Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου διεξάγονται στη Σερβία προεδρικές εκλογές και την ψήφο 6.555.405 ψηφοφόρων θα διεκδικήσουν 11 υποψήφιοι.
Αναλυτές εκτιμούν ότι μετά τις προεδρικές εκλογές, και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, θα χρειαστεί να γίνουν και βουλευτικές εκλογές αφού η σημερινή σύνθεση της Bουλής, με το κόμμα του Κοστούνιτσα να βρίσκεται εκτός, δεν εκφράζει τον νέο συσχετισμό πολιτικών δυνάμεων.
Η μάχη για το αξίωμα του προέδρου θα δοθεί, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, μεταξύ του προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, που είναι υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας ( DSS ) και του Μίρολιουμπ Λάμπους που, αν και προέρχεται από το ίδιο κόμμα, κατεβαίνει ως ανεξάρτητος.
Οι δύο αυτοί υποψήφιοι, πριν από δύο χρόνια, ήταν σύμμαχοι στον αγώνα για την ανατροπή του καθεστώτος Μιλόσεβιτς.
Τα δυο τελευταία χρόνια ο Κοστούνιτσα πολλές φορές βρέθηκε αντιμέτωπος με τους πολιτικούς του συμμάχους, και κυρίως με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς.
Η υπόθεση Μιλόσεβιτς ήταν αφορμή για να εκδηλωθεί, ανοιχτά πλέον, η σύγκρουση Κοστούνιτσα – Τζίντζιτς, αποκορύφωμα της οποίας ήταν η αποπομπή από τη Βουλή, πριν από περίπου τρεις μήνες, 43 βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας.
Στον προεκλογικό λόγο του Βόισλαβ Κοστούνιτσα κυριάρχησαν τα εθνικά θέματα, η ανάγκη συμβίωσης Σερβίας - Μαυροβουνίου και η πάταξη της διαφθοράς.
Ο Μίρολιουμπ Λάμπους, που από το 2000 είναι αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, θεωρείται άριστος γνώστης των οικονομικών θεμάτων και υπέρμαχος της ένταξης της Γιουγκοσλαβίας στους ευρωπαϊκούς οικονομικούς και πολιτικούς θεσμούς. Το σύνθημα που κυριαρχεί στην προεκλογική του εκστρατεία είναι «μεταρρυθμίσεις εδώ και τώρα για μια ευρωπαϊκή Γιουγκοσλαβία».
Οι αντίπαλοι του, αν και δεν αμφισβητούν την εντιμότητα του, τον χαρακτηρίζουν «μαριονέτα» του πρωθυπουργού της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς.
Η τελευταία δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό Marten Board International, αναφέρει πως ο Μίρολιουμπ Λάμπους θα συγκεντρώσει την Κυριακή τις περισσότερες ψήφους, αλλά ο Κοστούνιτσα θα τον κερδίσει στο δεύτερο γύρο.
Η δημοσκόπηση σε δείγμα 1.167 ανθρώπων σε όλη τη Σερβία έδειξε πως η υποστήριξη του Μίρολιουμπ Λάμπους θα φτάσει το 27,6% και του Κοστούνιτσα το 25,6% στον πρώτο γύρο. Αλλά ο Κοστούνιτσα θα επωφεληθεί από τις ψήφους που είχαν μοιραστεί σε άλλους εθνικιστές υποψηφίους και θα κερδίσει στο δεύτερο γύρο με 52,1% έναντι 47,9% του Λάμπους.
Αλλες έρευνες για την πρόθεση ψήφου, δίνουν στον Β. Κοστούνιτσα προβάδισμα στον πρώτο γύρο 29,8% έναντι του Μ. Λάμπους που φέρεται να συγκεντρώνει 27,9%.
Τρίτο στις προτιμήσεις οι δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν τον υποψήφιο του Ριζοσπαστικού Κόμματος της Σερβίας ( SRS ) Βόισλαβ Σέσελι. Τις εθνικιστικές απόψεις του Σέσελι και την πολιτική του απομονωτισμού που πρεσβεύει προτίθεται να επικροτήσει περίπου το 13% των εκλογέων. Σημειώνεται ότι ο Σέσελι είναι ο εκλεκτός του Σλομπόνταν Μιλόσεβιτς. Από τις φυλακές του Σεβενίγκεν στη Χάγη, προέτρεψε τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν τον υποψήφιο του Ριζοσπαστικού Κόμματος.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας (SPS ), του οποίου συνεχίζει ο Μιλόσεβιτς να είναι πρόεδρος, κατεβαίνει στις προεδρικές εκλογές με δυο υποψήφιους, τον ηθοποιό Μπάτα Ζιβοϊνοβιτς που προτάθηκε από την Κεντρική Επιτροπή και τον «αντάρτη» Μπράνισλαβ Ιβκοβιτς. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν ποσοστό μικρότερο του 6% σε καθένα από τους δύο υποψηφίους.
Σημειώνεται ότι κάλπες θα ανοίξουν και στο Κόσοβο σε 263 εκλογικά τμήματα. Για πρώτη φορά, μετά από 10 χρόνια, οι Αλβανοί θα λάβουν μέρος σε εκλογές που διοργανώνει το σερβικό κράτος.
Τα Τίρανα κάλεσαν τον αλβανικό πληθυσμό στη νότια Σερβία να μην μποϋκοτάρει τις εκλογές.