Η φωτογραφία του Ιάπωνα βουλευτή Γιασουχίρο Σονόντα να... πίνει νερό κάνει το γύρο του κόσμου τις τελευταίες ώρες. Ο λόγος είναι ότι το νερό δεν προερχόταν από οποιαδήποτε πηγή, αλλά από λακούβες στο σύμπλεγμα του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊτσί, «σημείου μηδέν» του χειρότερου πυρηνικού ατυχήματος των τελευταίων 25 ετών.
Η φωτογραφία του Ιάπωνα βουλευτή Γιασουχίρο Σονόντα να... πίνει νερό κάνει το γύρο του κόσμου τις τελευταίες ώρες. Ο λόγος είναι ότι το νερό δεν προερχόταν από οποιαδήποτε πηγή, αλλά από λακούβες στο σύμπλεγμα του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊτσί, «σημείου μηδέν» του χειρότερου πυρηνικού ατυχήματος των τελευταίων 25 ετών.
Ο Σονόντα, βουλευτής του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, επισκέπτονταν τα κεντρικά της TEPCO, διαχειρίστριας εταιρίας του πυρηνικού σταθμού. Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, προσπαθούσε να πείσει τους δημοσιογράφους με στοιχεία και αριθμούς ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στη Φουκουσίμα έχουν μειωθεί σημαντικά έπειτα από μήνες προσπαθειών.
Εν μέσω πιέσεων από τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του, με τρεμάμενα χέρια, ο 44χρονος έφερε στα χείλη του ποτήρι που περιείχε νερό από δύο κτήρια αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού και το ήπιε σε δύο γουλιές. Το νερό αυτό, κατά τον ίδιο, είχε καθαριστεί από ραδιενεργό ιώδιο και καίσιο. «Το ότι ήπια νερό δεν επιβεβαιώνει ότι είναι ασφαλές», αναγνώρισε ο Σονόντα, επιμένοντας ότι η κίνησή του δεν είναι επικοινωνιακό τέχνασμα. «Η παρουσίαση στοιχείων στο κοινό αποτελεί την καλύτερη επιβεβαίωση.»
Ο Σονόντα δεν είναι ο πρώτος πολιτικός που επιχειρεί να κατευνάσει τους φόβους των Ιαπώνων για την ασφάλεια νερού και τροφίμων από τη Φουκουσίμα, στον απόηχο του πυρηνικού ατυχήματος. Τον Απρίλιο, ο τότε γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Γιούκιο Εντάνο έφαγε μπροστά στις κάμερες μια φράουλα από την περιοχή Ιγουάκι, μόλις 50 χιλιόμετρα από τον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊτσί.
Σε «30 χρόνια» θα έχει παροπλιστεί ο σταθμός
Πριν από σχεδόν 8 μήνες η πυρηνική καταστροφή, την οποία προκάλεσαν ένας ισχυρότατος σεισμός και το τσουνάμι που πυροδότησε, ανάγκασε χιλιάδες οικογένειες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σε ακτίνα δεκάδων χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Οι περισσότεροι δεν έχουν επιστρέψει.
Την ίδια ώρα, οι δυσάρεστες εκπλήξεις συνεχίζονται: νέα ανάλυση ερευνητών από ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστήμια καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ατύχημα είχε ως αποτέλεσμα την έκλυση διπλάσιας ποσότητας ραδιενέργειας σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Εξάλλου, εστία ραδιενέργειας εντοπίστηκε προ ημερών σε προάστιο του Τόκιο, σε απόσταση περίπου 250 χιλιομέτρων από τη Φουκουσίμα.
2.500-3.000 άνθρωποι εργάζονται σε καθημερινή βάση με στόχο τον καθαρισμό του εργοστασίου της Φουκουσίμα και της γύρω περιοχής. Τα ραδιενεργά «σκουπίδια» που σκορπίστηκαν εξαιτίας των εκρήξεων δυσχεραίνουν το έργο τους, ενώ σε κάποια σημεία τα επίπεδα ραδιενέργειας παραμένουν τόσο υψηλά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας σε διάστημα λίγων λεπτών.
Η διαχειρίστρια εταιρία και η κυβέρνηση επιμένουν ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος. Άλλωστε και οι τρεις αντιδραστήρες, όπου σημειώθηκε τήξη πυρήνων, ψυχραίνονται πλέον αυτόματα με θαλασσινό νερό. Σύμφωνα όμως με προκαταρκτική έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας της Ιαπωνίας, για τον παροπλισμό τους θα χρειαστούν τουλάχιστον 30 χρόνια.