλαση από τους «Ιππείς της Πύλου» στο Λονδίνο

Με την τελετή απονομής των «Βραβείων Οδυσσέας» στα γνωστά Westbourne Studios, έπεσε η αυλαία του 4ου ετήσιου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου (London Greek Film Festival - LGFF) στο Λονδίνο, όπου επί εννέα ημέρες προβλήθηκαν τα καλύτερα δείγματα της σύγχρονης ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής.

Με την τελετή απονομής των «Βραβείων Οδυσσέας» στα γνωστά Westbourne Studios, έπεσε η αυλαία του 4ου ετήσιου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου (London Greek Film Festival - LGFF) στο Λονδίνο, όπου επί εννέα ημέρες προβλήθηκαν τα καλύτερα δείγματα της σύγχρονης ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής.

Στα αξιοσημείωτα του φετινού Φεστιβάλ συγκαταλέγεται η παρουσία του Νίκου Καλογερόπουλου και των συνεργατών του. Νικητής σε τέσσερις κατηγορίες για την ταινία του «Οι Ιππείς της Πύλου», ο κ. Καλογερόπουλος διασκέδασε, επίσης, το κοινό με το μπουζουκάκι του και τα τραγούδια του, τόσο στα Westbourne Studios όσο και στο πάρτι του LGFF στη μουσική σκηνή Μυθόπολις. «Οι Ιππείς της Πύλου» απέσπασαν τα βραβεία καλύτερης ταινίας, καλύτερης ερμηνείας, καλύτερης μουσικής - που αφορά το γνωστό πλέον τραγούδι «Καραϊσκάκης», το οποίο ερμηνεύει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου- και τέλος το βραβείο καλύτερης φωτογραφίας, για τα δυνατά και γεμάτα πλάνα του Γιάννη Δρακουλαράκου.

Στις φετινές εκπλήξεις του Φεστιβάλ ξεχώρισε, μεταξύ άλλων, η προβολή του αγνώστου στο ευρύ κοινό ντοκιμαντέρ με τη Μελίνα Μερκούρη, για την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο (1975), που παρουσιάστηκε σε πρώτη προβολή σε αίθουσα και παραχωρήθηκε από το Μουσείο της ΕΡΤ.

Η συμμετοχή, τόσο των δημιουργών όσο και των θεατών, ήταν φέτος πιο ενθουσιώδης από ποτέ, αποδεικνύοντας ότι το Φεστιβάλ έχει επεκτείνει το βεληνεκές του αποκτώντας μεγάλη αυτοπεποίθηση και διεθνή φήμη. Οι προσδοκίες για τον επόμενο χρόνο ψηλώνουν ακόμα περισσότερο, αλλά και το επίπεδο των δημιουργιών που προβλήθηκαν στο πανί και η αγάπη του κόσμου δείχνουν ότι το LGFF μπορεί να διαχειριστεί τις προσδοκίες αυτές, όπως είπε και εκ των μελών της κριτικής επιτροπής ο Μπρούνο Κόπολα, καθώς και ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Χρήστος Προσσύλης.

Οι νικητές, ανά κατηγορία, στις ταινίες είναι:

Καλύτερη ταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους: «Οι Ιππείς της Πύλου», Νίκος Καλογερόπουλος

Καλύτερη ιδέα για ταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους: «Η υπογραφή», Στέλιος Χαραλαμπόπουλος

Καλύτερο ντοκιμαντέρ: «Σαν τον αέρα που αναπνέω», Γιώργος Ζέρβας

Καλύτερη μικρού μήκους ταινία: «Δυτικά της Εδέμ», Ζαφείρης Χαϊτίδης

Καλύτερο animation: «Το Χωριό», Στέλιος Πολυχρονάκης.

Καλύτερη ταινία βιντεοτέχνης: «Καθρέπτες», Δήμητρα Εγγλέζου. Καλύτερη πειραματική ταινία: «Υπνοβάτης», Τζιμ Zogas. Καλύτερη σκηνοθεσία: «Aπνοια», Aρης Μπαφαλούκας.

Καλύτερο σενάριο: «45 τετραγωνικά μέτρα», Στράτος Τζίτζης. Καλύτερη ερμηνεία: Νίκος Καλογερόπουλος, «Οι Ιππείς της Πύλου».

Βραβείο A αντρικού ρόλου: Γιώργος Χωραφάς, «Η υπογραφή».

Βραβείο A γυναικείου ρόλου: Γιούλικα Σκαφιδά, «Aπνοια». Καλύτερη μουσική: Νίκος Καλογερόπουλος, «Οι Ιππείς της Πύλου». Καλύτερη φωτογραφία: Γιάννης Δρακουλαράκος, «Οι Ιππείς της Πύλου».

Βραβείο επισκεπτών στο διαδίκτυο: «Χαμένα Παιχνίδια», Σεραφείμ Ντούσιας.

Βραβείο κοινού: «The Sunrise», Jurgita Kalvaityte.